Paste bolognese, rețeta tradițională de spaghete din Italia

Spaghetele Bolognese sunt unul dintre cele mai cunoscute și iubite preparate din întreaga lume. Originară din regiunea Emilia-Romagna, această rețetă tradițională pune accent pe un sos bogat, aromat și consistent, numit „ragù alla Bolognese”. Preparatul este perfect pentru mesele de familie sau pentru ocazii speciale, aducând pe masă savoarea autentică a Italiei.

Paste italiene Bolognese. Foto: arhiva.
Paste italiene Bolognese. Foto: arhiva.

Ingrediente necesare pentru rețeta de paste Bolognese

Pentru a pregăti o porție generoasă de spaghete Bolognese, vei avea nevoie de:

Pentru sos:

500 g carne tocată de vită (sau un mix de vită și porc)

2 linguri ulei de măsline extra-virgin

1 ceapă mare, tocată mărunt

2 morcovi, tocați fin

2 tije de țelină, tocate fin

3-4 căței de usturoi, zdrobiți

1 conservă (400 g) de roșii decojite sau pasate

2 linguri pastă de tomate

150 ml vin roșu sec

200 ml supă de carne sau apă

1 frunză de dafin

1 linguriță oregano uscat

Sare și piper, după gust

Pentru paste:

400 g spaghete

Apă și sare pentru fierbere

Pentru servire:

Parmezan proaspăt ras

Frunze de busuioc proaspăt

Cum se prepară. Rețeta pas cu pas

Într-o tigaie adâncă sau o cratiță mare, încălzește uleiul de măsline la foc mediu. Adaugă ceapa, morcovii, țelina și usturoiul și călește-le până devin moi și aromate, aproximativ 5-7 minute.

Adaugă carnea tocată și gătește până se rumenește uniform, amestecând din când în când pentru a desface bucățile mai mari.

Toarnă vinul roșu și lasă-l să se evapore, amestecând ușor.

Adaugă roșiile, pasta de tomate, supa de carne, frunza de dafin și oregano. Amestecă bine, acoperă cratița cu un capac și lasă sosul să fiarbă la foc mic timp de 1,5-2 ore. Amestecă din când în când și adaugă puțină apă dacă sosul devine prea gros.

Fierbe spaghetele în apă clocotită cu sare, conform indicațiilor de pe ambalaj, până când devin al dente.

Scurge pastele, dar păstrează o ceașcă de apă din fierbere, pentru a o folosi dacă sosul are nevoie de diluare.

Amestecă spaghetele fierte cu sosul Bolognese, astfel încât fiecare fir de pastă să fie bine acoperit de sos.

Servește spaghetele fierbinți, presărate cu parmezan proaspăt ras și câteva frunze de busuioc pentru un plus de aromă și culoare.

Sfaturi pentru un gust autentic

Alege ingrediente proaspete și de calitate pentru un sos cu adevărat savuros.

Pentru o aromă mai intensă, poți adăuga și puțin lapte sau smântână la finalul fierberii sosului, o tehnică specifică rețetei tradiționale din Bologna.

Nu grăbi procesul de fierbere a sosului – gustul autentic vine din timpul acordat pentru a se îmbina aromele.

Spaghetele Bolognese sunt mai mult decât un simplu preparat – sunt o expresie a tradiției și pasiunii culinare italiene. Bucură-te de această rețetă clasică, care îmbină gusturi bogate și texturi perfecte, pentru o masă delicioasă, autentică și memorabilă. Poftă bună!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Angelina Jolie și Zahara Globurile de Aur 2025 profimedia 0951994386 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
2 zodiac jpg jpeg
image png
Breton filat jpg
horoscop, zodii, stres jpg
zodii pixabay jpg
horoscop jpg
image png
Dieta mediteraneana - mancare sanatoasa - legume FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net