EXCLUSIV «Ne-am amanetat casele pentru Liga Campionilor!»

Ultima actualizare:

    CSM Bucureşti la festivitatea de premiere a celei mai importante competiţii intercluburi din EuropaFoto: Sportpictures.eu
CSM Bucureşti la festivitatea de premiere a celei mai importante competiţii intercluburi din EuropaFoto: Sportpictures.eu

Performanţa istorică realizată de handbalistele clubului din Capitală a atras toate privirile, dar n-a fost la fel şi în momentele grele. Puţină lume ştie că la începutul acestui sezon, CSM Bucureşti n-avea bani de benzină pentru deplasări, şi nici pentru mâncarea sportivilor, iar desfiinţarea părea cel mai plauzibil scenariu.

CSM Bucureşti a câştigat Liga Campionilor la handbal feminin după un meci dramatic, câştigat cu 29-26 în faţa formaţiei Gyor. Puţină lume îşi mai aduce aminte însă că, pentru a ajunge la această performanţă, „tigroaicele” au fost nevoite să depăşească nişte  condiţii incredibile. În iulie 2015, Primăria a alocat întregului club sub 7 milioane de euro, deşi promisese iniţial minimum 10 milioane de euro. Fostul preşedinte al clubului, Constantin Căliman, îşi aduce aminte că a crezut că totul s-a încheiat.

„Nu puteam funcţiona cu aceşti bani, având în vedere câte secţii trebuiau susţinute. Salariile au fost întârziate două luni şi am crezut că punem lacătul şi plecăm acasă. Portăriţa Pessoa, eroina de la Budapesta, a cerut chiar ruperea contractului şi cu greu am reuşit s-o ţinem. Ni s-au promis mai mulţi bani la rectificarea bugetară din toamnă, dar cum să trăim în acest timp? Atunci, eu şi alţi câţiva apropiaţi şi prieteni ai clubului ne-am împrumutat, ne-am amanetat chiar casele şi am reuşit să plătim salariile, astfel încât să continuăm proiectul. După rectificare s-au primit banii şi am mers mai departe, dar noi puteam păţi din iulie ce păţeşte acum Baia Mare”, ne-a declarat, în exclusivitate, Constantin Căliman, arătând ce fir subţire de aţă poate separa marea performanţă de faliment.

Kim Rasmussen are contract până la 30 iunie
Kim Rasmussen are contract până la 30 iunie

Fostul preşedinte ne-a povestit şi cum a alcătuit echipa, care duminică s-a impus la loviturile de departajare în faţa celor de la Gyor. „Din vechea echipă, cu care am început în 2013, au mai rămas doar Iordache, Vărzaru şi Nan. Apoi, am profitat de problemele financiare de la Krim şi le-am adus pe Oana Manea, Carmen Martin şi Patricia Vizitiu, plus Torstenson, din Danemarca. Apoi, după acelaşi criteriu, am reuşit să le convingem pe Rodriguez şi Da Silva, de la Hypo, şi pe Pessoa şi Vetkova, de la Volgograd. Gulden şi Jorgensen au venit după primul titlu, chiar înainte de startul sezonului. Cu asta le-am convins”, a completat Căliman, demisionar în septembrie 2015 după neînţelegeri cu succesorii lui Sorin Oprescu la Primăria Bucureşti.

Au câştigat de 7 ori mai puţin decât au investit

Cea mai importantă competiţie continentală în handbalul feminin la nivel de echipe de club nu se bucură de premii în bani pe măsură. Astfel, federaţia europeană (EHF) va vira în conturile câştigătoarei CSM Bucureşti mărunta sumă de 300.000 de euro. Comparativ, echipa care cucereşte Liga Campionilor la fotbal îşi asigură aproximativ 50 de milioane de euro. Cu cei 300.000 de euro primiţi pentru câştigarea Ligii, CSM Bucureşti îşi va acoperi cheltuielile administrative pentru o perioadă de două-trei luni. Asta pentru că bugetul „tigroaicelor” în întreg sezonul 2015-2016 s-a cifrat undeva în jurul sumei de două milioane de euro, bani care s-au dus în primul rând pe salariile jucătoarelor. Comparativ cu celelalte trei rivale din turneul Final Four de la Budapesta, CSM Bucureşti a avut cel mai mic buget.

Au fost primite la Salonul Prezidenţial de la Otopeni


    Foto: Sportpictures.eu
Foto: Sportpictures.eu

Ora 12.20. Câştigătoarele Ligii Campionilor la handbal, jucătoarele formaţiei CSM Bucureşti, au fost primite pe covorul roşu al Salonului Prezidenţial ieri, la revenirea în România. Ele au acordat interviuri pe bandă rulantă. De patru ori câştigătoare a celui mai important trofeu inter-cluburi, Cristina Vărzaru a declarat: „Am trăit tot anul sentimente de disperare, sentimente de neputinţă, sentimente de frică, sentimente de curaj, sentimente de încredere şi la final sunt sentimente de bucurie, pe care nu le pot descrie în cuvinte. Nu există un ambasador mai puternic sau mai palpabil decât ceea ce a realizat această echipă. România trebuie să fie mândră de ceea ce a realizat această echipă”.

Au făcut turul oraşului


    Foto: Sportpictures.eu
Foto: Sportpictures.eu

Ora 13.00. Sportivele lui Rasmussen şi cei din staff au plecat de la Aeroportul Henri Coandă  la bordul unui autocar descoperit, folosit de obicei pentru turiştii care vor să observe obiectivele Capitalei. Handbalistele, cu medalile la gât, unele având şi tricolorul înfăşurat în jurul umerilor, au interacţionat cu trecătorii în drumul lor către Sala Rapid, situată pe Calea Giuleşti. Au fost felicitate pentru performanţa lor, iar blitzurile telefoanelor au imortalizat momentul întâlnirii cu “tigroaicele” şi trofeul.

Au prezentat trofeul fanilor


    Foto: David Muntean
Foto: David Muntean

Ora 17.50. Campioanele europene intercluburi la handbal feminin, componentele formaţiei CSM Bucureşti, au prezentat ieri trofeul fanilor. Momentul ales a fost meciul disputat de băieţii de la CSM, contra formaţiei Potaissa Turda, din semifinalele Ligii Naţionale. Sosite în minutul 10 al meciului, „tigroaicele” au fost prezentate publicului la pauză, trofeul fiind adus de Manea. Apoi, fetele au făcut un tur al sălii, după care au avut o lungă sesiune de autografe. 

Ea este muza eroinei Pessoa!

Brazilianca Pessoa, cea care a apărat două aruncări de la 7 m şi a adus, practic, trofeul Ligii Campionilor pentru prima dată în România, a avut o muză norocoasă: logodnica sa, modelul canadian Nikki Schumaker.

În vârstă de 31 de ani, portarul brazilian al noii campioane a Europei, CSM Bucureşti, Mayssa Pessoa, a fost eroina formaţiei bucureştene în finala de la Budapesta. Ea a apărat două aruncări de la 7 m şi a adus, astfel, după loviturile de departajare, pentru prima dată trofeul Ligii Campionilor la Bucureşti.

O jucătoare excepţională, Pessoa a ajuns la CSM Bucureşti în 2014, iar în 2015 a fost la doar câteva zile de o suspendare pe doi ani pentru că nu a mai vrut să se antreneze, supărată de schimbarea antrenorilor, dar şi de faptul că erau întârzieri la plata salariului. Nu s-a întâmplat asta, iar CSM a cucerit titlul de campioană, ajungând în premieră în Liga Campionilor, pe care, iată, acum a câştigat-o în premieră pentru o formaţie românească. Pessoa a dedicat trofeul celei care i-a fost aproape de fiecare dată când i-a fost greu: fotomodelul canadian Nikki Schumaker. Ea s-a aflat şi duminică în tribune, la Budapesta, pentru a-şi susţine iubita. Nikki este un fotomodel destul de cunoscut în Canada, apărând şi pe coperţile unor reviste din această ţară. Relaţia dintre ele durează de câţiva ani, de dinaintea sosirii în România a portăriţei, şi apropiaţii spun că dragostea care le leagă pe cele două se va încheia sigur cu o căsătorie.

Pleacă antrenorul şi o întreagă echipă!

Constantin Căliman, fostul preşedinte al CSM Bucureşti
Constantin Căliman, fostul preşedinte al CSM Bucureşti

În toamnă, atunci când îşi va începe campania de apărare a trofeului cucerit la Budapesta, CSM Bucureşti va fi o cu totul altă echipă. Aceasta pentru că mai multe handbaliste din actualul lot şi-au anunţat deja plecarea de la campioana României şi a Europei. În primul rând e vorba despre cele trei brazilience ale CSM-ului (portăriţa Pessoa plus Ana Paula Rodrigues şi Fernanda da Silva), toate semnând angajamente cu alte cluburi. De asemenea, extrema stângă Maria Fisker va fi o pierdere importantă, daneza alegând să se întoarcă în ţara natală. O altă jucătoare care pleacă sigur este rusoaica Vetkova, însă CSM-ul e acoperită pe postul de pivot.

De asemenea, veteranele românce Aurelia Brădeanu (37 de ani) şi Cristina Vărzaru (36 de ani) se află la apus de carieră şi pot renunţa în orice moment la handbalul de mare performanţă. Peste toate, domneşte incertitudinea privind antrenorul care va conduce echipa în viitoarea stagiune. Actualului tehnician, Kim Rasmussen, îi expiră contractul la 30 iunie, danezul având pe masă mai multe oferte de la alte echipe importante ale Europei, dar şi de la naţionala Ungariei.

Din vară vine Paula Ungureanu

La capitolul achiziţii, cea mai importantă lovitură dată de CSM până în prezent este portăriţa echipei naţionale a României, Paula Ungureanu, transferată de la HCM Baia Mare. Tot de la Baia Mare a fost adusă şi pivotul Katarina Jezic, o adevărată luptătoare pe semicerc. De asemenea, au fost rezolvate transferurile extremei Mehmedovic de la Buducnost şi ale franţuzoaicelor Niombla şi Ayglon, care vor întări linia de 9 metri.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
bere istock jpg
image
image
image
image
image
image
Kylian Mbappe (EPA) jpg
Servetelul acordului de transfer al lui Lionel Messi la FC Barcelona (EPA) jpg
FC Botosani CS Mioveni, Aldair (Sportpictures) jpg
Dinamo (Sportpictures) jpg
Monica Niculescu (EPA) jpg
CFR Cluj (Sportpictures) jpg
Halep jpg
Simona Halep (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net