O reţetă gustoasă pe zi: Cremșnit pătrat
Ingrediente
Pentru aluatul foietaj
250 g făină
100 ml apă
1 praf de sare
100 g unt
Pentru umplutură
500 g brânză de vaci bine scursă
175 g zahăr
3 linguri smântână
4 ouă
50 g făină
2 pacheţele zahăr vanilat
2 linguri zeamă de lămâie
coajă de lămâie rasă
300 g boabe de struguri
Preparare
Cerne făina pe planşetă împreună cu sarea, fă un gol în mijlocul ei, în care torni câte puţină apă. Amestecă cu degetele, până ce obţii un aluat neted, elastic şi ferm. Întinde aluatul cu ruloul pe planşetă, sub forma unui pătrat de 2 cm grosime, pe care aşezi untul tăiat cubuleţe. Împătureşte cele patru colţuri ale aluatului sub formă de plic, acoperind untul, apoi lasă-l la rece 10 minute. Întinde din nou aluatul într-o foaie mai subţire, având grijă să nu iasă untul.Separat, mixează brânza cu zahărul şi cu zahărul vanilat, adaugă gălbenuşurile pe rând, smântâna, coaja rasă şi zeama de la o lămâie şi făina. Amestecă bine, până ce se omogenizează. La sfârşit, adaugă albuşurile bătute spumă tare şi încorporează uşor boabele de struguri fără seminţe.Împarte aluatul în două, întinde fiecare bucată într-o foaie de mărimea tăvii în care vrei să faci prăjitura.Aşază prima foaie pe fundul tăvii neunse, adaugă umplutura şi acoperă cu cea de-a doua foaie de aluat. Cu ajutorul unui cuţit foarte bine ascuţit, cu lama udă, porţionează prăjitura, apoi introdu tava pentru aproximativ 35 de minute în cuptorul care a fost bine încălzit înainte.