S-au împlinit 30 de ani de la moartea marelui actor Octavian Cotescu! Văduva sa, actrița Valeria Seciu, a refuzat să-și refacă viața. Povestea cutremurătoare

Ultima actualizare:

    Octavian Cotescu s-a stins din viață la vârsta de 54 de ani
Octavian Cotescu s-a stins din viață la vârsta de 54 de ani

Sâmbătă, 22 august, s-au împlinit 30 de ani de când renumitul actor Octavian Cotescu s-a stins din viață la vârsta de numai 54 de ani. Acesta a lăsat în urmă o soție și un fiu, pe Valeria Seciu și Alexandru Cotescu, care nici după trei decenii nu au reușit să își revină din șoc.

Octavian Cotescu s-a născut la Dorohoi la data de 14 februarie 1931. Trei ani mai târziu, tatăl lui a fost nevoit să se mute la Iași cu serviciul, însă acesta a fost un privilegiu pentru Octavian. Pasionat de teatru, acesta a avut ocazia de a absolvi cursurile Conservatorului de Artă Dramatică din Iași în anul 1950. După terminarea studiilor a fost repartizat în Capitală, iar numai un an mai târziu debuta pe scena Teatrului Bulandra în piesa „Pădurea” semnată de Aleksandr Nikolaevici. Ceea ce a urmat a fost o carieră înfloritoare, activitatea lui pe scenă fiind una cu adevărat prestigioasă. A colaborat și cu Teatrul Mic din București, dar și cu teatre din provincie. Actorul a apărut chiar și în piese televizate, filme sau momente umoristice alături de actrița Coca Andronescu, alături de care ridiculiza lipsa culturii.

Fiul lui Octavian Cotescu, Alexandru Cotescu (stânga), este călugăr pe Muntele Athos
Fiul lui Octavian Cotescu, Alexandru Cotescu (stânga), este călugăr pe Muntele Athos

Cariera lui impresionată în domeniul artistic a fost dublată de cea în domeniul pedagogiei. Octavian Cotescu a predate la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” (IATC) din București, unde, potrivit agerpres.ro, a pregătit alți mari actori precum Horațiu Mălăele, Dan Condurache, Mariana Mihuț, Maria Ploae, Radu Gheorghe, Catrinel Dumitrescu, Valeria Seciu, Ovidiu Iuliu Moldovan și Geo Costiniu.

S-a iubit cu studenta lui de la IATC, Valeria Seciu

Valeria Seciu (76 de ani) l-a cunoscut pe Octavian Cotescu pe băncile studenției
Valeria Seciu (76 de ani) l-a cunoscut pe Octavian Cotescu pe băncile studenției

În perioada în care era profesor la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, Octavian Cotescu a cunoscut-o pe marea lui iubire. Încă de pe băncile facultății, între anii 1960 – 1964, Valeria Seciu i-a intrat în suflet marelui actor. Iar sentimentele au fost reciproce. Artista povestește că s-a îndrăgostit de Cotescu chiar înainte de a-I fi profesor: „Până la 10 ani mergeam foarte des la Teatrul Bulandra. Acolo l-am văzut prima oară pe Octav”, povestește Valeria, citată de lumeacredintei.com. Însă abia când a ajuns să-i fie studentă a avut ocazia de a-l cunoaște cu adevărat pe cel ce avea să-I devină soț și tatăl copilului ei: „Ne-am cunoscut într-un mod foarte romantic. Eu eram studentă, îndrăgostită moartă de profesorul ei. Dar și profesorul o iubea pe studentă. Însă legătura s-a realizat abia după absolvire. Era delicat, prevenitor, educat, extrem de bun. Și cu mult umor", a mai relatat actrița. Iar, în cele din urmă, cei doi și-au unit destinele pentru totdeauna, așa cum dovedește, în prezent, Valeria.

Dragostea ei pentru marele actor a depășit orice limită

După ce Octavian Cotescu a decedat la vârsta de 54 de ani, Valeria Seciu a fost devastată, însă dragostea ei pentru el nu s-a stins nici la 30 de ani după tragedie. Actrița a refuzat să își refacă viața, rămănând văduvă chiar și trei decenii mai târziu, pe parcursul cărora nu a mai căutat compania nici unui alt bărbat. La 76 de ani, Valeria este complet singură și încă suspină după regretatul ei soț, despre care vorbește cu drag în interviuri, dar și cu părere de rău: „Mi se părea că viața noastră trebuie cumva octrotiă, că nu puteam expune, arăta. Acum îmi pare rău”, a mai mărturisit ea, într-un interviu pentru TVR 1. De când Octavian Cotescu a „părăsit-o”, viața ei parcă ar fi luat sfârșit. Anul trecut, în 2014, Valeria a renunțat chiar și la cariera actoricească, retrăgându-se permanent de pe scenă. De atunci, artista parcă ar fi dispărut complet din viața publică. Singura ei apariție a avut loc la începutul lunii iulie, când a primit o stea pe aleea actorilor din Piața Timpului din Capitală, potrivit apropotv.ro. Nici de fiul ei, Alexandru Cotescu, nu mai știe prea multe. Acesta s-a dedicat în întregime vieții monahale.

Fiul lor, Alexandru, este călugăr pe Muntele Athos

Octavian Coţescu a fost profesorul actorului Horațiu Mălăele
Octavian Coţescu a fost profesorul actorului Horațiu Mălăele

Fiul celor doi mari actori avea numai 17 ani atunci când tatăl lor s-a stins din viață. Drama pierderii unei figuri paterne l-a făcut pe Alexandru să caute alinare în alte locuri. Bărbatul s-a îndreptat către biserică, unde și-a găsit,  în cele din urmă, liniștea și fericirea interioară. În prezent, Alexandru Cotescu este călugăr pe Muntele Athos, potrivit lumeacredintei.com, sub numele de Părintele Daniil. Cu toate acestea, el nu și-a abandonat mama înainte de a avea siguranța că aceasta nu va suferi prea mult de pe urma plecării lui: „El m-a pregătit că va pleca acolo. Tinerii monahi sunt obligați să-și anunțe părinții de alegerea făcută, să-I lase liniștiți”, a mai mărturisit Valeria Seciu într-un inteviu, citată de apropotv.ro.

Octavian Cotescu a jucat și în producții televizate

image
image
image
image
image
image
microfon pixabay jpg
caragea2 jpg
calina instagram jpg
1 sofia vergara jpg jpeg
Sâmbăta care tocmai ce a trecut a fost mare sărbătoare în familia cântăreței
banner nick radoi png
banner Jesica Zamfir png
banner maria lungu png
image
actualitate.net
image
actualitate.net