Mămăligă în straturi, la cuptor. Rețeta inspirată din Maramureș care a devenit virală

Mămăliga, un preparat tradițional românesc, a fost dintotdeauna o mâncare simplă, dar savuroasă, care a traversat generațiile în toate regiunile țării. Însă, în Maramureș, această rețetă a primit o reinterpretare unică, care a cucerit inimile și papilele gustative ale românilor de pretutindeni. Mămăliga în straturi, la cuptor, este o rețetă care a devenit virală datorită combinației de arome tradiționale și texturi delicioase, care transformă un preparat obișnuit într-o experiență culinară spectaculoasă.

Mămăligă în straturi. Foto: arhiva.
Mămăligă în straturi. Foto: arhiva.

Ingrediente necesare pentru mămăliga în straturi

500 g mălai

1,5 l apă

1 linguriță sare

200 g brânză de burduf sau telemea

200 g smântână

200 g cașcaval ras

150 g bacon sau slăninuță afumată

50 g unt

2 ouă

Cum se prepară mămăliga în straturi, la cuptor?

Se începe cu prepararea unei mămăligi clasice. Într-o cratiță mare, se fierbe apa cu sare, iar când începe să clocotească, se adaugă mălaiul treptat, amestecând continuu cu un tel pentru a evita formarea cocoloașelor. Se fierbe mămăliga la foc mic timp de aproximativ 10-15 minute, până capătă o textură mai fermă.

În timp ce mămăliga fierbe, se taie baconul sau slăninuța afumată în bucățele mici și se rumenesc într-o tigaie, până devin crocante. Brânza de burduf sau telemeaua se fărâmițează, iar cașcavalul se rade.

Într-o tavă sau un vas termorezistent uns cu unt, se pune un prim strat de mămăligă caldă, care se netezește ușor cu o lingură. Peste stratul de mămăligă, se adaugă un strat generos de brânză de burduf, urmat de bucățelele de bacon crocant și câteva linguri de smântână. Se repetă procedeul, alternând straturile de mămăligă, brânză, smântână și bacon, până se termină toate ingredientele.

Ultimul strat trebuie să fie de mămăligă, peste care se presară cașcavalul ras. Se fac două mici adâncituri în stratul superior și se sparg ouăle deasupra. Ouăle vor oferi preparatului un aspect apetisant și o textură cremoasă.

Vasul se introduce în cuptorul preîncălzit la 180°C și se coace timp de aproximativ 20-25 de minute, până când cașcavalul se topește și formează o crustă aurie, iar ouăle sunt coapte, dar încă ușor moi.

Mămăliga în straturi se servește fierbinte, direct din tavă, iar fiecare porție va dezvălui combinația delicioasă de brânză sărată, mămăligă cremoasă și bacon crocant. Este un preparat ideal pentru o masă copioasă, care aduce laolaltă gusturile autentice din Maramureș și plăcerea de a savura o mâncare tradițională reinterpretată într-un mod creativ.

De ce a devenit virală această rețetă?

Popularitatea acestei rețete a explodat datorită simplității sale, dar și a faptului că este extrem de gustoasă și sățioasă. Mămăliga în straturi, la cuptor, îmbină perfect ingredientele tradiționale românești, iar prezentarea sa apetisantă a făcut-o favorită pe rețelele sociale, unde a fost distribuită și apreciată de mii de oameni.

Dacă vrei să încerci o rețetă cu suflet, inspirată din inima Maramureșului, mămăliga în straturi este alegerea perfectă!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul Harry, Regele Charles  foto   GettyImages, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Horoscop dragoste iubire FOTO Shutterstock jpg
16 09 Click ro jpeg
calarasi placinta cu dovleac foto bucataras.ro
moon 1859616 1280 jpg
ciorba pasare adobestock jpg
zodii muncitoare jpg
ortodontie adulti 16x9 jpeg
Mesaje de la ingeri pentru zodii  Ce nativi sunt binecuvantati pana in toamna ghinionul nu se atinge de ei jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net