Cum se fac cozonacii la mănăstire. Silvana Rîciu ne dă reţeta
Conform tradiţiei, în Joia Mare se vopsesc ouăle de Paşte, dar se pun la dospit şi cozonacii, aşa că în casele românilor miroase a bucate delicioase. Şi, cum zilele acestea toate gospodinele caută cea mai bună reţetă de cozonac, noi vă dăm ponturi de la Silvana Rîciu, care a învăţat să-i prepare după reţeta părintelui Efram, de la Mănăstirea Dervent (judeţul Constanţa).
Silvana Rîciu (39 de ani) şi-a găsit, în sfârşit, liniştea sufletească după divorţul dureros de soţul ei. Cântăreaţa de muzică populară a divorţat în secret, ]n 2018, după o căsnicie de 20 de ani, şi asta pentru că, timp de zece ani, cei doi au dus vieţi separate.
Gospodină de nota 10, Silvana a învăţat să facă cozonaci de la părintele Efrem. Silvana ne-a dat reţeta pentru toate gospodinele care doresc să prepare cozonaci delicioşi, ca la mănăstire.
Reţetă cozonac ca la mănăstire
Ingrediente pentru aluat:
2 kg făină, 2 cuburi drojdie proaspătă, 6 ouă, 150 grame unt, 600 ml lapte, 200 grame zahăr, 100 ml ulei, o linguriţă esenţă de vanilie, coajă rasă de lămâie sau de portocală.
Ingrediente pentru umplutură:
600 gr nucă, 4 linguri cacao, zahăr după gust, o linguriţă esenţă vanilie, un ou pentru uns cozonacii deasupra
Mod de preparare:
Se freacă drojdia cu două-trei linguri de zahăr, apoi adăugăm două linguri de lapte cald și făină cât să obținem o pastă. Lăsăm maiaua să crească până când își dublează volumul, apoi o punem peste făina cernută. Adăugăm un ou și patru gălbenușuri, untul topit, uleiul, aromele și începem să frământăm. Turnăm treptat laptele cald, după care dizolvăm zahărul. Frământăm până când obținem un aluat moale, dar care nu se prinde de marginile vasului. Îl acoperim și îl lăsăm să crească până își dublează volumul.
Măcinăm miezul de nucă și îl amestecăm cu albușurile rămase, adăugăm cacao, arome și zahăr după gust. Împărțim aluatul în jumătate şi întindem două foi cu mâna. Avem grijă să ungem suprafață de lucru cu ulei sau unt, pentru a nu se prinde aluatul. Punem pe fiecare foaie jumătate din cantitatea de nucă, o întindem și rulăm cozonacii. Îi așezăm în tăvi tapetate și îi lăsăm să crească 30 de minute. Înainte de a-i da la cuptor, îi ungem cu ou. Cuptorul trebuie încălzit înainte la 150 de grade. Apoi dăm cozonacii la cuptor timp de 45 de minute.
Citeşte şi:
Cum faci cel mai bun cozonac. Rețete de la Adi Hădean, Nicolai Tand și Cătălin Scărlătescu