Campion la tir în România, călugăr în Thailanda!

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Medaliat cu bronz la JO de la Sydney în 2000, Iulian Raicea (37 de ani) slujeşte în prezent la biserica ortodoxă din Bangkok.

Cunoscut, încă din timpul carierei, drept un om foarte credincios, tiristul Iulian Raicea a abandonat o carieră extraordinară pentru a se dedica slujirii Domnului.

Retras din activitate după Jocurile Olimpice din 2008, Raicea trăieşte în prezent în Thailanda, ţară pe care a reprezentat-o la ultima Olimpiadă în calitate de tehnician al lotului naţional de tir şi în care slujeşte acum din postura de călugăr.

"Nu mai ştiu absolut nimic de el de aproape doi ani. Nu a fost mereu un fanatic religios, ci doar după ce a cunoscut-o pe cea care avea să îi devină ulterior soţie. Religia l-a ajutat să-şi stăpânească emoţiile la concursuri, dar în acelaşi timp faptul că a devenit vegetarian convins i-a diminuat energia", ne-a declarat Ion Corneliu, campion olimpic în 1980 şi totodată cel care l-a calăuzit în calitate de antrenor pe Raicea în mare parte din cariera sa.

Unul dintre principalele motive ale trecerii lui Raicea la viaţa monahală îl constituie problemele personale, el divorţând înainte de Jocurile Olimpice de la Beijing de soţia sa, cu care are două fetiţe.

"Raicea mai trece doar ocazional prin ţară să îşi viziteze familia şi pe unii prieteni mai apropiaţi. Ne-am văzut întâmplător chiar în urmă cu cîteva săptămâni, la poligonul de la Tunari", ne-a dezvăluit Sorin Babii, campion olimpic în 1988.

simeon stalpnicul png

S-a despărţit de federaţie cu scandal

Raicea a rupt orice legătură cu federaţia de specialitate, despărţirea de tirul autohton nefiind amicală. Bucureşteanul a fost protagonistul unui scandal imens la JO de la Beijing, când a reprezentat România ca sportiv (doar locul 44 la pistol aer comprimat 10 m şi locul 9 la pistol viteză 25 m) şi Thailanda ca antrenor!

Legitimat la Steaua şi la Omega Tehnoton Iaşi, Raicea a fost acuzat că a folosit banii cluburilor, federaţiei şi COSR-ului în interes personal, mai puţin pentru antrenamente.

În prezent, Raicea este un membru foarte activ în biserica ortodoxă din Thailanda. A fost invitat anul trecut la funeraliile lui Radu Mateescu, ambasadorul României în Thailanda, dar şi la slujba de pomenire a Patriarhului Bisericii Ortodoxe Ruse, Alexei al II-lea.

Capela Sfântul Nicolae din Bangkok,locul în care Raicea ţine predici enoriaşilor

simeon stalpnicul png

Iulian Raicea

Data naşterii: 4 martie 1973

Locul naşterii: Bucureşti

Cariera de sportiv: Campion european de juniori în 1993; Recordmen mondial de juniori; Bronz la Campionatul Mondial de la Zaragoza în 1998;Vicecampion european în Franţa în 1999;Medaliat cu bronz la JO de la Sydney în 2000, Locul 5 la JO de la Atena în 2004;A participat la cinci ediţii ale JO

Alte cazuri de sportivi religioşi

 Kaka, superstarul lui Real Madrid şi al reprezentativei Braziliei, este membru al sectei "Atleţii lui Hristos" şi poartă mereu la meciuri un tricou pe care scrie I Belong to Jesus (Îi aparţin lui Isus).

Fost jucător la Rapid şi în echipa naţională de juniori, Eduard Bandi s-a călugărit la doar 20 de ani, fiind în prezent mâna dreaptă a stareţului mânăstirii Putna.

 Actualul căpitan al Vasluiului, Bogdan Buhuş, a fost aproape de a se călugări în 2006, dar prietenii şi familia l-au convins să nu. renunţe la sportul-rege.

Adrian Ambrosie şi Daniel Zafiris, foştii atacanţi ai lui Poli Iaşi din anii '90, au renunţat la sport la doar 28 de ani şi predică acum Evanghelia la bisericile din Iaşi.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
Universitatea Cluj Dinamo (Sportpictures) jpg
Parma (Facebook) jpg
CFR Cluj Rapid (Sportpictures) jpg
Cristiano Ronaldo (EPA) jpg
Real Madrid (EPA) jpg
Sabrina Maneca Voinea (Facebook) jpg
sabalenka instagram jpg
Maradona
image
actualitate.net
image
actualitate.net