Lupta unui campion naţional la tenis în scaun cu rotile

Ultima actualizare:

    Ciprian Anton
Ciprian Anton

Campionul naţional la tenis în scaun cu rotile Ciprian Anton practică sport de înaltă performanţă, chiar dacă de ani buni soarta l-a ţintuit într-un scaun cu rotile. De vină a fost un nefericit accident, petrecut acum 12 ani, în urma căruia a căzut de la şapte metri pe spate şi lovitura i-a provocat o leziune la măduva spinării.

"De atunci, am început recupararea acasă şi la diverse centre medicale, specializate în kineto-terapeutică”, a mărturisit Ciprian la Dolce Sport. El n-a abandonat niciun moment lupta şi, la 35 de ani, este jucător de top, căpitanul echipei de Cupa Davis şi este profesor. "Sunt primul antrenor în scaun cu rotile. Am ajuns aici deoarece joc tenis destul de bine, iar asta este rodul efortului meu. Stau foarte mult pe teren. Muncesc în fiecare zi  şi am perseverenţă", a spus el. 

De o lună de zile, Ciprian Anton a început un nou program de recuperare, la Clinica de Recuperare Medicală Hipocrat, din Bucureşti, unde merge aproape zilnic, iar rezultate se văd. "Au apărut primele semne. Pot să execut mişcări de mers, pot să simulez mersul lateral, mersul cu spatele, pot să simulez exerciţiul de genoflexiune. Am greutăţi la picioare şi cu ajutorul kinetoterapeutului reuşesc să fac şase bazine între barele paralele, iar când execut un anumit program simt o presiune foarte plăcută în tălpi. Am impresia că sensibilitatea mea s-a îmbunătăţit, pentru că încerc nişte senzaţii noi, pe care nu le-am mai avut de 12 ani", a povestit Ciprian Anton la Dolce Sport, el petrecând câte trei ore pe zi la centrul de recuperare. "Vin de o lună la Hipocrat şi mi-am dat seama, de cum am intrat în sală, că aparatură este ultraperformantă, de calitate, care practic mă ajută să-mi reeduc mintea şi corpul. Mi-e foarte greu să execut mişcări, gen mişcarea labei piciorului sau îndoirea genunchiului, dar muncesc în acest sens, iar toate aparatele pe care lucrez în fiecare zi mă ajută în acest sens", a mai anunţat sportivul. 

"Am observat schimbări foarte mari la sensibilitate, în sensul că în profunzime simt mult mai bine membrele inferioare faţă de cum le simţeam acum o lună de zile, iar din punct de vedere muscular simt că am un echilibru mult mai bun, joc tenis în rimt mult mai bun şi mi-a crescut rapiditatea. Exerciţiile în bazin mă ajută să stau într-o poziţie ortostatică mult mai corectă şi chiar să păşesc, să fac ture de bazin cu greutăţi la picioare", a povestit el.

Ciprian a anunţat şi planurile sale privind cariera: "Sper să avansez în clasamentul mondial. Acum, din 700 de sportivi sunt pe locul 300, dar vreau să am cât mai multe turnee şi să urc în clasamentul internaţional". Prima ocazie va fi pe 28 octombrie, când Ciprian Anton va participa în Elveţia, turneu ITF 3, unul foarte puternic.

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net