Irina Loghin, în pădure, la cules de leurdă: „E sănătoasă, împrospătează sângele!” Cum prepară salata de leurdă: „Un deliciu!”

Irina Loghin (86 de ani), adepta unui stil de viață sănătos, a ieșit, deunăzi, la cules de leurdă, în pădure. Exclusiv pentru Click! marea noastră artistă de muzică populară ne-a vorbit despre proprietățile miraculoase ale acestei plante. Ne-a oferit și rețeta ei secretă de salată de leurdă, ușor de preparat.

„Mai bine stai acasă, după ce mănânci leurdă”

Încă din anii copilăriei, solista de muzică populară Irina Loghin adoră să culeagă leurdă din păduri. Are locurile ei sigure, de unde se aprovizionează, în fiecare primăvară:

„Leurda este din familia usturoiului, la noi la țară se spunea că primenește sângele, că îl împrospătează. Usturoi nu prea mănânc, mai degrabă leurdă, pentru că nu miroase atât de rău. Oricum, e indicat să stai acasă, după ce mănânci leurdă crudă.

„Cunosc foarte bine locurile din pădure cu leurdă!”

Culeg leurdă, din diferite păduri, și din Boldești, unde e casa mea părintească, dar și din Pădurea Băneasa. Și soțul mă aducea, când aveam copiii mici, la pădure, stăteam și culegeam până seara. Casa mea la țară este chiar sub pădure. Nici nu știți ce bucurie simt, în pădure, înconjurată de leurdă! Deja cunosc foarte bine locurile.

Aveți mare grijă, însă, căci frunza de leurdă seamănă foarte bine cu cea de mărgăritar, în copilărie mereu le confundam, când mă trimitea mama la cules”, mai spune Irina Loghin, exclusiv pentru Click!

Rețeta de salată de leurdă a Irinei Loghin: „Un deliciu!”

Irina Loghin este deja specialistă în salată de leurdă, oferind rețeta, simplă și rapid de preparat, și cititorilor Click!:

„Singură îmi culeg și leurda și urzicile, cu mâinile mele, ca să știu ce mănânc, nu cumpăr din piață, oricum am auzit că e și cam scumpă. Pentru a prepara o salată delicioasă, mai întâi spălăm foarte bine leurda, frunză cu frunză, apoi o tăiem mărunt, punem sare, zeamă de lămâie și ulei de floarea-soarelui.

Se poate pune și ulei de măsline, dar eu îl cam evit, pentru că nu mereu nimeresc unul cu gust bun. Apoi, această salată o pun pe felii de pâine prăjită, așa o mănânc. Un deliciu! Leurda se mai folosește și la tocănițe, la ciorbițe, dar, când este fiartă, își cam pierde, atât gustul, cât și proprietățile, vitaminele.

Nici în alcool nu merge, ca să o păstrez pentru iarnă, să fac esențe. Am încercat tot felul de metode, ca să o conserv, însă, în zadar”.

A luat o mică pauză de la concerte: „Vreau să mă bucur de primăvară”

Irina Loghin, una dintre cele mai valoroase voci din muzica populară românească, ne-a mai mărturisit:

„Prefer, în această perioadă, să mă bucur de primăvară, de natură, să ne pregătim de Sărbătorile Pascale, este o perioadă atât de frumoasă, de liniștită, vreau să fiu aproape de familie. După aceea, voi mai avea și spectacole. Aștept cu nerăbdare reîntâlnirea cu publicul căruia îi doresc un „Paște liniștit!”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
playtech.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image jpeg
banner ioana nastase png
banner mădălina ghenea png
violeta banica instagram jpg
FLORIN RĂDUCIOIU 00 00 59 716 png
cub razvan fodor png
oana roman isabela colaj instagram jpg
Banner Anca Dinicu
image
actualitate.net
image
actualitate.net