Poftiţi în casa de la Breaza a Sandei Ţăranu!

Ultima actualizare:

  Sanda Țăranu și-a păstrat zâmbetul cu care ne-a fermecat ani în șir, ca prezentatoare tv
Sanda Țăranu și-a păstrat zâmbetul cu care ne-a fermecat ani în șir, ca prezentatoare tv

La 78 de ani, Sanda Ţăranu, cea mai cunoscută prezentatoare a televiziunii române, îşi duce viaţa departe de oraşul dezlănţuit, într-o oază de linişte. Reporterii Click! au vizitat-o la Breaza, acolo unde ne-a primit cu acelaşi zâmbet cu care intra în casele românilor în Epoca de Aur.

Într-o zi însorită de sâmbătă, puţin după ora 12, în curtea căsuţei din Breaza ne aştepta îndrăgita Sanda Ţăranu, care s-a retras de ceva vreme din lumina reflectoarelor. Nu din cauza problemelor de sănătate, ci pentru că-şi doreşte să se bucure în tihnă de colţul ei de Rai din judeţul Prahova, de cărţile bune şi de o cafeluţă fără lapte, aşa cum o bea în fiecare zi pe terasa casei. 

Elegantă şi frumoasă, aşa cum şi-a obişnuit publicul în cei aproape 40 de ani de carieră, coafată franţuzeşte, puţin ruj, un costum vesel cu flori şi în picioare cu sandale de culoare verde, doamna Ţăranu ne-a primit în casa sa. 


  Sanda Țăranu adoră liniștea casei de la Breaza și a curții pline de verdeață
Sanda Țăranu adoră liniștea casei de la Breaza și a curții pline de verdeață

O căsuţă construită în 1910 şi cumpărată de familia ei în anii ‘70. Aici îşi petrecea majoritatea verilor cu regretatul soţ, Nicolae Ţăranu, prim solist al Teatrului de Operetă din Bucureşti. O curte verde, cu gărduleţe din buxus, flori mov, iar în apropiere livezi mici cu pomi fructiferi. În jos se aude melodios cum susură râul. 

“E frumos aici. Însă livada e greu de întreţinut pentru că terenul nu e plat peste tot. Aici mai găseşti şi arbori ornamentali, tufe de coacăze, dar şi fragi. Acum doi ani, domnul Costel, specialistul în livezi, a mai renunţat la câţiva pomi mai bătrâni punând alţii şi astfel a întinerit-o. Am grijă să o mai stropesc din când în când. Anul acesta gardul viu mi-a dat cel mai mult de furcă pentru că a fost atacat de omizi, care îl devorează rapid. Altădată, Nicolae, soţul meu, se ocupa de aceste treburi, ştia să şi cosească”, povesteşte Sanda Ţăranu. 


  Casa îndrăgitei prezentatoare este plină cu lucruri încărcate de amintiri
Casa îndrăgitei prezentatoare este plină cu lucruri încărcate de amintiri

Interiorul căsuţei este splendid, într-o răcoare perfectă, deşi afară erau aproximativ 32 de grade, ne-a primit pe acordurile unui concert de Mozart. Aici ne-a povestit despre obiectele sale, cel mai important dintre ele fiind cartea pe care i-a închinat-o soţului, “Conversaţii în foaier”. “Au fost zile când nu mai puteam sta nici pe terasă, deşi via face şi struguri, nu doar umbră. Casa este mică, modestă şi am decorat-o aşa încât să nu semene cu cea de la Bucureşti. Pe perete am o tapiţerie care reprezintă un fluture roşu şi pe care am cumpărat-o dintr-o expoziţie, iar pe cealaltă, care reprezintă un pom, am comandat-o în urmă cu 20 de ani, la «Artă Casnică» din Breaza şi este o scoarţă splendidă. A fost aleasă de soţul meu dintr-un album găsit la atelierul unde se făceau şi covoare româneşti. Am o maşină de cusut Singer manuală, obiecte de ceramică de Corund, fotografii de familie. Cartea pe care aţi găsit-o am lansat-o anul trecut, la muzeul George Enescu, pe 3 noiembrie, cu o zi înaintea împlinirii unui an de când soţul meu «a plecat». E o carte foarte importantă pentru mine”, ne-a mai spus Sanda Ţăranu.

Nu este singură, ci înconjurată de prieteni şi vecini. Chiar Marina Voica o vizitează săptămânal. În octombrie, când se va lăsa frigul, Sanda Ţăranu se va întoarce în Bucureşti, unde stă până în iunie.


  Sanda Țăranu este des vizitată de prieteni, printre care și graficianul cărții, Alexis Deremvici
Sanda Țăranu este des vizitată de prieteni, printre care și graficianul cărții, Alexis Deremvici

„Dragii mei, viața este așa cum știm cu toții: cu bune, cu rele... Important este să avem înțelepciune, să o prețuim, să apreciem bucuriile mici, care adunate la un loc pot alcătui ceea ce numim fericire, și să ne ocrotim dragostea”, a fost mesajul Sandei Țăranu pentru cititorii Click!.

S-a angajat la TVR acum 54 de ani

simeon stalpnicul png

Sanda Ţăranu, una dintre figurile emblematice ale televiziunii române, s-a născut pe 7 ianuarie 1939, la Bucureşti. A fost căsătorită cu Nicolae Ţăranu, cunoscut tenor al Operei din Bucureşti. În 1963, Sanda Ţăranu a absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică, pregătindu-se pentru o carieră de actriţă. În acelaşi an i se propune postul de crainică a Televiziunii Române, unde mai colaborase în studenţie, la diverse emisiuni. A fost crainică la TVR până la Revoluţie, prezentând „Telejurnalul”, dar şi spectacole de varietăţi, festivaluri şi programe speciale ale Televiziunii în străinătate. A continuat să colaboreze şi după Revoluţie cu Televiziunea Română, ca narator al emisiunii „Teleenciclopedia”, ca traducător şi ca realizator al emisiunii „Un zâmbet pentru vârsta a treia”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
1 creier shutterstock 65181187 jpg jpeg
image
image
image
image
image
image
adelina nunta de lemn jpg
angelina jolie jpg
ioana bulca jpg
carmen movileanu jpg
banner andreea esca png
† Iurie Darie jpeg
cub Alexandru Ciucu png
gabriela botezat irinel columbeanu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net