O cunoscută fabrică va fi demolată după cinci decenii de activitate. Sute de oameni rămân fără locuri de muncă. Ce urmează să fie construit în locul acesteia

4 septembrie 2024 13:41   Național
Ultima actualizare:

După mai bine de 5 decenii de activitate, o fabrică emblematică pentru municipiul Timișoara urmează să fie demolată. Din păcate, dispariția acesteia urmează să oblige undeva în jur de 150 de angajați să își găsească un nou loc de muncă.

Porțile acestei fabrici au fost deschise vreme de 50 de ani, însă, acum, acest loc emblematic pentru Timișoara urmează să fie demolat. Este vorba despre fabrica Spumotim, unde a fost produsă prima spumă poliuretanică din țara noastră. Fabrica a fost deschisă în anul 1971, iar pe locul urmează să se ridice un proiect imobiliar dezvoltat de către Prime Kapital.

Terenul unde încă se mai află fabrica are 7 hectare, iar investitorii de la Prime Kapital l-au achiziționat pentru prețul de 19 milioane de euro. Nu cu mult timp în urmă, aceștia au obținut din partea Primăriei Timișoara autorizația de demolare, iar vechea fabrică Spumotim urmează să dispară în următorii doi ani.

Fabrica Spumotim urmează să fie demolată

Această fabrică a devenit emblematică pentru Timișoara, iar aici a fost produsă, în premieră pentru țara noastră, spumă poliuretanică. În anul 1994, Spumotim a fost privatizată prin metoda MEBO, iar în 2011 a început să colaboreze cu Johnson Controls, moment în care o parte din producție a început să se axeze asupra industriei auto.

În anii ei de apogeu, la Spumotim lucrau sute de angajați, însă activitatea fabricii a scăzut drastic în ultimii ani. Nu cu mult timp în urmă, în 2020, Spumotim avea un profit de 2 milioane de lei, însă în 2022 s-a decis ca aceasta să fie vândută către Prime Kapital.

Un proiect imobiliar se va ridica în locul fabricii

La momentul tranzacției, la Spumotim mai rămăseseră doar 150 de angajați. Acum, în locul vechii fabrici urmează să fie ridicat un proiect imobiliar, de către cel mai mare investitor imobiliar din România, Prime Kapital.

Demolarea Spumotim va încheia un capitol îndelungat din istoria istoria industrială nu doar a Timișoarei, dar și a României, în general.

Mai multe