Cel mai ciudat meci: fără spectatori, fără ziariști, fără televiziune, fără telefoane mobile

Ultima actualizare:

    Coreea de Nord și Coreea de Sud au jucat în fața a 50.000 de scaune goaleFOTO: Guliver/ Gettyimages
Coreea de Nord și Coreea de Sud au jucat în fața a 50.000 de scaune goaleFOTO: Guliver/ Gettyimages

Sorții au făcut ca în preliminariile Campionatului Mondial din 2022 Coreea de Nord și Coreea de Sud să facă parte din aceeași grupă. Primul meci dintre cele două țări a avut loc în Nord, dar condițiile impuse de gazde pentru disputarea lui au fost incredibile.

Cum relațiile dintre cele două țări sunt mai puțin tensionate ca în ultimele decenii, regimul de la Phenian a decis să aprobe disputarea meciului cu rivalii din Sud pe propriul teren. Numai că totul s-a disputat în condițiile impuse de gazde, iar acestea au depășit limita imaginabilului. Astfel, chiar dacă stadionul din Pyongyang are o capacitate de 50.000 de locuri, în tribune nu s-a aflat nimeni, pentru ca suporterii gazdelor să nu ia contact cu jucătorii din Sud. Cu fanii oaspeților nu aveau cum să interacționeze, pentru că nu le-a fost permisă sosirea în țară. De asemenea, regimul communist a interzis televizarea partidei și, mai mult, nu a permis prezența în stadion a niciunui ziarist din Sud. După negocieri repetate forul sud-coreean a primit acordul de a aduce doi oameni care să facă livetext, aceasta fiind singura sursă de informare live de la acest meci. De asemenea, componenții delegației sud-coreene au fost nevoiți să-și lase telefoanele mobile în China.

După toate aceste măsuri, parcă nici de fotbal nu mai ai chef, așa că, parcă simbolic, partida s-a încheiat la egalitate, 0-0. Returul va avea loc în iunie, din grupă mai făcând parte Libanul, Turkmenistanul și Sri Lanka. Totuși, partida a reprezentat o premieră în ultimii 29 de ani, pentru că ultimul meci dintre cele două țări găzduit de Coreea de Nord a fost un amical în 1990.

Cele două țări au mai fost adversare în preliminariile Campionatului ondial din 2010, iar atunci, pentru a nu le permite vecinilor să intre pe teritoriul țării, nord-coreenii au decis să organzieze meciul în China, la Shanghai, pe teren neutru. Chiar și acolo, ei au refuzat să arboreze drapelul Coreei de Sud sau să intoneze imnul acestei țări.

image
image
image
image
image
image
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
Minge - fotbal
Dani Alves (EPA) jpg
Sorana Cirstea (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net