Alimentul tot mai popular în dieta românilor. Un renumit medic endocrinolog explică la ce trebuie să fie atenți cei care îl consumă
Este un aliment tot mai comun în dieta românilor, însă medicii spun că există și anumite riscuri ascunse la care trebuie să fim atenți. Produsele care au la bază acest ingredient sunt tot mai populare și este important să știm precis cum pot fi savurate în siguranță, pentru a nu ne confrunta cu probleme neașteptate de sănătate.

Produsele pe bază de soia sunt tot mai populare în țara noastră, datorită faptului că ar avea anumite beneficii pentru sănătate. Practic, potrivit informațiilor de la adevarul.ro, motivul pentru care soia a devenit atât de populară este faptul că în ea găsim proteine ce conțin aminoacizi esențiali pentru sinteza proteică în mușchi și alte țesuturi.
Practic, produsele pe bază de soia sunt folosite drept alternativă pentru dieta de tip animal. Însă, medicul endocrinolog Ruxandra Dobrescu spune că există și unele riscuri la care trebuie să fim atenți.
Soia este tot mai populară în România
„Beneficiile posibile legate de consumul de soia (încă neconfirmate cu siguranță!) se referă la ameliorarea simptomelor neurovegetative legate de menopauză (valuri de căldură, transpirații), protecție împotriva osteoporozei, a bolilor de inimă, diabetului și cancerului de sân”, a spus dr. Dobrescu, conform sursei citate.
Cu toate acestea, experta spune că fitoestrogenii din soia pot acționa ca disruptori endocrini.
„De exemplu, consumul în exces poate duce la creșterea de țesut mamar (adică ginecomastie) la băieți”, a mai spus aceasta. De asemenea, medicul a mai explicat că cei care iau Euthirox nu trebuie să consume soia cu cel puțin patru ore după administrarea tratamentului.
Pacienții care iau acest medicament trebuie să fie atenți la dietă
Pe lângă soia, mulți oameni sunt îngrijorați de conținutul de iod din nuci, despre care cred că ar fi prea mare. Acest lucru poate provoca probleme celor cu tiroidită autoimună, însă medicul spune că ar trebui să consumăm o cantitate „industrială” de nuci verzi pentru a acumula o cantitate excesivă de iod.
„Singura observație se referă la faptul că pare că dacă consumăm nuci repede după ce am înghițit tableta de levotiroxină, adică Euthirox, pe care o folosesc persoanele cu hipotiroidie, nucile astea, probabil prin fibrele pe care le conțin, par să încetinească absorbția de Euthirox. Adică e bine să nu mâncăm nuci la micul dejun, sau oricum să treacă câteva ore de când am înghițit pastila de Euthirox și până când am mâncat nuci. Altfel, nucile sunt un aliment foarte sănătos și conțin o grămadă de lucruri bune, așa că e bine să nu le excludem din alimentație”, a explicat medicul.


































