Peștii pe care ar trebui să-i eviți din cauza conținutului ridicat de mercur. Un expert a realizat clasamentul celor mai sigure și sănătoase specii
Atunci când încercăm să mâncăm mai sănătos, un sfat destul de comun pe care îl vom primi este să consumăm mai mult pește. Însă, există și unele specii de care ar trebui să ne ferim. Iar un expert din țara noastră a făcut clasamentul celor mai nesănătoase specii.

În general, peștele se numără printre cele mai sănătoase alimente pe care le putem consuma. Cu toate acestea, există și unele specii pe care ar trebui să le evităm complet sau, cel puțin, să le pregătim doar foarte rar.
Mihai Niculescu, un renumit expert în nutrigenetică, epigenetică nutrițională și nutriție de precizie a postat pe pagina sa de Facebook un clasament al speciilor de pește de care ar trebui să ne ferim. Acestea acumulează concentrații destul de mari de metil-mercur, cât și alte substanțe periculoase.
Unele specii de pește pot fi periculoase
Expertul a explicat de ce unii pești ajung să aibă o concentrație mai mare de mercur sau substanțe periculoase.
„Nu mai este un secret că oceanele sunt contaminate cu diferite substanțe rezultate din activitatea industrială și din consumul uman al acestor produse (inclusiv folosirea oceanelor și mărilor ca gropi de gunoi). Oceanele, de asemenea, preiau deversările toxice din râuri și fluvii. Practic, foarte multe din substanțele toxice utilizate de societatea umană se vor regăsi în final, în oceane.
Trebuie, de asemenea, să mai înțelegeți că, cu cât o specie de pește se află mai sus în lanțul trofic (sunt mai prădători, de dimensiuni mari), cu atât probabilitatea de contaminare este mai mare, deoarece în aceștia se acumulează toate contaminările acumulate de peștii mai mici pe care cei mari îi folosesc drept hrană”, scrie expertul pe pagina sa de Facebook.
Acești pești nu ar trebui consumați prea des
Potrivit expertului, există unele specii prădătoare cu risc ridicat. Acestea nu ar trebui consumate decât foarte rar, sau chiar deloc. În această categorie intră rechinii, peștele-spadă, macroul rege, marlinul, tonul bigeye cât și cel ahi.
Alte specii prezintă un risc moderat și nu ar trebui consumate decât cel mult o dată pe săptămână. Este vorba despre tonul alb, halibut, homar, bluefish, biban de mare tropical sau dintele de mare chilian.
De asemenea, specii precum macroul atlantic, sardinele, hering, anșoa, somonul de crescătorie și păstrăvul prezintă un risc moderat-scăzut, conform expertului. Iar, nu în ultimul rând, sardinele oceanice, somonul oceanic de Alaska, merluciul și somnul african prezintă un risc foarte scăzut.


































