„Stejarii” îşi caută busola în Georgia! Ultimul meci cu selecţionerul Howells

Ultima actualizare:

    Rugbiştii români vor să se califice la CM 2019
Rugbiştii români vor să se califice la CM 2019

Naţionala de rugby joacă duminică (ora 14.00) în Georgia ultimul meci sub comanda selecţionerului galez Lynn Howells.

Pentru că România şi-a complicat şansele de calificare la Mondialul din 2019, Howells a părăsit banca tricolorilor după un mandat de şase ani. Începând de luni, „stejarii” vor intra într-o nouă eră.

Meciul oficial cu georgienii e doar un „amical” de lux pentru naţionala noastră de rugby. La Tbilisi, contra unei echipe mai puternice, România ar trebui să câştige detaşat, la cel puţin trei eseuri diferenţă, pentru a strânge 5 puncte în clasament şi pentru a triumfa în ediţia 2018 din Rugby Europe Championship.


    Lynn Howells
Lynn Howells

Încă de la finalul săptămânii trecute, după victoria cu Belgia, selecţionerul Howells şi întreg staff-ul său şi-au pus pe masă demisiile. Motivul e legat de ratarea calificării directe la Cupa Mondială de anul viitor, rugbiştii români fiind nevoiţi acum să parcurgă complicatul sistem al recalificărilor. „Sunt extrem de întristat de felul în care se încheie colaborarea noastră. Îmi asum întreaga responsabilitate pentru performanţele echipei şi pentru faptul că nu ne-am atins obiectivul”, a declarat antrenorul galez de 67 de ani, cel mai titrat tehnician care a pregătit vreodată naţionala României. T

otuşi, pentru a nu lăsa echipa fără selecţioner la dificilul meci din Georgia, Howells a acceptat să asigure interimatul la Tbilisi şi tranziţia către viitorul antrenor care va fi anunţat în perioada următoare.

O minune la Belgia – Spania ne poate salva:

Teoretic, Spania va câştiga duminic[ în Belgia şi se va califica direct la Mondiale în dauna României, al cărei rezultat în Georgia (naţională deja calificată la CM 2019) nu contează în preliminarii. Pentru că surprizele în rugby sunt extrem de rare, doar un miracol ar putea face ca Belgia să nu piardă în faţa Spaniei, caz în care „stejarii” noştri îşi vor salva campania şi vor merge la turneul final din Japonia de pe poziţia „Europa 1”.

Clasamentul în preliminariile CM 2019

1. România 29p* 

2. Spania    26p

3. Rusia      15p

4. Germania         8p

5. Belgia     7p

*România nu mai are nici un meci de jucat. La rugby, se dau patru puncte la victorie.

Eşecul cu Germania a fost catastrofal:

Cum a ajuns România să fie depăşită de Spania în cursa pentru Mondiale, competiţie la care „stejarii” n-au lipsit niciodată? Luându-se în calcul rezultatele din ediţiile 2017 şi 2018 ale Rugby Europe Championship, dar excluzând meciurile cu Georgia. Astfel, deşi i-au bătut pe georgieni primăvara trecută, românii au plătit tribut celor două eşecuri, 38-41 în Germania şi 10-22 în Spania. Total inexplicabil a fost rezultatul catastrofal cu nemţii din 2017, contra unei echipe pe care am bătut-o în retur cu 85-6. Astfel, dacă am fi învins Germania în acel meci de coşmar, acum eram deja calificaţi la Mondiale.

Ne aşteaptă cel puţin două „baraje”:

Viitorul selecţioner al României va trebui stabilit rapid pentru că urmează asaltul spre Mondiale, pe ruta recalificărilor. Mai întâi va fi un „baraj” pe teren propriu cu Portugalia, care ne va trimite mai mult ca sigur spre o „dublă” decisivă cu Samoa, în luna iunie. Pe hârtie, samoanii ar fi favoriţi, astfel că România are şanse mari să piardă şi să fie direcţionată în turneul de recalificare din noiembrie, ultimul „colac de salvare” spre Mondiale. E vorba despre un turneu în patru (cu Canada, Honk Kong sau Coreea de Sud şi Zimbabwe sau Kenya), pe teren neutru, din care se va califica doar prima clasată.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Joseph Maroon01 jpg, FOTO facebook/Joseph Maroon
image
image
image
image
image
image
David Popovici jpg
Mioveni Unirea Slobozia (Sportpictures) jpg
Farul Rapid (Sportpictures) jpg
Sepsi OSK Sfantu Gheorghe FCSB (Sportpictures) jpg
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net