Secretul din spatele longevității din „Zonele Albastre”. Câte pahare de vin beau oamenii care trăiesc chiar și 100 de ani
De-a lungul lumii există unele „Zone Albastre”, unde locuitorii ajung adesea la vârste foarte înaintate, ce trec chiar de pragul de 100 de ani. Oamenii din aceste zone urmează câteva principii simple de viață, iar, poate în mod surprinzător, un obicei comun al acestor persoane este consumul de vin roșu.

Deja știm cu toții cât de periculos este consumul de alcool. Cu toate acestea, persoanele din „Zonele Albastre”, care ajung adesea la vârste foarte înaintate, consumă regulat vin, însă, desigur, cu moderație. Iar alături de un stil de viață foarte sănătos și o dietă echilibrată, această băutură contribuie la longevitatea de invidiat din aceste regiuni.
De-a lungul lumii există cinci „Zone Albastre”, în țări precum Costa Rica, Grecia și Japonia. Alimentația din aceste zone este una predominant vegetală, nu sunt consumate prea multe calorii, iar oamenii au relații foarte strânse cu familiile lor.
Există cinci „Zone Albastre” pe glob
De asemenea, în unele dintre aceste zone, oamenii beau regulat un pahar, sau chiar două, de vin roșu. Dan Buettner, care a explorat în mare detaliu aceste zone, a vorbit despre consumul de vin pe care l-a remarcat de-a lungul acestor regiuni.
„Oamenii din toate Zonele Albastre (cu excepția adventiștilor) consumă alcool moderat și regulat. Cei care beau moderat trăiesc mai mult decât cei care nu beau deloc. Secretul este să bei 1-2 pahare pe zi (de preferat vin Cannonau din Sardinia), cu prietenii și/sau la masă. Și nu, nu poți strânge băutura pe toată săptămâna ca să bei 14 pahare sâmbătă”, a spus acesta, conform adevarul.ro.
Ce beneficii poate avea vinul roșu
Desigur, vinul roșu este consumat cu moderație în aceste zone, iar oamenii nu exagerează niciodată atunci când vine vorba despre alcool. Iar pe lângă vinul roșu, oamenii din aceste zone au și un stil de viață activ, sănătos, cât și o dietă foarte echilibrată.
Lectorul în Științe Biomedicale la Universitatea din Salford, dr. Gareth Nye, a vorbit despre posibilele efecte pe care vinul le poate avea.
„Vinul roșu conține o substanță chimică numită resveratrol. Este un compus vegetal despre care s-a sugerat că are proprietăți antioxidante. Antioxidanții ajută la protejarea celulelor de deteriorare, iar la persoanele în vârstă această capacitate este diminuată”, a spus acesta.
Însă, deși vinul roșu poate reduce inflamația și poate ține sub control tensiunea arterială, expertul spune că potențialele beneficii nu justifică consumul de alcool.
„Alcoolul nu este o necesitate în dietă, iar aceleași efecte pot fi obținute prin consumul de fructe și legume. Riscurile asociate consumului de alcool depășesc cu mult beneficiile potențiale”, a mai explicat doctorul.































