EXCLUSIV De ce n-a mai participat Ilinca la Eurovision, deşi a adus României cel mai bun loc din ultimii şapte ani


  Ilinca Băcila și Alex FloreaFoto Getty Images
Ilinca Băcila și Alex FloreaFoto Getty Images

Ilinca Băcilă și Alex Florea au reuşit să aducă României locul 7 după finala Eurovision 2017, cea mai bună performanţă din ultimii şapte ani. Cu toate acestea, solista de 19 ani a povestit, într-un interviu exclusiv pentru Click!, cât de greu i-a fost şi ce motive au determinat-o să nu mai concureze şi anul acesta. A acceptat, însă, rolul de jurat, iar asta a pus-o într-o situaţie neaşteptată: să îl noteze pe fostul partener de scenă, Alex Florea.

Pentru Ilinca, experiența Eurovision a fost atât o cale de promovare, cât și o experiență dură și grea pentru solista în vârstă de 19 ani. Întreagul concurs şi presiunea pusă au maturizat-o pe plan muzical, iar acum tânăra investeşte serios în dezvoltarea sa profesională. În plus, ea ne-a povestit şi despre postura de jurat la selecţia naţională a Eurovision, dar şi greutăţile întâmpinate la începutul carierei în muzică. 

 • Click: Ilinca, cum ai petrecut Revelionul?

Ilinca Băcilă: L-am petrecut în cel mai frumos mod posibil, adică am fost pe scenă, am avut de cântat și chiar am și zis publicului că nu ar fi existat un mod mai plăcut de a-l începe, decât să cânt pentru ei. M-am distrat foarte bine, am cântat toate nebuniile posibile, am dansat, a fost foarte frumos.

 • Click: Cum ai început noul an?

Ilinca: Am început noul an cu proiecte, în special cu ceva ce o să apară în februarie. Nu pot să spun mai multe detalii. Am început să produc muzică, mi-am cumpărat mai multe programe de astea de creat muzică. Alaltăieri m-am întors de la Madrid, unde am fost la un atelier de compus versuri, și pe avion am scris câteva. Simt că anul acesta va fi un an bun.

 • Click: Dacă anul acesta simți că va fi unul bun, cel care a trecut a fost cam greu, ai simțit multă presiune și din cauza faptului că ai reprezentat România la Eurovision, dar ai avut și Bacalaureatul, și ai făcut față cu brio. Cum ai reușit?

Ilinca: Sincer, habar nu am. În primul rând, trebuia să mă pregătesc pentru Bacalaureat din toamnă, dar nu am făcut asta, am lăsat pe ultima sută de metri, și m-am trezit de fapt cu Eurovision pe ultima sută de metri,  și a fost greu. Și am hotărât să-mi dau bacul în toamnă, lucru care nu s-a întâmplat, deoarece cu 2-3 zile înainte de sesiunea din vară, am început să mă pregătesc și am fost la examene. Și am luat bacul.

 • Click: Anul acesta ești jurat la Eurovision România, cum vezi stiuația din postura asta?

Ilinca: E puțin ciudat pentru mine, pentru că trebuie să stau la masa juriului și trebuie să dau note unor persoane care, poate anul trecut mi-au dat mie sau pe care le cunosc.  De exemplu, Alex Florea participă anul acesta, și cu care am cântat în duet anul trecut și am petrecut cu el 6 luni de zile aproape non stop, el acum e pe scenă și eu trebuie să îi dau o notă.

 • Click: Crezi că este emoționat că tu îl jurizezi? Îi este frică de tine?

Ilinca: Sincer, eu nu prea am vorbit cu el. Nu se face treaba asta, nu am voie.  Nu cred că îi este frică de mine, știe că eu o să notez  foarte obiectiv. Și dacă va cânta bine, îi voi da o notă pe măsură.

 • Click: Cu toată experiența de jurat la Eurovision, ți-ai dezvoltat un spirit critic, ești mai critică cu tine sau cu ceilalți?

Ilinca: Eu critică cu mine am fost dintotdeauna, am momente când am impresia că nu fac bine ce fac sau că nu am realizat nimic. Sunt critică și cu mine, dar și cu ceilalți pe care îi ascult și pe care trebuie să îi notez, dar cred că este un lucru bun și trebuie să găsim piesa care are cel mai mult potențial pentru Eurovision.

 • Click: Anul trecut ați reușit să aduceți o poziție foarte bună pentru România, și anume locul 7. De ce ai ales anul acesta să nu mai concurezi?

Ilinca: După experiența de anul trecut am zis că am nevoie de cel puțin de 3 ani de pauză ca să mă întorc la Eurovision, a fost o presiune foarte mare. A fost greu să reprezint țara noastră pentru că oamenii din țara noastră au mentalitatea că e bine să-i jignim pe ai noștri, haideți să-i lăsăm pe ceilalți să-i laude. Și asta a fost foarte greu pentru mine.

 • Click: Îmi amintesc un lucru foarte amuzant de la finalul competiției, când aproape ai fost sărutată de partenerul de scenă. Cum ai reacționat?


  Ilinca Băcila și Alex FloreaFoto: Getty
Ilinca Băcila și Alex FloreaFoto: Getty

Ilinca: Știam că dacă o să râd, aș da bine pe cameră. Eram în transă eu, nu am înțeles nimic. M-am dat jos de pe scenă, m-am dus în camera verde și m-am uitat pe net să văd ce zice lumea despre prestația naostră. Și am văzut că toți prietenii mei îmi trimit poze cu mine și Alex și cu fața mea deformată.

 • Click: Nu ai văzut lucrul acesta ca pe un fel de promovare, cu toate că s-au facut și glumițe pe net?

Ilinca: Mereu mi-am dorit să ajung pe 9gag sau Buzzfeed, nu mă supăr la așa ceva. Am râs și eu, și m-am bucurat că am ajuns pe Buzzfeed.

 • Click: Ai doar 19 ani, dar foarte multe realizări, ce le-ai transmite tinerilor care te văd ca pe un model?

Ilinca: Da, o să zic ceva clișeic, și anume, faptul că trebuie să-și urmeze visul și să creadă în el. Pentru că nu știi niciodată unde o să ajungi cu ele. Eu am pornit de jos, ambii mei părinți sunt profesori de muzică, și fiind profesori de muzică, toată lumea se aștepta ca eu să fiu foarte bună. Însă nu a fost așa, când eram mică, eram afonă, eram disfonică și nu am trecut de probele de la școala de muzică. Toată lumea îmi spunea să mă las de muzică că nu e pentru mine, dar eu am fost perseverentă și am știut ce trebuia să fac. 

ilie nastase botosani 2 jpg
tina turner jpg
cub gabi bădălău png
Elton John Foto profimedia 0739063759 jpg
shutterstock bani 1953888304 jpg
incendiu moscova decembrie 2022 jpg
Jenna Ortega FOTO Profimedia
camion thor24 1200 jpg
image
image
image
image
image
image
Elton John Foto profimedia 0739063759 jpg
tina turner jpg
x 12 andreea antonescu 3 jpeg
inna sexy jpg
florin piersic jpg
cub mașina moș craciun png