Conceptul japonez care te ajută să-ți găsești scopul în viață. Cum funcționează Ikigai și ce trebuie să faci pentru a fi împlinit

Ultima actualizare:

Să te gândești la scopul tău în viață după o zi lungă la muncă sau la studii nu pare relaxarea ideală. Însă, conceptul antic japonez „Ikigai” s-ar putea să îți ofere o nouă perspectivă. Iată secretul japonez pentru o viață împlinită.

Ikigai, secretul japonez pentru o viață fericită / foto: Pixabay
Ikigai, secretul japonez pentru o viață fericită / foto: Pixabay

Potrivit unui studiu realizat de Oracle și Workplace Intelligence, aproximativ 75% dintre oameni se simt „blocați” personal și profesional. Ikigai, un concept japonez, oferă o modalitate unică de a găsi un scop și satisfacție în viață.

Tradus cu aproximație drept „motivul pentru a exista”, „Iki”, care înseamnă viu sau viață și „Gai”, care înseamnă beneficiu sau valoare, Ikigai e, în esență, intersecția dintre ce iubești, la ce ești bun și ce anume îți permite să îți exprimi valorile morale. Înrădăcinată în înțelepciunea antică, a câștigat o popularitate imensă ca ghid pentru o viață mai echilibrată, plină de intenție și mai fericită.

Componentele pasiunii ikigai

Ceea ce iubești: Identificarea activităților care aduc bucurie și emoție, acele momente în care timpul pare să stea pe loc.

Vocație: Alinierea pasiunii tale cu simțul scopului, înțelegerea modului în care interesele tale pot contribui la nevoile lumii.

Profesie: Echilibrarea pasiunii cu simțul practic de a-ți câștiga existența, explorând intersecția dintre ceea ce iubești și ceea ce te poate susține financiar.

Misiune: Recunoașterea și valorificarea forțelor și talentelor tale unice pentru a avea un impact pozitiv asupra lumii.

Eficacitatea sa poate varia de la o persoană la alta

Cu toate că Ikigai este o modalitate excelentă de a-ți găsi scopul în viață, eficacitatea acestuia variază de la o persoană la alta. De exemplu, dacă vrei să faci o mulțime de lucruri fără să simți o înclinație pentru un anumit aspect, s-ar putea să te simți confuz și să simți că ai mai multe Ikigai.

Există mulți factori care joacă un rol în determinarea dacă acest concept funcționează pentru tine, precum fundalul cultural, valorile individuale și circumstanțele vieții. Prin urmare, este esențial să înțelegem că Ikigai este un principiu călăuzitor, nu o soluție unică. Însă, adaptarea personală și interpretarea aplicării sale pot fi de ajutor.

În lumea rapidă și haotică de astăzi, de multe ori suntem atât de împovărați să urmăm tendința încât uităm să reflectăm asupra vieților noastre, iar acest lucru face ca relevanța conceptului japonez de Ikigai să fie considerată validă.

Deși poate părea dificil să urmărești concepte mai vechi decât cele noi, principiile Ikigai s-au dovedit a fi atemporale. În plus, lumea de astăzi a opțiunilor nelimitate și confuze face căutarea scopului și fericirii și mai importantă. Ikigai oferă sprijin pentru a face față complexităților vieții moderne și ne reamintește să echilibrăm satisfacția personală cu contribuția adusă societății

Găsește-ți Ikigai-ul

Auto-reflecție: Fă-ți timp pentru a reflecta asupra pasiunilor, valorilor și aspirațiilor tale. Identifică activitățile care aduc adevărata bucurie și împlinire.

Explorează pasiunile: Implică-te activ în activități care se potrivesc intereselor tale. Noi hobby-uri și experiențe pentru a descoperi ce rezonează cu tine.

Identifică punctele forte: Recunoaște-ți punctele forte și talentele unice. Căută opinii de la ceilalți și reflectă asupra realizărilor pentru a înțelege la ce excelezi.

Aliniază-te scopului: Ia în considerare modul în care pasiunile și punctele tale forte pot răspunde nevoilor societății. Găsirea misiunii tale în Ikigai implică contribuția semnificativă la lumea din jurul tău, potrivit yourstory.com.

Concluzie

Într-o lume a filozofiilor de auto-ajutorare, această veche înțelepciune japoneză Ikigai încă ca o abordare holistică a unei vieți împlinite. Combină perfect pasiunea, vocația, profesia și misiunea pentru a găsi scopul. Nu doar că servește drept ghid pentru crearea unei vieți care aduce bucurie personală, dar adaugă și sens lumii. Însă, nu uitați că descoperirea Ikigai-ului nu este o sarcină cu un termen limită. Este un proces continuu de a descoperi ceva pentru care ai pasiune și îți place să faci în fiecare zi, astfel încât fiecare moment să devină important.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
vant puternic Inquam Photos jpg
image
image
image
image
image
image
horoscop webp
mana care scrie jpg
index webp
horoscop shutterstock jpg
horoscop jpg
Top 3 beneficii de a instala automate de reciclare a ambalajelor daca ai un magazin jpg
zodii de aer relatii 1 jpeg
pepene murat foto Arhivă personală Petra Hianu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net