Motivul pentru care Marina Almăşan nu ajunge la biserică: «Am fost la două-trei Învieri în toată viața mea»

image
Marina Almăşan şi fiul ei, Victoraş

Anul acesta, Marina Almăşan va avea parte de un Paşte cu mult răsfăţ, pentru că iubitul George Cornu o duce acasă la mama lui, unde bunătăţile tradiţionale vor fi din belşug. Şi, cine ştie, fiind într-o zonă rurală, satul Gornoviţa din judeţul Mehedinţi, poate de data aceasta Marina va ajunge şi la Înviere, căci e cam restantă la acest capitol,

Click!: Ce tradiții respecți de Înviere?

Marina Almăşan: În ultima vreme, Învierea m-a prins mereu prin vizite. Așa că... am scăpat de pregătiri! Dar mi-am lăsat mereu casa în curăţenie deplină și m-am asigurat întotdeauna că acasă mă asteaptă un ccozonac! Așa că tradițiile le respect... că musafir! Adică ciocnesc ouă vopsite de alții, mă înfrupt din miei tăiaţi de alții și din cozonaci frământaţi de alții, dar încerc să fac propriile fapte bune, că așa e bine, de Paște, nu-i aşa?

Ai încondeiat ouă alături de fiul tău?

Episodul ăsta a trecut de mult! Am pictat ceva ouă, prin copilăriile copiilor mei (prea mult spus incondeiat) și țin minte că, la primul nostru contact cu Bucovina, pe când Victoraș avea vreo 5 ani, l-am dus la un curs de încondeiat ouă, ținut de o specialistă recunoscută din zonă. Puștiul a fost fascinat și țin minte că după aceea, multă vreme, indiferent de perioada anului în care ne aflam, cum cumpăram ouă de la supermarket, Victoraș tăbăra pe ele și nu se lăsa, până nu le picta pe toate!

Iepurașul a pregătit cadouri? Mergi la biserică alături de familie în noaptea de Înviere?

Daaaa! Orice se poate spune despre iepurașul Almăsan, numai că e zgârcit-NU! Cea mai mare bucurie a oricăror sărbatori este, pentru mine, alegerea cadourilor. Lista mea este luuuungă, cât o zi de post, cuprinde copii, părinti, frați, rude, prieteni, colegi, se adună câte 20-30 de “destinatari” cărora le aleg cu grijă - niciodată, de complezenţă - darurile. Încerc să-i “ating” acolo unde-i doare mai mult și să le cumpăr cadouri care să fiu sigură că nu vor deveni, a doua zi, cadouri din partea lor pentru alții!

marina almasan si georgica cornu   copy 0 jpeg
Marina Almăşan şi fiul ei, Victoraşfoto: Click!

Legat de biserică, am fost la vreo două-trei Învieri, în toată viața mea. Mărturisesc, cu rușine, că sunt o persoană extrem de diurnă, iar nopțile mele încep foarte devreme. Revelionul este proba de foc a fiecărui an, așa că mă considera o învingătoare dacă nu adorm înainte de a ciocni, la miezul nopții. Din acest punct de vedere, spectacolul Învierii îl văd a două zi, la televizor, însă mă bucur când cineva drag ia lumină și aduce și în casa mea.

Unde te găsesc Sărbătorile Pascale?

Voi merge la Gornoviţa, un sat din Mehedinți, unde, infiptă într-un vârf de munte, se află casa părintească a lui Georgică (n.r. logodnicul ei, omul de afaceri Georgică Cornu). Acolo, o mamă minunată și o soră de o hărnicie nepământeană mă asteaptă cu drag, pentru a mă răsfăţa cum știu ele mai bine. Voi avea așadar un Paște ca la carte (acolo se respectă tradițiile, nu glumă!) și sper să fiu lăsată să mă implic măcar la spălatul vaselor, pentru a merita bunătăţile din care mă voi înfrupta!

De regulă pregăteşti mâncăruri tradiţionale? Petreci mult timp în bucătărie?

De obicei, când sunt acasă, pregătesc cam tot ce se pregăteste, dar cot la cot cu mama. Mama face niște cozonaci delicioși, iar mireasama lor mă însoțește încă din copilărie, oriunde aș merge! Anul acesta, făcând Paștele “în deplasare”, am scăpat de bucătăreală! Voi fi doar “devorator de bunătăţi”! Desigur, va fi destul de greu să împac vegetarianul din mine cu belșugul pe care-l anticipez, însă... nesemnând nici un contract cu nimeni, legat de obligativitatea mea de a mă hrăni doar cu frunze, cred că nu se supără nimeni dacă voi “călca stramb”!

Ce înseamnă pentru tine Sărbătoarea Învierii?

“Arsenie Boca spunea că Învierea este singura minune care se arată deopotrivă și celor credincioși, și celor necredincioşi”. Eu mă consider o categorie de mijloc: îmi place să cred că există acolo, Sus, cineva care ne iubește, care vede tot și, cu înțelepciune, rânduiește lucrurile în modul cel mai fericit și drept cu putinţă. Sunt, de multe ori, dezamăgită, văzând suferința nemeritată a unor semeni ai mei. Și atunci mă îndoiesc. Se spune că Paștele a adus omenirii speranța mântuirii și a vieții veșnice, prin sacrificiul lui Isus Cristos. Deși suspectez vremurile noastre că au transformat această sfântă sărbătoare într-un simplu moment în care se consumă ouă roșii și cozonac și în care comercianții fac bani pe seama simbolurilor pascale, încerc să definesc Paștele ca fiind trecerea de la moarte la viaţă, de la păcat la neprihănire, de la blestem la binecuvântare.

Citeşte şi:

"Cum rezist să stau lângă un infractor"! Marina Almăşan îşi apără iubitul

EXCLUSIV Marina Almăşan, dezvăluiri despre iubit, fiu şi fostul soţ

Margherita jpg
291827675 143680388282143 2329072573907553322 n jpg
1 teodora liana stanciu mita mihai georgescu 1 2 jpg jpeg
1 bruce willis jpg jpeg
image png
anne heche 1 profimedia 0712340053 jpg
medic bucuresti santajat datorie camatari dobanda 785568 jpeg
FotoJet (2) jpg
image
image
image
image
Margherita jpg
291827675 143680388282143 2329072573907553322 n jpg
FotoJet (2) jpg
1 bruce willis jpg jpeg
anne heche 1 profimedia 0712340053 jpg
image png