Mai bine stăteaţi acasă! «The Humans» a ratat finala

simeon stalpnicul png
"Vă mulţumim din suflet celor care ne-aţi susţinut! Vă mulţumim şi celor care ne-au contestat, dar ne-au motivat să fim din ce în ce mai buni! Noi nu ne oprim aici!"Foto: EPA

O ţară întreagă se pregătea să îi ţină pumnii pentru marea finală de azi, însă trupa “The Humans”, reprezentanta României la Eurovisionul din Portugalia, nu a trecut nici de semifinala de joi. Cristina Caramarcu a dat tot pe scenă, vocea nu i-a jucat feste, dar, chiar şi aşa, nu a reuşit să-i convingă pe românii din Diaspora să scoată câţiva cenţi din buzunar, pentru un vot. Acum, la necaz, multe nume grele din show-biz o condamnă pentru prestaţia sa.

Cristina Caramarcu şi colegii ei de scenă, Adi Tetrade (tobe), Alin Neagoe (bass), Alex Matei, (clape) şi Alex Cismaru (chitară), au muncit pe rupte, pentru Eurovision. Au avut zeci de repetiţii, ba chiar au trecut şi pe la o mănăstire din Lisabona, pentru a se ruga, înainte de semifinala de joi seară. Din păcate, ei nu au primit voturile necesare, din partea românilor din Diaspora, astfel că nu s-au calificat pentru finala care va avea loc astăzi. Nu s-a mai întâmplat aşa ceva de 14 ani încoace.

Moculescu: «Au cântat ca nişte molâi, la psiholog»

Contactat de Click!, marele compozitor Horia Moculescu (81 de ani) a criticat aspru prestaţia trupei noastre: “Nu solistul contează, ci melodia. Trebuie să aibă o piesă foarte bună, o cântăreaţă foarte bună şi foarte bine gândit show-ul. Să fie cu imagine, să fie şoc. După piesa norvegienilor, am venit noi cuminţi, molâi, aşa ca la psiholog! Vorbind de trupa «The Humans», pot să spun că au fost mult prea statici, mult prea filosofi, mult prea plini de mesaj. Artiştii din Moldova au prezentat o piesă gândită impecabil şi interpretată foarte bine! Show-ul celor de la «The Humans» nu mi-a plăcut. Este foarte valabil pentru un spectacol, dar nu pentru Eurovision. Foarte artistic făcut, cu densitate, dar nu pentru un astfel de concurs”.

El este de părere că trebuie schimbată chiar şi echipa de producţie: “După ceea ce am văzut aseară, părerea mea e că lucrurile trebuie luate de la capăt cu un alt sistem de jurizare, cu o altă echipă de producţie şi cu un alt sistem de a gândi Eurovisionul. Noi tot timpul ne gândim cât de subordonaţi trebuie să fim gustului de astăzi. Gustul nu există de ieri, de astăzi sau de mâine. E unul şi acelaşi, ca dovadă că din cele zece piese de aseară, vreo 7-8 erau piese foarte bune, care satisfăceau gustul tuturor generaţiilor de privitori. Să nu uităm că Eurovision nu e un festival rock, pop sau de club, ci de muzică, şi înglobează tot.”

«Publicul românesc nu e fan Eurovision»

În schimb, Mihai Trăistariu (41 de ani), care s-a clasat pe locul şapte în finala Eurovision România 2018, este de părere că românii, chiar şi din Diasporă, nu mai sunt interesaţi de acest concurs: “Din păcate, publicul românesc nu este fan Eurovision. Şi atunci, el, publicul, neurmărind fenomenul, votează la plesneală ori la cea mai mică influenţă venită din exterior. Da, sunt revoltat! Pentru că, la finala românească, timp de 57 de minute trupa «The Humans» era cu 500 de voturi în spatele locului doi. În ultimele 3 minute au crescut cu 1.000 de voturi şi au câştigat. În ultimele 3 minute, după ce au stat 57 de minute pe locul 2. Matematic, e imposibil. Nu ştiu cine a făcut măgăria, dar faptul e consumat! Concluzia e simplă: când îţi baţi joc de concurs şi de concurenţi, Universul îşi bate şi el joc de tine. Pentru că totul în viaţă se întoarce ca un bumerang“.

Au fost ironizaţi de ziariştii din Portugalia

Trupa “The Humans” nu a fost “iertată” nici de presa din Portugalia. Iată ce au scris ziariştii site-ului observator.pt: “Un grup, numit «The Humans» intră pe scenă, cu o solistă care cântă plângăcios. Nimeni nu observă, până ce apar doi bărbaţi îmbrăcaţi în alb din cap până în picioare. Unul parcă vrea să-i sucească gâtul, dar nu-ţi dai seama dacă e o agresiune sau o mângâiere. Din lipsă de var, cântecul continuă cu o coregrafie care pare exersată, dar nu gândită. Cei doi bărbaţi în alb iau mâinile de pe femeie. Coregrafia e mai rea decât sunetul. Chitarele încep în forţă şi ne fac să ne dăm seama că totul e un exerciţiu autoreferenţial. Cântecul Goodbye” (n.r- la revedere) va fi încoronat, foarte precis, cu un la revedere, astăzi”. 

Ei au reuşit să dea lovitura la Eurovision!

simeon stalpnicul png
2005. Luminiţa Anghel a obţinut locul 3

Numeroşi artişti români şi-au încercat norocul la marea finală Eurovision, însă doar câţiva au reuşit să prindă locuri pe podium. Este vorba despre Luminiţa Anghel, care în urmă cu 13 ani s-a clasat pe locul al treilea, alături de trupa Sistem, cu piesa “Let Me Try”. Acelaşi loc avea să îl ocupe, în 2010, şi Paula Seling, alături de solistul Ovi, stabilit atunci în Norvegia, cu piesa “Playing With Fire”.

simeon stalpnicul png
2010. Paula Seling şi Ovi au luat bronzul

Şi Mihai Trăistariu se poate lăuda cu o performanţă bună, el reuşind să aducă cel mai bun punctaj României (n.r. -174), din istoria concursului. Acesta s-a clasat pe locul patru, cu piesa “Tornero”. Succesul l-a umplut de bani, el câştigând, din difuzarea melodiei la posturile de radio din întreaga lume, în jur de un milion de euro. 

cub visarion alexa png
weddingfeast 2841610 1920 jpg
Laurențiu Reghecampf și Anamaria Prodan
Timisoara Fashion Week (7) Adelina Pestritu jpg
cub anamaria prodan bebeto png
reghecampf si anamaria prodan
Charles si regina Elisabeta a II-a
cub Roxana Vasniuc png
Roger Waters FOTO EPA EFE jpg
Hadis Najafi Foto Profimedia
image
image
image
image
image png
Tora Vasilescu
Monica Barladeanu si Rolando Matsangos jpeg
cub adrian nartea animat gif
Ada Condeescu motor jpeg
Laurențiu Reghecampf și Anamaria Prodan