Singurul român care a luat de 2 ori Cupa Campionilor. De ce a fugit din țară

Miodrag Belodedici, legendă a fotbalului românesc, rămâne unicul jucător român care a triumfat de două ori în Cupa Campionilor Europeni, realizare impresionantă care îl depășește pe Hagi din punct de vedere al titlurilor obținute. Cu toate că avea tot ce își dorea din punct de vedere material în România, Belodedici a ales să fugă din țară în perioada comunistă.

Generația de aur a fotbalului românesc. Foto: arhiva.
Generația de aur a fotbalului românesc. Foto: arhiva.

Cucerirea Cupei Campionilor Europeni a avut loc în 1986, când evolua pentru Steaua București. Cu toate acestea, neîncrederea în sistemul comunist și lipsa perspectivelor pentru viitorul său l-au determinat să ia o decizie radicală.

Nu mi-a plăcut sistemul, nu aveam niciun viitor ca fotbalist, nu știam că o să vină Revoluția, că o să plecăm în străinătate. După ce am observat că toți jucătorii se retrageau când apărea unul mai tânăr și mai bun, iar apoi plecau la Steaua Mizil, am hotărât să plec la Steaua Roșie Belgrad în ’88. Știam la ce să mă aștept acolo”, a mărturisit Belodedici pentru Telekomsport.

Cum a reușit să fugă din România

Belodedici a ales să plece în străinătate, pretextând o călătorie în Iugoslavia cu mama sa. Prin intermediul unor tertipuri și rapoarte aprobate, a obținut pașaportul și a părăsit țara. Norocul lui a fost că satul său se afla la doar 200 de metri de Serbia, facilitând astfel evadarea sa.

Legendara poveste a evadării sale a fost confirmată de Tică Danilescu, președintele secției de fotbal a Stelei București de atunci. Fuga lui Belodedici a avut ca rezultat și trimirea lui Danilescu la Scornicești, dar Revoluția din 1989 a adus schimbări radicale.

Belodedici consideră că este cel mai titrat fotbalist român, argumentând că rezultatele sale, cu două Cupe ale Campionilor, stau la baza acestei afirmații. Palmaresul său impresionant include și alte trofee majore, precum Supercupa Europei, Cupa Intercontinentală și titlurile de campion atât în România, cât și în Iugoslavia.

Legendele fotbalului românesc, precum Miodrag Belodedici, continuă să impresioneze prin realizările lor remarcabile și poveștile captivante ale carierelor lor excepționale.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Razboi in ucraina, soldat drapel shutterstock 2130583775 jpg
image
image
image
image
image
image
sabalenka instagram jpg
Maradona
Cristi Chivu (Faceobook) jpg
Edi Iordanescu (Sportpictures) jpg
Rapid CSU Craiova (Sportpictures) jpg
Andrei Ratiu (EPA) jpg
Sorana Cirstea (EPA) jpg
Razvan Lucescu (Facebook) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net