Echipajul «Speranţa» din «Toate pânzele sus» s-a reunit în ceruri

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Anul trecut s-au împlinit 30 de ani de când au debutat filmările pentru cel mai îndrăgit serial românesc, “Toate pânzele sus”. Din nefericire, rând pe rând, majoritatea marilor actori din distribuţie au urcat la ceruri, lăsând scena teatrului românesc tot mai goală.

După ce în septembrie Sebastian Papaiani, interpretul lui Ieremia din “Toate pânzele sus”, a murit la 80 de ani, anul acesta şi interpretul căpitanului Anton Lupan, Ion Besoiu, ne-a părăsit, la 85 de ani, din cauza problemelor de sănătate. Iar cei doi actori sunt doar cele mai recente exemple, căci şi alţi colegi de-ai lor  din “echipajul Speranţa” au urcat la ceruri. Primul dintre aceştia am putea spune că a fost Jean Lorin Florescu, interpretul lui Martin Stricklan, un căutător de aur. Actorul s-a stins la 68 de ani, în anul 1992, după ce a jucat în 31 de filme şi nenumărate piese de teatru. Următorul actor care a spus adio acestei lumi a fost Aurel Giurumia, interpretul lui Agop, care s-a stins pe 30 martie 2004, la 73 de ani. Şi interpretul cârmaciului Gherasim, actorul Ilarion Ciobanu, s-a stins la 7 septembrie 2008, fiind răpus de cancer faringian. Corpul actorului a fost incinerat la Crematoriul din Vitan Bârzeşti, după dorinţa sa, iar cenuşa a fost aruncată în Marea Neagră. Colea Răutu, interpretul lui Spânu din aceeaşi poveste, ne-a părăsit la 12 mai 2008. Actorul avea o suferinţă hepatică mai veche, iar starea i se agravase. Avea 95 de ani şi soţia sa nu l-a părăsit nici o clipă pe toată perioada în care a fost internat în spital. 

simeon stalpnicul png

Următorul actor din serialul mult iubit care ne-a părăsit a fost interpretul lui Ismail, simpaticul actor Jean Constantin. În ultimii ani de viaţă actorul a fost internat în mai multe rânduri din cauza problemelor cardiace. A murit pe 26 mai 2010, în apartamentul său din Constanţa, din cauza unor afecţiuni cardiace. Jean Constantin a fost înmormântat în Cimitirul Central din Constanţa. Şi Sebastian Papaiani, alias ”Ieremia” din acelaşi îndrăgit serial, a părăsit această lume la 27 septembrie 2016, după ce a suferit un infarct şi a căzut în baie. Îşi revenise, însă vârsta şi-a spus cuvântul şi problemele de sănătate au fost mai puternice şi mai mari. 

Noi, cei de aici, nu îi vom uita niciodată şi vom zâmbi în continuare de fiecare dată când îi vom vedea pe micile ecrane.

Serialul s-a lansat în 1977

simeon stalpnicul png

“Toate pânzele sus” este un serial românesc de mare succes, la vremea aceea, care a fost filmat între anii 1975 şi 1976. În cele 12 episoade se prezintă aventurile legendare ale românului Anton Lupan (interpretat de Ion Besoiu) şi bunului său prieten, francezul Pierre Vaillant (Ion Dichiseanu). Potrivit wikipedia.org, filmul a fost realizat în studiourile Centrului de Producţie Cinematografică Bucureşti, iar producătorii au beneficiat de sprijinul organelor de partid şi de stat din Constanţa şi Tulcea. Premiera primului episod a avut loc la TVR în martie 1977.

image
image
image
image
image
image
banner oana zăvoranu png
Prințesa Diana  sursa   GettyImages jpg
banner alexandru arșinel png
banner chef florin dumitrescu
banner nelu ploieșteanu png
Alina Sorescu si Alexandru Ciucu