F1: Regulă schimbată cu o zi înainte de debutul sezonului

Vineri, de la ora locală 12.30 (03.30 ora României), sunt programate antrenamentele Marelui Premiu al Australiei, etapa de debut a Campionatul Mondial de Formula 1. Cu numai o zi înainte, FIA a informat echipele că zona de acţiune a aripii spate mobile, ce are rolul de a facilita depăşirile, se extinde, începând dinaintea ultimului viraj şi incluzând acum aproape întreaga linie dreaptă din faţa boxelor circuitului din Melbourne. Zona de cronometrare a fost stabilită în virajul 14/16.

Echipele s-au arătat nemulţumite de această schimbare, după ce piloţii s-au pregătit pe simulatoare pentru o zonă în lungime de 600 de metri. Managerul campioanei mondiale Red Bull, Christian Horner, a declarat pentru speed.com că decizia FIA dă peste cap planurile echipelor: "Abia azi am aflat. Este dureros, pentru că ne dă peste cap simulările şi afectează rapoartele cutiei de viteze".

După ce în 2010 a fost utilizată fără succes aripa faţă mobilă, FIA le permite în noul sezon piloţilor să modifice în timpul curselor geometria eleronului spate, cu scopul de a reduce rezistenţa aerului pentru scurt timp, facilitând depăşirile. Aripa devine activă o dată pe tur (exceptând primele două tururi) când un pilot se află la mai puţin de o secundă în spatele unui adversar (timp măsurat într-o zonă premergătoare liniei drepte), iar acţionarea ei - prin apăsarea unui buton de pe volan - se va putea face pe linia dreaptă a pistei.

Pilotul va fi atenţionat din turnul de control al cursei de activarea aripii printr-un indicator luminos de pe volan. Dezactivarea ei se face ori automat la sfârşitul zonei de acţiune, ori când pilotul apasă prima dată frâna. Spre deosebire de KERS, aripa mobilă va putea fi folosită doar de pilotul care atacă, nu şi de cel care se apără. Câştigul ar de fi de vreo 10-12 kilometri pe oră. Eleronul ajustabil poate fi utilizat în calificări ori de câte ori pilotul va dori.

Cursa australiană va avea loc duminică, de la ora 09.00 (ora României).

regina elisabeta gettyimages 480918760 jpg jpeg
gabriela cristea
inger   brigitte pastrama 1 jpeg
cub bianca dragusanu sofia animat gif
cub bianca dragusanu png
FotoJet (1) jpg
Anamaria Prodan Laurențiu Reghecampf
visarion alexa parinte foto facebook (3) jpg
 Mobilizare partiala - rusi trimisi la razboi FOTO Profimedia
63231587 403 jpg
image
image
image
image
dinamo supercupa castigatoare jpg
Steaua Chindia, in Cupa Romaniei (Sportpictures) jpg
Eugenie Bouchard, EPA jpg
Edi Iordanescu, Sportpictures jpg
Simona Halep Sursă: Profimedia
FRF, Sportpictures jpg