Festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice: samba, scaune goale și proteste

6 august 2016
article img
Flacăra olimpică a fost pusă la loc de cinste. Să înceapă Jocurile!Getty Images

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice s-a desfășurat cu tribunele goale. Stadionul Maracana, deși are o capacitate de 80,000 de locuri, a fost umplut doar pe trei sferturi. Afară, oamenii protestau față de costurile ridicate la care a fost constrânsă țara pentru a organiza Olimpiada.

Cu o injecție de patriotism și ceva ajutor din partea superevemodelului Gisele Bündchen, a sute de dansatori, a echipei refugiaților și a rapperului MC Soffia, organizatorii Olimpiadei de la Rio au reușit să o scoată cumva, la capăt. Cu câteva câteva ore înainte de ceremonie, pe străzile de lângă stadion, mai mulți protestatari au devastat magazinele și au scandat împotriva cheltuielilor uriașe alocate găzduirii acestui eveniment.

Forțele de ordine, prezente în număr masiv în jurul stadionului, au ripostat cu gaze lacrimogene. Dacă cel mai huiduit personaj a fost președintele Michel Temer, președintele Braziliei, cel mai aclamat a fost înotătorul Michael Phelps, cel mai medaliat sportiv de la această ediție a Jocurilor Olimpice. 

În ciuda faptului că ceremonia de deschidere a marcat celebrarea culturii braziliene pe ritmuri de samba și într-o atmosferă ce s-a vrut a fi de carnaval, populația țării a fost neimpresionată. A criticat și a reacționat dur față de costurile uriașe alocate Olimpiadei în condițiile în care Brazilia este în cea mai dură recesiune din ultimii ani. 

article img
Stadionul Maracana a fost acoperit de focurile de artificii care au marcat începerea Jocurilor OlimpiceGetty Images

article img

article img

article img
article img

article img
article img

article img

article img
article img