Campionatul Mondial de Fotbal 2018. Totul despre turneul final din Rusia
Joia viitoare începe la Moscova Campionatul Mondial de Fotbal din 2018 şi interesul este uriaş. Click! vă prezintă tot ce trebuie să ştiţi despre una dintre cele mai iubite competiţii din lume, de la A la Z.
Campionatul Mondial de Fotbal din 2018 găzduit de Rusia este al 21-lea din istorie şi se dispută la 88 de ani de la prima ediţie, cea organizată de Uruguay în 1930. Se va întinde pe parcursul a 31 de zile între 14 iunie, când va avea loc meciul de deschidere, şi 15 iulie, când va avea loc marea finală. La competiţie participă 32 de echipe din 5 confederaţii care vor juca un total de 64 de meciuri pe 12 stadioane situate în 11 oraşe.
Echipele calificate la Campionatul Mondial de Fotbal din Rusia 2018
La Campionatul Mondial de Fotbal din Rusia s-au calificat în urma unor preliminarii care s-au întins pe doi ani cele mai bune naţionale de pe fiecare continent. Europa, (zona UEFA), va fi reprezentată de 14 echipe, cele mai multe, iar acestea sunt Belgia, Croaţia, Danemarca, Anglia, Franţa, Germania, Islanda, Polonia, Portugalia, Russia (ţară gazdă care nu a jucat preliminarii şi s-a calificat direct), Serbia, Spania, Suedia şi Elveţia.
Africa, Asia şi America de Sud au trimis la Campionatul Mondial de Fotbal din Rusia 2018 câte cinci echipe fiecare, după cum urmează. Zona CAF pe Egipt, Maroc, Nigeria, Senegal şi Tunisia. Zona CONMEBOL va fi reprezentată de Argentina, Brazilia, Colombia, Peru şi Uruguay. Zona AFC va miza la ruşi pe Australia, Iran, Japonia, Arabia Saudită şi Coreea de Sud. CONCACAF, adică America Centrală şi De Nord, le va susţine cu aplomb pe Costa Rica, Mexic şi pe debutanta Panama. Zona Oceania, reprezentată de Confederaţia OFC, nu va avea reprezentantă la Campionatul Mondial din Rusia pentru că nu a avut alocat vreun loc direct, ci doar unul la barajul intercontinental, pierdut de Noua Zeelandă în faţa Perului.
Cine transmite LIVE meciurile de la Campionatul Mondial de Fotbal 2018
În România, acolo unde ne interesează pe cei mai mulţi dintre noi, toate meciurile de la Campionatul Mondial din Rusia 2018 vor fi transmise în direct şi în exclusivitate de TVR. Astfel, oricine are un televizor şi este conectat la o reţea oarecare de cablu sau posedă o antenă prin satelit poate să vadă fără probleme cele 64 partide de la turneul final. Din păcate, la radio nu se vor mai asculta meciurile, niciun post românesc necumpărând drepturi pe aceste frecvenţe.
Cum avem câteva milioane de români în străinătate şi mulţi dintre ei sunt interesaţi de Campionatul Mondial de Fotbal din Rusia precizăm şi posturile din străinătate care au obţinut de la FIFA drepturi de transmitere LIVE a acestor meciuri. Bineînţeles, nu luăm la rând tot globul pământesc, pentru că ar fi şi inutil, ci doar ţările din Europa de vest şi câteva mai mari de peste oceane, acolo nude avem comunităţi importante de români.
Astfel, cei din Marea Britanie trebuie să se asigure că prind BBC şi ITV, în Spania Mondialul se vede la Mediaset España, în Franţa au cumpărat drepturi Europe 1, RTL, Radio France şi RMC, nemţii sunt super-acoperiţi cu transmisiuni LIVE şi în reluare pe ARD, RTL Radio, Radio Hamburg, Radio NRW, Hitradio RTL Sachsen, Hitradio FFH, Antenne Bayern şi 89.0 RTL, iar în Italia exclusivitate are Mediaset. Românii din SUA au la dispoziţie FOX şi Telemundo, cei din Canada CTV, RDS şi TSN, iar conaţionalii noştri emigraţi tocmai la antipozi, în Australia, pot vedea Mondialul din Rusia 2018 LIVE la la SBS şi Optus Sport.
În ceea ce priveşte faza grupelor de la Campionatul Mondial din Rusia 2018 ele sunt în număr de opt şi conţin câte patru echipe. Primele două merg mai departe în optimi, iar ultimele două clasate părăsesc turneul final după această fază. Iată însă componenţa exactă:
Grupa A: Egipt, Rusia, Arabia Saudită, Uruguay
Grupa B: Iran, Maroc, Portugalia, Spania
Grupa C: Australia, Danemarca, Franţa, Peru
Grupa D: Argentina, Croaţia, Islanda, Nigeria
Grupa E: Brazilia, Costa Rica, Serbia, Elveţia
Grupa F: Germania, Coreea de Sud, Mexic, Suedia
Grupa G: Belgia, Anglia, Panama, Tunisia
Grupa H: Columbia, Japonia, Polonia, Senegal
Nationalele mari care nu s-au calificat la Mondialul din 2018
Capionatul Mondial de Fotbal din Rusia 2018 va fi văduvit de absenţa câtorva echipe de legendă care au dat-o în bară în preliminarii şi au întristat sute de milioane de fani de pe tot globul. De departe cel mai mult i se va simţi lipsa Italiei, de patru ori campioană mondială şi de 18 ori prezentă la turneul final planetar. Azzurri au ratat ultima dată un Mondial în 1958 şi acum de vinăa fost Suedia, care i-a scos în baraj după 0-1 la Stockholm şi 0-0 în „Cizmă”.
Olanda, medaliata cu bronz de la ultimul Campionat Mondial, cel din Brazilia, a produs şi ea un şoc. Astfel, după ratarea calificării la Euro 2016, batavii s-au făcut de râs şi în preliminariile CM 2018 şi au terminat pe locul trei Grupa A, în spatele Franţei şi Suediei. Pe lângă cei doi granzi, fanii le mai pot regreta pe Cehia, Grecia, Bosnia, Turcia şi, de ce nu, România, şi ele mari perdante în preliminariile pentru turneul final din Rusia.
Părăsind Europa, avem câteva mari dezamăgiri şi pe alte continente, dintre care cea mai mare este Chile. Sud-americanii lui Sanchez şi Vidal, nouă prezenţe la Campionatele Mondiale, n-au prins nici măcar barajul intercontinental cu Noua Zeelandă, Peru furându-le locul cinci din cauza a două goluri mai mult înscrise. Din Africa Camerun a şocat din nou pierzând calificarea după ce a terminat pe locul trei grupa principală, în spatele Nigeriei şi Zambiei. Nu în ultimul rând, absenţa americanilor a produs un şoc, SUA terminând pe locul 5 grupa decisivă, în spatele Mexicului, Costa Ricăi, Panamei şi Hondurasului.
Orasele in care se disputa meciuile de la Cupa Mondiala 2018
În primul rând trebuie ştiut că pentru Campionatul Mondial de Fotbal din Rusia 2018 au aplicat 13 oraşe, Kaliningrad, Kazan, Krasnodar, Moscow, Nizhny Novgorod, Rostov-on-Don, Saint Petersburg, Samara, Saransk, Sochi, Volgograd, Yaroslavl, şi Yekaterinburg. După negocieri strânse, în final au rămas doar 11, candidaturile celor din Krasnodar şi Yaroslavl fiind respinse pe motive de infrastructuă incompletă sau distanţă. Iată însă mai jos tot ce trebuie să ştiţi despre fiecare în parte!
Stadioanele de la CM 2018
Cele 64 de partide de la Campionatul Mondial de Fotbal din Rusia 2018 se vor disputa pe 12 stadioane răspândite în 11 oraşe. Două sunt localizate în capitala Moscova, Luzhniki şi Otkritie, iar câte unul în celalalte oraşe menţionate mai sus. Astfel, Krestovsky Stadium, din Sankt Petersburg, Fisht Olympic Stadium, din Sochi, Cosmos Arena, din Samara, Rostov Arena, din Rostov-on-Don, Nizhny Novgorod Stadium, Nizhny Novgorod, Mordovia Arena, din Saransk, Central Stadium, din Ekaterinburg, Kaliningrad Stadium, din Oktyabrsky Island – Kaliningrad, Volgograd Arena, din Volgograd, şi Kazan Arena, din Kazan – Tatarstan, vor oferi înfruntările de la acest turneu final.
Programul Campiontului Mondial 2018
Campionatul Mondial din Rusia se va disputa pe parcursul a 31 de zile, primul meci, cel de deschidere, urmând să aibă loc la Moscova, pe 14 iunie. Va fi singurul meci din această primă zi a turneului final şi va fi programat la ora 18:00, după o ceremonie fastuoasă pe stadionul Luzhniki. Apoi, se va juca continuu, la foc automat, meciurile din grupe, în fiecare zi fără întrerupere până pe 28 iunie, când se încheie această fază. Din 15 până în 24 iunie vom avea câte trei meciuri pe zi, iar pentru etapa finală, a treia, care se va juca pe 25, 26, 27 şi 28 iunie, pentru că ambele meciuri din fiecare grupă trebuie să se dispute conform regulamentului la aceeaşi oră, avem câte patru meciuri pe zi. Pe 29 iunie e pauză, iar pe 30 iunie încep optimile. Va fi o pauză de trei zile între optimi şi sferturi, precum şi între sferturi şi semifinale. Între a doua semifinală şi finala mică, care va avea loc la Sankt Petersburg, 14 iulie, va fi o pauză de patru zile. Partidele au ore de disputare oficiale, 17:00, 18:00, şi 21:00 şi 22:00, în fiecare zi.
Când are loc finala Campionatului Mondial 2018, din Rusia
Finala Campionatului Mondial de Fotbal din Rusia 2018 se va disputa la data de 15 iulie, de la ora 18:00, pe Stadionul Luzhniki, din Moscova, acelaşi pe care se va juca şi meciul de deschidere, Rusia – Arabia Saudită. Se vor înfrunta o echipă din primele patru grupe (A, B, C, D) şi una din ultimele patru grupe (E, F, G şi H). Până pe 11 iulie, când se va juca a doua semifinală, nu putem să facem decât speculaţii. În orice caz, de pe primul culoar favorite la finală par a fi Spania, Franţa sau Argentina, iar de pe al doilea Brazilia, Germania, Anglia şi Belgia.