Cântăreaţă din Epoca de aur, măicuţă la bătrâneţe

simeon stalpnicul png
Puica Igiroșanu este astăzi maica Anastasia și cântă doar muzică bisericească

Au fost artişti de renume, au cunoscut succesul în anii Epocii de Aur, însă au ales să urmeze calea credinţei. Puica Igiroşanu, solista de jazz cu ochii de smarald, a lăsat cariera şi a îmbrăcat haina monahală, călugărindu-se. Astăzi, este maica Anastasia şi cântă doar muzică bisericească.

Vocea fermecătoare a anilor ’70, Puica Igiroşanu, a încântat auzul ”generaţiei pe vinil” cu melodii precum  ”Să cânte tinereţea”, ”Tu aşa mi-ai spus” sau ”Când ai plecat”. Contemporană cu maeştrii muzicii Florin Bogardo, Margareta Pâslaru sau cu compozitorul Richard Oschanitzky, frumoasa brunetă cu ochi verzi ca smaraldul a lăsat o amprentă unică în lumea muzicii jazz.

simeon stalpnicul png
Așa arăta Puica în anii ’70, când făcea furori cu ochii și cu muzica ei

Însă artista şi-a dat seama că nu şi-a ales cariera potrivită. Îl descoperise pe Dumnezeu şi a simţit că trebuie să renunţe la lucrurile lumeşti, la muzica ei, aşa că Puica Igiroşanu a urmat calea credinţei. Frumoasa artistă l-a avut ca prim duhovnic pe Părintele Arsenie Papacioc, cel care a făcut parte din generaţia de aur a teologilor români, preot care a fost prigonit şi închis de comunişti. ”Părintele m-a îndrumat foarte mult şi mi-a fost de ajutor pentru ce-mi doream să fac”, ne-a declarat maica Anastasia.

simeon stalpnicul png

 Prin 1970, a urmat o perioadă în care viaţa ei s-a desfăşurat în Anglia. Acolo a colaborat cu postul de radio BBC, solicitată fiind să înregistreze colinde din Ardeal, apoi a susţinut un concert în Londra. Însă nici în Anglia frumoasa Puica Igiroşanu nu a abandonat calea credinţei şi l-a avut ca îndrumător pe Părintele Rafail Noica, din Mânăstirea Sfântul Ioan Botezătorul din regiunea Essex, acolo unde a trăit şi a fost stareţ Părintele Sofronie Saharov. A stat apoi şapte ani într-o mânăstire din Franţa, iar după Revoluţie a ajuns la Mânăstirea Nera, situată în apropierea localităţii Sasca Montană. Acolo, a fost călugărită şi a primit numele de Anastasia. ”Eu cu Puica am cântat până-n ’70, apoi a dispărut. Am mai aflat una, alta, dar într-o zi după Revoluţie, în faţă la Sala Palatului, văd o măicuţă cu ochii foarte frumoşi şi cunoscuţi. Verzi. Ea m-a recunoscut, însă eu nu. M-a strigat, «Horia, Horia, eu sunt Puica, Măicuţa Anastasia!». Am rămas uimit”, a declarat pentru Click! Horia Moculescu.

Tatăl Deliei trăieşte la Muntele Athos

simeon stalpnicul png
Delia, alături de tatăl ei

Ion Matache (53 de ani), tatăl Deliei, a ales în 2004 viaţa monahală. În urmă cu doi ani, el a revenit pentru câteva zile în sânul familiei, mult schimbat, cu barbă şi cu părul lung, îmbrăcat în haine de călugăr. “Am stat aproape 20 de ani împreună. Este foarte senin, împăcat şi echilibrat. A fost ateu rău. Înainte, îi dădea pe preoţi afară din casă”, a mărturisit Gina Mocanu, mama Deliei. Ion Matache a ales drumul credinţei în urma întâlnirii cu părintele Gherasim, care i-a rostit numele fără să-l cunoască. Înainte de a pleca de acasă la Muntele Athos, unde urmează toţi paşii pentru a deveni călugăr, Ion Matache a recunoscut că era un bărbat căruia îi plăceau petrecerile. El şi-ar dori ca şi Delia să devină mai credincioasă, deşi e conştient că pentru ea, care lucrează în lumea show-biz-ului, este mult mai greu să trăiască în smerenie. 

Dragoş Pâslaru şi Mihai Coadă, călugări

simeon stalpnicul png
Dragoș Pâslaru

Dragoş Pâslaru (65 de ani), care a făcut un rol memorabil în ”Pruncul, petrolul şi ardelenii” (1981), a renunţat la actorie, în urmă cu 27 de ani, devenind Ieromonahul Valerian, la schitul Pătrunsa, din Arhiepiscopia Râmnicului. Decizia de a renunţa la cele lumeşti şi de a îmbrăca hainele monahale a luat-o în 1990, după Mineriada din Iunie, când a fost bătut cu bestialitate de mineri.

simeon stalpnicul png
Nelu Curcă, din ”La bloc”

Şi actorul Mihai Coadă (64 de ani), devenit celebru în urma rolului din serialul “La bloc” (PRO TV), în care l-a interpretat pe Nelu Curcă, a renunţat la lumina reflectoarelor. Artistul a luat decizia de a se călugări în 2013, după ce a visat o cruce imensă. El a declarat că a păcătuit grav în 1994 şi că se roagă ca Dumnezeu să-i ierte acea greşeală. Actorul este recunoscut de enoriaşi, la Mănăstirea Turnu, de lângă Ploieşti, deşi şi-a lăsat barbă şi poartă haine călugăreşti. 

andreea berecleanu si catalin maruta jpg
corina caragea jpg
patriarhul daniel bor biserica ortodoxa romana
Merisoreanu si Ionela Prodan
BeFunky collage (28) jpg
teo trandafir jpg
viorel lis si oana lis
Sanziana Buruiana party 2 jpg
311060713 10225862509742554 1763676810025952230 n jpg
Misiunea DART FOTO NASA/Johns Hopkins Applied Physics Lab
image
image
image
image
Elvira Deatcu Andreea Esca
BeFunky collage (28) jpg
alec baldwin hilaria 0 jpeg
teo trandafir jpg
oana lis si a vandut verigheta pentru a i cumpara lui viorel un scaun cu rotile 8 size19 jpg
corina caragea jpg