Rețeta de sarmale preparate exact ca la bunica. Ce trebuie să pui pe fundul oalei. Așa vor ieși delicioase și aromate. VIDEO
Din meniul de sărbători nu au cum să lipsească tradiționalele sarmale, așa că vă punem astăzi la dispoziție o rețetă semnată Cosânzenele gătesc pentru a vă completa meniul de Crăciun. Se prepară ușor, iar lista de ingrediente nu este deloc vastă.

Pentru umplutura sarmalelor, aveți nevoie de:
- 500 g carne de porc tocată
- 100 g orez
- o linguriță paprika afumată
- o ceapă
- 2 lingurițe pastă tomate
- sare
- piper
- cimbru
Pentru înveliș:
- foi de varză murată
Pentru un plus de savoare și gust:
- afumatură (bacon/ kaizer/ șuncă)
Cum se prepară
Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să călești ceapa în puțin ulei până în momentul în care devine translucidă. Adaugă apoi orezul, pasta de tomate și ia totul de pe foc pentru a amesteca cu carnea tocată, cimbru și piper. Important de menționat este că frunzele de varză trebuie ținute peste noapte în apă rece, la desărat. A doua zi, acestea se trec printr-un jet de apă pentru a fi gata de folosire.
Taie cotoarele foilor și întinde câte o jumătate de frunză pe un tocător. Ia o lingură din mixul de carne, pune în fiecare foaie și rulează-le cu atenție. Iată ce trebuie să faci mai departe pentru ca rețeta să iasă exact ca a bunicilor noastre.
„Pe fundul unui vas rezistent la căldură punem cotoarele de varză tocate mărunt, afumătura, 2 rânduri de sarmale, câteva fire de mărar proaspăt, foi de dafin și repetăm procesul. Bunica noastră punea în mijloc varza rămasă și din nou afumătură și mărar. Și așa am făcut și noi.
Încheiem cu 2 căni mari de apă amestecate cu pasta de tomate rămasă (cât să ajungă la sarmalele de sus), acoperim cu un capac și punem la foc mic pentru cel puțin o oră. Verificăm din când in când pentru că trebuie să completăm cu apă.
Oprim focul și băgăm pentru 10-15 minute la cuptor (cât să prindă culoare). Rezultatul? O adevărată bunătate. De servit cu un ardei copt, smântână și mămăligă sau pâine caldă”, se mai arată în descrierea rețetei publicată pe TikTok de Cosânzenele gătesc.