Ce servim azi? Pizza sau paella?

Ultima actualizare:

    Spania este în faţa  unei premiere în fotbal
Spania este în faţa unei premiere în fotbal

Dacă va câştiga azi, Spania va realiza o “triplă” istorică, Euro – Mondial -Euro, nemaiîntâlnită până în prezent. În schimb, de patru ori campioană mondială, Italia e în căutarea primului trofeu european după 1968.

În urmă cu exact trei săptămâni (la 10 iunie), tot într-o zi de duminică, Spania şi Italia s-au întâlnit în prima etapă a fazei grupelor, într-un meci încheiat la egalitate, 1-1.

Cine ar fi pariat atunci pe faptul că aceleaşi echipe se vor reîntâlni cu trofeul pe masă?

Finala de la Kiev propune o bătălie între doi giganţi ai fotbalului. În colţul "roşu", invincibila armadă a Spaniei, de a cărei tiki-taka nimeni n-a găsit leac în ultimii patru ani.

Colorat, incitant şi aromat ca o paella, fotbalul practicat de iberici a subjugat atât Europa cât şi lumea.

Dacă va bifa al treilea trofeu major consecutiv, după Euro 2008 şi Mondialul din 2010, Spania va intra definitiv în istorie, nici o altă naţională nefiind capabilă până acum de o astfel de "triplă".

De partea cealaltă, în colţul „albastru", renăscuta Italie. Atunci când te aştepţi mai puţin, Squadra Azzurra învie din propria cenuşă.

În 2006, a luat Mondialul în plin scandal Calciopoli. Acum, într-o atmosferă similară şi cu o echipă care înainte de competiţie părea ieşită din formă, Italia e la un singur pas de Euro.

De vină e „bucătarul" Cesare Prandelli, selecţionerul pus să schimbe „reţeta" naţionalei.

A rezultat o „pizza" extrem de picantă care le-a picat greu adversarilor, cu Balotelli şi Pirlo în rol de ardei iute.

Italia, bestie neagră pentru Spania

La fel ca în semifinala cu Germania, Italia porneşte cu un mic avantaj psihologic dat de statistica precedentelor întâlniri directe.

simeon stalpnicul png

Astfel, Spania s-a aflat de şapte ori faţă în faţă cu Italia la turneele finale europene şi mondiale şi niciodată n-a reuşit să se impună în timpul regulamentar, excepţie făcând o calificare smulsă la penalty-uri în sferturile Euro 2008.

Pe cine nu laşi să moară...

Celebra zicală "Pe cine nu laşi să moară, nu te lasă să trăieşti" şi-a dovedit veridicitatea la acest turneu final.

simeon stalpnicul png

În ultima etapă a fazei grupelor, Spania avea posibilitatea unei remize de salon (2-2) cu Croaţia, care ar fi eliminat din competiţie Italia indiferent de rezultatul celuilalt meci al grupei.

Ibericii şi-au respectat însă blazonul şi au bătut Croaţia cu 1-0, dând astfel o mână de ajutor Squadrei Azzurra.

Drept "mulţumire", Italia a ajuns în finală şi ameninţă să-i dea jos pe spanioli din fruntea Europei.

"Nu ne pare rău că n-am făcut egal cu Croaţia pentru a lăsa Italia acasă. N-ar fi fost un lucru bun pentru acest sport", a declarat selecţionerul Spaniei, Vicente del Bosque.

Pizza

Ingrediente: 300 grame făină, 60 ml ulei, 200 ml lapte, 15 grame drojdie de bere, 1 linguriţă de sare, 2 ardei verzi, 2 roşii mari, 1 ceapă de mărime medie, 1 conservă de ciuperci, 1 conservă de crenvurşti, 100 grame măsline negre feliate, 2 linguriţe za'atar (oregano uscat cu seminţe de susan prăjite), 1 linguriţă cimbru uscat, 1/2 linguriţă piper proaspăt măcinat, 3 linguri ulei de măsline, caşcaval ras.

Mod de preparare: Se amestecă făina cernută cu drojdia un minut; se prepară o cocă. Se lasă să crească cel puţin o oră. Se frământă din nou şi se împarte în două.

Se întind 2 foi care se aşază în 2 tăvi de aluminiu cu diametrul de 32 cm, unse cu ulei. Ceapa se taie mărunt şi ardeiul verde julien.

Crenvurştii se taie rondele subţiri. Se încinge uleiul de măsline şi se adaugă ceapa; când devine sticloasă se adaugă ardeiul verde, sarea şi condimentele şi se călesc la foc iute cam 10 minute; se adaugă ciupercile şi rondelele de crenvurşti şi se mai lasă la foc mediu 5 minute.

Se aşază umplutura pe blatul de pizza şi se repartizează uniform. Roşiile se taie în jumătăţi şi apoi se feliază; se aşază peste umplutură şi se presară cu măslinele.

Se rade caşcavalul deasupra roşiilor. Se lasă în tavă încă 15 minute ca să mai crească.

Se dă la cuptorul preîncălzit la 200 de grade 15 minute; se aprinde focul de sus şi se lasă câteva minute până capătă o culoare aurie.

Se scoate pe un platou şi se presară cu frunze de rucola şi varză roşie tăiată fideluţă.

Paella

Ingrediente: 1 lingură ulei de măsline, 1 ceapă, 2-3 căţei de usturoi, 1/2 ardei iute, 320 gr orez, 9 dl apă, 1 pachet şofran (0,5 g), 2 cuburi bulion concentrat, 600 g bucăţi carne de pui, 1/2 linguriţă sare, 250 g fasole verde congelată, 1 ardei roşu, 1 cutie scoici (250 g), 1 pachet fructe de mare (200 g), felii de lămâie, raci.

Mod de preparare: Se încălzeşte uleiul într-o cratiţă unde să aibă loc orezul să fiarbă.

Se curăţă şi se toacă ceapa şi usturoiul, se toacă ardeiul iute. Se prăjesc câteva minute ceapa şi usturoiul.

Se adaugă orezul şi apa, şofranul şi cuburile de bulion. Se lasă să fiarbă15 min.

Se încinge uleiul (1 lingură) pentru carne. Se prăjeşte carnea. Se sărează, se adaugă usturoiul tocat şi ardeiul iute.

Se mai prăjeşte totul pe foc mic 10-15 min. Se pun bucăţile de pui peste orez. Se adaugă fasolea verde îngheţată.

Se lasă să fiarbă 4-5 min. Se taie ardeiul feliuţe şi se amestecă şi el. Se adaugă scoicile şi fructele de mare.

Se lasă să se încălzească scoicile şi fructele de mare. Se ornează cu felii de lămâie şi raci. Se serveşte cu pâine şi salată.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Michael Schumacher (Getty Images) jpg
Ianis Hagi (Getty Images) jpg
Lewis Hamilton (EPA) jpg
Razvan Sava (EPA) jpg
Universitatea Cluj CFR Cluj (Sportpictures) jpg
simona halep facebook jpg
nadia comaneci gettyimages jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net