Importanţa băiţei bebeluşului

2 mai 2022

Prima băiţă a nou-născutului  reprezintă o provovare pentru tinerele mame. Fiecare manifestă  temeri că l-ar putea pune pe bebeluş în pericol sau că nu ştie  cum să îl  manevreze. Este un episod foarte solicitant, însă în timp mama va capăta experienţă şi totul va deveni mai simplu, băiţa transformându-se într-o rutină plăcută, aşteptată atât de mamă, cât şi de bebeluş.

b (2) jpg
Asigură-tă că cel mic are tot ce e necesar pentru băiţă

Cât de des se face băiţă bebeluşului

Este recomandat ca până la vârsta de un anişor, bebeluşul să fie spălat zilnic. Astfel se stabileşte un program, cel mic se va bucura de căldura apei şi de relaxare. Băiţa de seară va creşte apetitul micuţului şi va asigura un somn profund. De asemenea, odată cu băiţa se recomandă şi masajul de seară, având o mare influenţă asupra dezvoltării bebeluşului. Mişcările specifice vor stimula dezvoltarea simţurilor şi vor asigura o stare de linişte. Micuţul va beneficia şi de băiţe scurte pe durata zilei, însă vizând doar zona genitală.

Cum decurge băiţa

Băiţa se va face seara, la aceeaşi oră şi  la cel puţin 30 de minute după masă. Temperatura încăperii unde se va efectua băiţa ar trebui să înregistreze în jur de 24 de grade Celsius, iar apa să măsoare în jur de 32-37 de grade.  Înainte de băiţă, va fi pus la îndemână tot ceea ce este necesar, de la  produse cosmetice, săpun şi  şampon, până la prosopelele, scutecele, hăinuţe şi păturele, farmacie online oferind o gamă largă de produse destinate îngrijirii bebeluşilor.  

Pentru siguranţa celui mic, se va  monta  un suport în cădiţă, astfel cel mic nu va aluneca, iar mama îl va putea manevra cu uşurinţă. Însă chiar şi cu suport,  în primele luni, mama va susţine capul şi gâtul  bebeluşului cu o mână, iar cu cealaltă îl va spăla. De asemenea, pentru perioada de început, apa va umple doar 7 centimetri din volumul  cădiţei, urmând ca atunci când stă în şezut cantitatea să crească. 

Băiţa începe de la zona gâtului, din spatele urechiuşelor, continuând în jos, cu spatele, burtica, mânuţele, zona genitală şi picioruşele. Căpuşorul va fi spălat ultimul, iar la final se va limpezi tot corpul, urmând a fi înfăşurat într-un  prosopel moale. Corpul micuţului va fi şters prin tamponare, nu prin frecare. Se vor şterge ochişorii şi urechiuşele, folosind comprese strerile şi ser fiziologic, va fi curăţat năsucul, eliberându-l de mucozităţi cu ajutorul unei pompiţe speciale. Se va aplica un masaj uşor, folosind unguentele şi cremele recomandate de către medicul pediatru.

Masa  după  ora de băiţă

Băiţa este un episod destul de solicitant pentru bebeluşi, în special în primele luni de viaţă. Imediat după aie şi masaj, este posibil ca micuţii să adoarmă brusc. Însă pe măsură ce se măresc, apetitul lor creşte şi o masă se va dovedi absolut necesară după băiţa de seară. Fie că sunt alăptaţi, fie că primesc diferite formule de hrana bebelusi, micuţii îşi vor primi porţia de lăptic, astfel încât să poată dormi liniştiţi cât mai multe ore.

Este posibil ca imediat după baie bebeluşii să fie foarte înfometaţi, astfel că în cazul hrănirii cu formule de lapte praf, mama ar trebui să aibă totul la îndemână pentru a prepara rapid biberonul cu lăptic. Cei hrăniţi la sân sunt privilegiaţi, putând primi oricând o porţie de lapte sănătos, mereu la temperatura optimă şi potrivit nevoilor  nutritive.

Indiferent de tipul de hrană, este obligatoriu ca micuţul să scoată aerul înghiţit, fiind pus în poziţie verticală pe umărul mamei şi bătut uşor pe spate. Spălaţi şi bine  hrăniţi, celor mici le mai rămâne doar să doarmă liniştiţi.

1 johnny depp amber heard jpg jpeg
survivor tj nedelcu png
3alex nedelcu survivor png
ispita bianca pop beata crita sparg restaurantul 463978 webp
1 insula iubirii 1 jpg jpeg
Sorin Oprescu a fost săltat de mascați din casa lui, în septembrie 2015, după ce tocmai primise mită 25 000 de euro jpeg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
zona de confort jpg
image png
woman 591576 1920 jpg
sare cartofi prajiti jpeg
yoga 2176668 1280 jpg
retete cartofi png