Carmen Negoiţă îţi dă o reţetă inedită de "cozonac"
Adepta unui stil alimentar sănătos, bazat pe crudităţi, fashion bloggerul Carmen Negoiţă a găsit soluţii delicioase şi pentru masa de Paşte. În loc de clasicul cozonac cu ouă şi făină, ea va prepara unul fără foc, din nuci, seminţe şi miere.
Eşti la cură de slăbire, iar Paştele riscă să-ţi compromită bunătate de dietă? Nu şi dacă pui pe masă preparate sănătoase. De bază vor fi verdeţurile de sezon, fructele şi seminţele de tot felul, iar din drobul şi friptura de miel trebuie să mănânci cu măsură.
La dulciuri ai liber doar dacă ţi le pregăteşti în casă, din anumite ingrediente. Ia exemplul lui Carmen Negoiţă! Ea a descoperit, de câţiva ani, bucătăria raw vegan, pe bază de reţete ce nu necesită coacere. Multe sunt invenţii proprii, aşa că, în urmă cu un an, a îndrăznit chiar să-şi deschidă un restaurant cu astfel de preparate. „În prezent, cam 70% din alimentaţia mea presupune produse vegane, pe care mi le pregătesc acasă. Nu îmi ia mult timp, se fac extrem de repede. Când mai ies în oraş, cu prietenii, mănânc la restaurant alimente gătite, de aici restul de 30%. M-am documentat mult pentru a înţelege acest stil de viaţă, pentru a şti ce alimente sunt benefice şi, mai ales, în ce combinaţii. Am experimentat reţete care să fie nu doar sănătoase, ci şi gustoase”, spune fashionista.
Spre exemplu, dimineaţa, în loc de omleta cu şuncă, de brânzeturi şi mezeluri , mănâncă o felie de tort din nuci, miere şi fructe, făcut de ea. La prânz consumă o supă de spanac sau spaghete cu roşii, cina este compusă din salate, pastă de avocado şi un mix de cereale. „Raw vegan nu înseamnă doar legume şi fructe, ci o serie de alimente naturale care, îmbinate şi preparate la rece, sunt delicioase şi nu îşi pierd nutrienţii. Eu am trecut treptat la acest stil alimentar. În timp, am descoperit ce îi face bine organismului meu. I-am ascultat dorinţele, neplăcerile şi, în timp, am ajuns la echilibrul ideal”, mai spune Carmen Negoiţă care, la 33 de ani ai ei, are o siluetă de invidiat.
Cozonac din caju şi mac
Ingrediente: 300 g caju, 150 g miere, 20 g ulei de cocos, un sfert de linguriţă pudră de vanilie, 200 g mac, coaja rasă de la o portocală. Mod de preparare: pentru aluat, se mixează caju cu uleiul de cocos şi cu 50 g de miere. Se va obţine un aluat care se poate modela. Crema e compusă din mac, amestecat cu 100 g miere şi coaja rasă de portocală. Aluatul se întinde pe un platou, peste care se pune crema rezultată, se rulează şi se lasă la frigider minimum o oră.
Iată şi un preparat clasic, de la Horia Vîrlan!
Cozonac "trandafir"
Ingrediente: pentru aluat: 450 g făină, 1/2 cană cu lapte, 30 g drojdie proaspătă, 80 g zahăr tos, 60 g unt, 2 ouă, 1 lingură răzătură de lămâie, 1 linguriţă cu sare. Pentru umplutură: 150 g de nuci măcinate, 150 g zahăr tos, 100 g smântână dulce, 1 esenţă de rom, 150 g miere polifloră.Mod de preparare: