O rețetă gustoasă pe zi: Cremşnit
IngredientePentru foi300 g făină125 g margarină125 g smântână1 praf de sarePentru cremă900 ml lapte dulce6 ouă 250 g zahăr80 g făină2 plicuri zahăr vanilat
Preparare
1. Amesteci făina, un praf de sare şi smântâna. Adaugi jumătate din cantitatea de margarină înmuiată şi frămânţi un aluat tare, pe care îl dai la rece pentru o oră. Întinzi aluatul într-o foaie groasă, pui la mijloc restul cantităţii de margarină, împătureşti şi dai din nou la frigider pentru încă o oră. Împarţi aluatul în două, întinzi fiecare bucată de aluat în foaie de 1 cm grosime şi le pui la copt pe dosul unei tăvi presărate cu făină, aceeaşi tavă în care vei monta ulterior cremşnitul. Cât timp se coace prima foaie, restul aluatului trebuie păstrat la rece.2. Între timp, prepari crema şi clocoteşti laptele cu vanilia pe foc. Baţi patru ouă întregi cu încă două gălbenuşuri până devin spumoase. Adaugi zahărul şi un praf de sare în timp ce baţi, apoi torni făina în ploaie şi amesteci mereu să nu se facă cocoloaşe. Adaugi laptele cald, amestecând permanent ca să nu se taie crema. Pui crema la foc mic şi amesteci mereu ca să nu se prindă pe fundul vasului. Laşi să fiarbă până se îngroaşă. După ce se răceşte complet, adaugi cele două albuşuri rămase, bătute spumă.3. În aceeaşi tavă pe care ai folosit-o la coacerea foilor, aşezi o foaie, întinzi crema nivelând-o perfect şi o acoperi cu cea de-a doua foaie. Dai la rece până a doua zi, când foile se vor înmuia şi vei putea tăia fără să le sfărâmi. Tai pătrate cu latura de 8/8 cm şi le aduci copilului pudrate cu zahăr din belşug.