Imunitate puternică cu o supă de toamnă din dovleac, în stil asiatic-indian, a lui chef Joseph Hadad

Toamna ne oferă o varietate de legume bogate în vitamine și minerale, perfecte pentru a ne întări imunitatea. Chef Joseph Hadad ne inspiră să valorificăm dovleacul, o legumă emblematică a sezonului, într-o rețetă exotică de supă asiatic-indiană, ideală pentru a te proteja împotriva răcelilor de sezon. Cu arome intense de curry, ghimbir și lemongrass, această supă de dovleac este un amestec perfect între simplitatea bucătăriei de toamnă și sofisticarea aromelor asiatice.

Supă de dovleac. Foto: Shutterstock.
Supă de dovleac. Foto: Shutterstock.

Ingrediente necesare

500 g dovleac – proaspăt, tăiat cubulețe

2 cartofi dulci (de mărime medie) 

40 g pastă de curry roșu 

4 căței de usturoi 

4 salote 

6 linguri de sos de soia

40 g de ghimbir 

1 tulpină de lemongrass

7-8 frunze de busuioc și 6-7 frunze de coriandru 

4 linguri ulei de măsline 

60 g de unt 

Apă, bulion sau lapte de cocos 

Câteva picături de suc de lămâie 

Semințe de dovleac prăjite 

Sare și piper alb după gust 

Cum se prepară. Rețeta pas cu pas

Într-o oală mare, adăugați uleiul de măsline și untul, lăsați-le să se topească la foc mic. Adăugați salotele feliate și usturoiul tocat. Lăsați-le să se gătească până când ceapa devine translucidă, eliberând aromele naturale.

După ce ceapa s-a înmuiat, adăugați ghimbirul feliat fin și gătiți timp de 4-5 minute. Urmează lemongrass-ul, pe care trebuie să-l bateți ușor pentru a-i elibera aroma și să-l tăiați în jumătate. Amestecați bine.

Adăugați pasta de curry roșu și amestecați pentru a acoperi toate ingredientele cu aromele intense. Puneți apoi dovleacul și cartofii dulci tăiați cubulețe. În acest moment, adăugați busuiocul, coriandrul, sarea și piperul alb, amestecați bine și lăsați totul să fiarbă pentru aproximativ 10-12 minute, până când dovleacul și cartofii încep să se înmoaie.

Adăugați sosul de soia și gătiți încă 3 minute. Turnați apoi apă (sau bulion/lapte de cocos, în funcție de preferințe) astfel încât lichidul să acopere dovleacul cu aproximativ 2 cm. Lăsați supa să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 45 de minute, până când dovleacul și cartofii dulci devin foarte moi.

După ce legumele s-au gătit complet, scoateți tulpinile de lemongrass și folosiți un blender pentru a transforma supa într-o textură cremoasă. La final, stoarceți câteva picături de suc de lămâie pentru a echilibra aromele. Dacă doriți, adăugați semințe de dovleac prăjite deasupra și câteva picături de ulei de măsline pentru o prezentare spectaculoasă. Pentru un plus de proteină, se pot adăuga și cuburi de carne de pui prăjită.

Sfaturile lui chef Joseph Hadad

- Dacă preferați o variantă mai puțin picantă, puteți folosi curry verde sau galben, însă acestea vor schimba culoarea finală a supei. Curry-ul roșu este ideal pentru a păstra o nuanță intensă, portocalie, specifică dovleacului.

- Dacă doriți o supă mai cremoasă și cu o textură mai bogată, folosiți 1/2 lapte de cocos și 1/2 apă în loc de apă simplă. Laptele de cocos adaugă o aromă tropicală subtilă și o senzație catifelată.

- Pe măsură ce fierbe, dovleacul va elibera zaharurile naturale, care se vor carameliza ușor, oferind un gust dulce plăcut.

Beneficii pentru imunitate

Această supă nu doar că este delicioasă, dar este și extrem de benefică pentru imunitate. Dovleacul și cartofii dulci sunt bogați în vitamina A și beta-caroten, esențiale pentru sănătatea ochilor și a pielii, dar și pentru un sistem imunitar puternic. Ghimbirul, cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatoare, și usturoiul care este un antibiotic natural, adaugă o protecție suplimentară împotriva răcelilor și infecțiilor de sezon.

Poftă bună!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
kate middleton foto profimedia (3) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
femeie cu par alb jpg
1 mancare de mazare reteta de post jpg jpeg
dentist jpg
chiuveta jpg
zodii pixabay jpg
Chiftele in tigaie Foto Shutterstock jpeg
horoscop shutterstock jpg
3  cheesecake jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net