EXCLUSIV Am intrat în bucătăria Ritei Mureşan: «Eu trăiesc doar cu frunze»

image

Îi plăceau la nebunie cartofii prăjiţi, dar acum nu se mai poate atinge de ei. Organismul său nu mai poate procesa prăjelile. Din acelaşi motiv a renunţat şi la carne, în urmă cu 5-6 ani. Cu fructele nu a fost niciodată prietenă, iar la ouă a renunţat acum 3 ani. Singurele alimentele care i-au mai rămas Ritei Mureşan sunt legumele. „Toată ziua mănânc frunze”, mărturiseşte ea.

Pasionată de gătit, cu numeroase cursuri de cooking la activ, cunoscută pentru proiectele culinare pe care le-a avut de-a lungul timpului şi celebră printre prieteni pentru mesele bogate pe care le întinde lunar, Rita Mureşan are opţiuni limitate în ceea ce priveşte meniul propriu. Ştie sute de reţete adunate din toate colţurile lumii, face tot felul de delicatese, însă pentru ea nu face mai mult de o salată. Nici nu poate mânca altceva. „Eu trăiesc doar cu frunze, mănânc doar legume şi eventual puţină brânză. Eram foarte bună prietenă cu cartofii prăjiţi, erau preferaţii mei, însă nu mai suport nici prăjelile, organismul meu parcă a luat-o razna, mi se face rău de la ele”, spune cu oarecare ciudă Rita Mureşan.

La carne a renunţat de ani buni, peştele nu i-a plăcut niciodată, fructele nici atât. Dimineaţa, la prânz şi seara mănâncă salate şi supe/ciorbe. Fără pâine, căci nici asta nu-i place în mod deosebit. „Salata de vinete, spre exemplu, o mănânc pe ardei gras”, explică ea. 

Practic, e la o dietă continuă şi a devenit expertă în salate. În schimb, găteşte pentru alţii numai bunătăţi: paste de toate felurile, ton în crustă de fistic, tartar de somn, raţă la cuptor şi tot felul de alte reţete sofisticate. Umple masa, atunci când îi vin prietenii, dar ea se refugiază în salata ei. „Când gătesc pentru alţii, am câte un degustător, eu nici nu gust. Şi gătesc des, dacă se întâmplă să treacă trei săptămâni fără să întind masa mă sună prietenii să-mi aducă aminte”, râde Rita.

În plus, are şi un proiect culinar numit Ritalicios, în cadrul căruia o zi pe lună găteşte în bucătăria unui restaurant din Bucureşti. Primeşte o parte din profitul vânzărilor, pe care ea o donează, de obicei copiilor cu autism. 

Şi-a răsfăţat fata cea mare cu mâncărurile preferate

image

În luna august, Rita Mureşan a fost cea mai fericită mamă. Cele două fiice ale ei care studiază peste hotare au venit acasă, în vacanţă. Cum le iubeşte peste măsură şi nu ştie cum să le mai alinte, Rita a gătit pentru ele toate mâncărurile lor preferate. Am vizitat-o şi noi săptămâna aceasta, în ultima zi a Rebecăi în România. Fiica cea mare a Ritei îşi făcea bagajele pentru încă un an în America, iar mama ei şi-a început ziua în bucătărie. În casă mirosea frumos, a ardei copt, „comandă” de la fete.

„Nu am făcut niciodată aşa ceva, eu nu prea sunt cu mâncarea românească, dar au cerut ele. Le-am mai făcut, tot pentru prima dată, zacuscă şi salată de vinete. Nu au lipsit pastele şi preparatele la cuptor, unde sunt expertă”, spune Rita. 

Rebecăi i-a fost dor de toate aceste bunătăţi. „Timp de patru ani la New York am locuit şi am mâncat în campus. Acum am terminat facultatea, m-am angajat la o firmă de finanţe şi mi-am închiriat un apartament. Micul dejun şi prânzul le am la birou, iar cu cina mă descurc în regie proprie. Sunt convinsă că dacă mă apuc să gătesc, o să mă descurc. Eu am studiat Chimia şi vă pot spune că are multe în comun cu gătitul; am avut chiar un curs despre asta”, spune Rebeca. 

A făcut pentru prima dată zacuscă

image

Rețetă de zacuscă de la Rita Mureșan

Nu e specialistă în mâncare românească, dar, pentru că i-au cerut fetele ei, Rita s-a apucat să facă zacuscă. A copt vinete, ardei gras, gogoşari şi kapia, le-a curăţat şi le-a tocat cu un cuţit mai gros. Apoi a curăţat ceapă şi a pus-o la călit. La o vânătă a folosit o ceapă medie, un ardei gras şi un gogoşar sau kapia. După ce a călit ceapa, a adăugat ardeiul copt, apoi vinetele, lăsând puţin să fiarbă de fiecare dată. La final a pus bulion şi câteva frunze de dafin, pe care le-a scos ulterior. S-a fiert câteva ore. Zacusca a fost gata când s-a mai îngroşat şi uleiul s-a ridicat la suprafaţă. A pus-o în borcane sterilizate în cuptor.

cub silvia chifiriuc png
Mama copilului mort în Găești 3 jpg
cub casă stela popescu png
cub regina elisabeta doliu (1) png
cub maurice munteanu razvan ciobanu png
cub loredana groza png
BeFunky collage (13) jpg
Lindsay Marsh a spus că se simte umilită jpg
covrig foto pexels jpg
Muniție  Foto ISU Hunedoara jpg
image
image
image
image
arsinel jpg
Stela Popescu &  Alexandru Arşinel
Alexandru Arsinel
Alexandru Arsinel FOTO Mediafax
2 alexandru arsinel jpg jpeg
codin maticiuc