Analiză: Taxele gonesc sportivii din Anglia
„Nu voi concura cu siguranţă la Crystal Palace", a declarat Bolt într-o conferinţă de presă. Cuvintele sale au fost întărite de către agentul său, Ricky Simms. „Legea britanică, care taxează inclusiv veniturile din publicitate realizate în întreaga lume de sportivi a determinat o serie de nume mari să evite Marea Britanie. Pierderile pentru Usain, dacă va concura aici, vor fi mari, având în vedere nivelul la care se află câştigurile lui", a declarat Simms.
Potrivit actualelor legi britanice, fiscul obligă un sportiv care a participat la o competiţie pe teritoriul Angliei, să plătească o cotă parte din câştigurile anuale provenite din contractele de publicitate, pe lângă suma cu care este impozitat premiul în bani pe care îl primeşte sportivul.
Acea cotă parte se stabileşte în funcţie de numărul de concursuri la care respectivul sportiv a mai participat în afara teritoriului englez. Astfel, dacă Bolt participă la un concurs în Anglia şi la alte cinci în afara acestei ţări, fiscul britanic solicită o şesime din veniturile anuale ale atletului. Cum acestea se ridică la peste 10 milioane de dolari, gestul lui Bolt este explicabil.
„Decizia lui Bolt mă surprinde, mai ales că managerul său este englez. Totuşi chiar dacă atletul jamaican are printre cele mai mari câştiguri din acest sport, ele nu se compară cu ceea ce există în fotbal sau Formula 1 de exemplu. Şi cum din banii încasaţi plăteşti şi antrenori, medic, maseur, manager plus taxe, decizia este oarecum de înţeles", a declarat şi Gabriela Szabo (foto), vicepreşedintele Federaţiei Române de Atletism. „Sincer nu am mai auzit însă de vreun sportiv de talia lui Bolt să renunţe la un concurs din cauza taxelor. Şi în Germania taxele sunt destul de mari, însă doar pe câştigul primit în concurs", a mai completat fosta campioană din România.
Hugh Robertson, ministrul sportului britanic recunoaşte problema şi a încercat să ofere câteva explicaţii, anunţând că va discuta personal cu Usain Bolt. „Este o problemă de care ne-am mai lovit şi în cazul altor sporturi. Jucători de golf sau tenismeni au venit la mine pentru a discuta pe această temă. Voi fi încântat să discut cu Bolt pentru a încerca să-i ofer ajutorul", a spus Robertson într-un interviu la BBC.
Din cauza fiscului, Anglia a pierdut organizarea finalei Ligii Campionilor la fotbal, care trebuia să aibă loc în 2010 pe stadionul Wembley. UEFA a acordat această onoare Madridului în cele din urmă. „Taxele au fost cauza", a spus la acea vreme Michel Platini, preşedintele UEFA.
„Pentru evenimentele majore, cum ar fi Wimbledonul, nu este o problemă. Însă vor fi afectate evenimentele mai mici", a declarat Nick Bitel, directorul executiv al Maratonului din Londra, pentru Daily Mail.
Decizia lui Bolt nu este singulară şi din ce în ce mai mulţi sportivi de top se gândesc de mai multe ori înainte de a participa la o competiţie pe teritoriul Marii Britanii. Totul a plecat de la un proces între fiscul britanic şi tenismenul Andre Agassi în urma căruia jucătorul american a fost nevoit să returneze statului britanic peste 20.000 de lire sterline pentru participarea sa la Wimbledon în 1998. Cum Agassi a fost atunci eliminat în turul al doilea, câştigurile nefiind astfel foarte mari, prezenţa sa pe teritoriul britanic a constituit o gaură în buget.
Pentru a evita posibila absenţă a unor staruri la Jocurile Olimpice care vor avea loc la Londra, în 2012, guvernul britanic a exceptat competiţia supremă de la această reglementare fiscală. Acelaşi lucru ar putea să se întâmple şi cu ediţia din 2018 a Campionatului Mondial de Fotbal, dacă Anglia va obţine organizarea.