Tort «Pădurea Neagră» – Felicia Vanea
Blat de cacao:
7 ouă
7 linguri zahăr
4-5 linguri făină
4 linguri cacao
esenţă rom Dr Oetker
Pentru umplutură
150 ml frişcă + 2 pliculeţe întăritor frişcă
350 ml smântână pentru frişcă
1 zahăr vanilat
1 lingură zahăr
1 borcan compot de vişine
1 cutiuţă cu cireşe confiate
ornamente din ciocolată Dr Oetker
ciocolată simplă/ciocolată albă
feliuţe de clementine
Preparare blat:
Separăm gălbenuşurile de albuşuri. Gălbenuşurile le mixăm bine cu 3 linguri de zahăr până devin cremoase, iar albuşurile cu restul de zahăr. Apoi le amestecăm, adăugăm esenţă de rom, făină şi cacao. Tapetăm cu hârtie de copt o formă rotundă pentru tort, de 26 cm, şi dăm la cuptorul preîncălzit, la foc mediu, în jur de 30 minute. Când s-a răcit în tăiem în 3 foi. Scoatem vişinile din compot şi le lăsăm să se scurgă bine. Smântâna pentru frişcă trebuie să fie rece, o mixăm până creşte în volum, apoi adăugăm zahărul şi zahărul vanilat. Mai batem puţin până devine pufoasă, o dăm la rece până pregătim tortul, iar frişca lichidă o mixăm cu întăritorul pentru frişcă, până se întăreşte şi apoi se combină cele două feluri de frişcă. În tava în care am copt blatul aşezăm prima foaie de blat, însiropăm cu suc din compot, apoi frişcă, vişine, frişcă, iar blat, şi tot aşa până sus. Dăm la rece câteva ore, apoi răsturnăm tortul pe un platou, îl îmbrăcăm tot în frişcă şi îl ornăm cu floricele de frişcă, făcute cu un poş. Pe fiecare floricică, punem o cireaşă confiată. De jur-împrejur ornăm cu ornamentele de ciocolată, mici bobiţe din ciocolată, iar în mijlocul tortului, pentru un design drăguţ, punem aşchiuţe de ciocolată simplă/ciocolată albă. Pe lângă tort, am ornat şi cu feliuţe de clementine. Dăm la rece, este bine să fie lăsat peste noapte.