Proteste în SUA față de o acțiune a poliției. Naomi Osaka a refuzat să joace, s-au anulat meciuri în NBA și MLS

Ultima actualizare:

    Echipa Milwaukee Bucks a refuzat să mai joace meciurl cu Orlando MagicFoto: Guliver / GettyImages
Echipa Milwaukee Bucks a refuzat să mai joace meciurl cu Orlando MagicFoto: Guliver / GettyImages

Boicotul sportiv faţă de violenţele poliţiei din SUA se extinde. Mai întâi, miercuri, 26 august, componenții echipei de baschet Milwaukee Bucks au refuzat să dispute partida cu cu Orlando Magic din Conferinţei de Est a NBA. La puțin timp după aceea, Naomi Osaka, câștigătoare a US Open 2018, nu s-a prezentat pe teren la meciul cu Elise Mertens, din semifinalele Western & Southern Open. Apoi, a fost oprit Campionatul nord-american de fotbal MLS. Astfel, acești sportivi au protestat după ce un poliţist alb l-a rănit grav, prin împuşcare, pe tânărul afro-american Jacob Blake (29 de ani), la Kenosha, Wisconsin. Acest caz survine după cel al lui George Floyd, un alt afro-american, ucis, la 25 mai, la Minneapolis, de un poliţist alb care şi-a ţinut genunchiul pe gâtul victimei aproape nouă minute.

Jucătorii de la Milwaukee Bucks au rămas în vestiarul arenei din complexul DisneyWorld, în timp ce adversarii lor, de la Orlando Magic, se aflau la încălzire. Potrivit ESPN, citat de lequipe.fr, acest gest reprezintă un protest față de acţiunea disproporţionată a poliţiei din Wisconsin, statul în care joacă Bucks, în urma căreia tânărul a fost împuşcat de şapte ori în spate. Acesta era neînarmat şi încerca să părăsească scena unei lupte între două femei pe care le despărţise. Intervenţia forțelor de ordine a fost filmată, gloanţele lovindu-l pe bărbat în spate, în timp ce încerca să se urce în maşina lui, unde, potrivit avocatului acestuia, se  aflau trei dintre copiii săi, băieţi cu vârsta între 3 și 8 ani. S-a menționat că Blake riscă să rămână paralizat pe viaţă. La boicotul jucătorilor de la Milwaukee Bucks au aderat şi alte echipe, astfel că NBA a decis să amâne toate partidele de miercuri (Milwaukee - Orlando, Houston - Oklahoma City şi Los Angeles Lakers - Portland). Întrerupt în martie și reluat la finalul lunii iulie, în „bula" de la Disney World din Orlando, ediția 2019/2020 a NBA ar putea fi oprită definitiv.

Aflată  pe locul 10 WTA şi cap de serie numărul 4, Naomi Osaka a refuzat să dispute partida cu belgianca Elise Mertens (22 WTA şi cap de serie numărul 14), din semifinalele Western & Southern Open. Jucătoarea japoneză a postat următorul mesaj pe rețelele sociale: „Înainte de a fi sportivă, sunt o femeie de culoare. Şi, ca o femeie de culoare, simt că există lucruri mult mai importante care au nevoie de atenţie imediată, decât să se uite cineva la mine cum joc tenis. Nu mă aştept să se întâmple ceva drastic cu mine pentru că nu joc, dar, dacă pot începe o discuţie într-un sport alb majoritar, consider că este un pas în direcţia corectă".Luând act de acest gest, organizatorii au decis suspendarea întrecerii, atât la masculin, cât și la feminin, iar meciurile au fost reprogramate, deocamdată, pentru vineri. „Ca sport, tenisul adoptă o poziţie colectivă împotriva inegalităţii rasiale şi a nedreptăţii sociale, care din nou a fost adusă în prim-plan în Statele Unite. USTA, ATP Tour şi WTA au decis să recunoască acest moment la timp, oprind meciurile de la Western & Southern Open de joi, 27 august. Partidele se vor relua vineri, 28 august", au precizat organizatorii.

Și campionatul nord-american de fotbal MLS a fost oprit

La protestul sportivilor față de violențele poliției din SUA participă și echipele de fotbal din MLS. Întâlnirea dintre Inter Miami, echipa patronată de David Beckham, şi Atlanta a fost pe punctul de a începe, însă după ce jucătorii au intrat pe teren, la încălzire, s-a decis ca meciul să nu se mai joace. De asemenea, au fost amânate partidele Colorado - Dallas, Los Angeles FC - Salt Lake City, Portland - San Jose şi Seattle - LA Galaxy. Cum erau prezenţi fani în tribune, meciul dintre Orlando City FC și Nashville s-a disputat. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ogoranu luptator anticomunist
image
image
image
image
image
image
Cristiano Ronaldo la Juventus Torino (EPA) jpg
Manchester City Real Madrid jpg
Corvinul Voluntari (Sportpictures) jpg
Cristina Neagu (Sportpictures) jpg
Istvan Kovacs (EPA) jpg
Cristiano Bergodi (Sportpictures) jpg
Luca Mihai (Sportpictures) jpg
Cristiano Bergodi (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net