Sanda Țăranu, vocea Teleenciclopedia, păstrează și acum rochiile din TVR: „Ne asortau hainele cu perdeluțele din spate”. Cu ce se ocupă la vârsta de 85 de ani

#Exclusiv Click!

Sanda Țăranu (85 de ani), fostă prezentatoare de televiziune și vocea emisiunii „Teleenciclopedia” (TVR), ne-a oferit detalii, exclusiv pentru Click!, despre viața din spatele camerelor de filmare, unde existau atât de multe reguli. După o activitate intensă în televiziune, a ales să se retragă în cocheta ei căsuță, de la Breaza, unde a adunat toate amintirile...

„Un inginer a creat materiale numai pentru mine”

Fosta mare vedetă de televiziune Sanda Țăranu ne-a dezvăluit, exclusiv pentru Click!, cât de preocupată era să se prezinte impecabil în fața telespectatorilor. A avut chiar și materiale unicat în România: 

„Nu aveam multe ținute de prezentare, decât câteva bluze, o fustă și un costum. Le mai învârteam și le mai combinam, în fel și chip. Ne mai puneam niște mărgele, câte o floare în piept, le accesorizam diferit, ca să pară haine noi. La un moment dat, am rugat însă conducerea televiziunii să mă lase să îmi aleg singură materialele.

Mergeam prin fabricile de textile, ale vremii, acum au mai rămas foarte puține, și îmi alegeam, împreună cu o doamnă pricepută din TVR, o scenografă, cele mai frumoase metraje. N-am să uit că, La Fabrica Select, un inginer de la secția Creație a realizat câteva materiale, cu anume imprimeuri, numai pentru mine.

Nimeni nu mai avea acele modele, în toată România. Ca să vedeți cu ce oameni extraordinari am lucrat, cu ce profesioniști!”.

„Perdeluțele din spate erau asortate cu ținutele noastre”

Sanda Țăranu ne-a oferit și câteva mici secrete de pe platourile de filmare din TVR. Am aflat și ce ținute erau interzise pe micul ecran: 

„Întotdeauna, înainte de filmări, veneau să ne vadă cum ne-am îmbrăcat, ca să ne asorteze ținutele cu perdeluțele din spatele nostru. Erau mai multe, de diferite culori, se trăgeau rapid pe o șină. Dar, ca prezentator de televiziune, nu te poți îmbrăca oricum.

E nevoie de anume materiale, cu imprimeuri discrete, care să nu sară în ochi, să nu distragă atenția de la ceea ce zici. De pildă, nu poți să vii în fața oamenilor cu umerii goi sau cu un decolteu adânc și să vorbești despre războaie.

Întotdeauna, un sacou te salvează în televiziune, trebuie însă să ți se și potrivească. Hainele, în care am prezentat, și pe care mi le-am făcut eu, le-am păstrat, însă pe celelalte le-am înapoiat, sunt și acum în garderoba televiziunii. Îmi amintesc că doamna de la croitorie îmi spunea mereu: „Vă rog să veniți, ca să vă văd, nu vă croiesc până nu veniți aici! Ei, ăștia, da, profesioniști!”.

Totul despre viața în căsuța ei de povești din Breaza

Sanda Țăranu locuiește, mai puțin iarna, în cocheta ei căsuță de vacanță din Breaza, veche de aproape 100 de ani. A ales să ducă o viață liniștită, departe de forfota din București:

„Am o căsuță veche, mă simt bine aici, camerele sunt foarte înalte, de 3,65 m. A trebuit să spăl geamurile, mă mai ajută cineva și cu vopsitul lemnăriei, este treabă, dar am ajutoare. Geamurile sunt superbe, cu niște modele anume.

Îmi plac atât de mult, încât am renunțat la perdele, ca să le văd mereu și să mă bucur de ele, dar și ca să se lumineze mai bine casa. Nu am pus murături sau dulceață. N-am făcut nici măcar un borcan, în viața mea! Îmi pare rău că nu am dexteritatea asta, însă nici nu m-a preocupat. Dar, citesc mult, mă uit la anume programe tv, la seriale turcești, realizate impecabil, merg la piață, ca să cumpăr legume, fără E-uri, mănânc sănătos”.

Despre Delia Budeanu: „Pe ce să ne certăm? Era loc pentru toată lumea”

Sanda Țăranu deplânge decesul Deliei Budeanu, fosta ei colegă de prezentare, din TVR, pentru care a avut o profundă admirație:

„Moartea ei a căzut ca un trăsnet. Eu și Delia ne-am înțeles foarte bine, fiecare avea personalitatea și frumusețea ei, nu era o concurență între noi, de fapt, cu niciuna dintre colege.

În colectivul nostru a fost o atmosferă frumoasă, ne-am ajutat, pe ce să ne certăm? Era loc pentru toată lumea. Îmi amintesc că, la un momentat dat, cineva din TVR a încercat să ne învrăjbească, să ducă vorba, că una dintre noi ar fi vorbit ceva nepotrivit despre cealaltă”, ne-a mai mărturisit Sanda Țăranu, exclusiv pentru Click!

Delia Budeanu a încetat din viață pe 19 octombrie 2024, la vârsta de 78 de ani. A fost înmormântată, în urmă cu două zile, la Mănăstirea Ghighiu, Județul Prahova. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Angelina Jolie, Akala  foto   GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Banner Simona Florescu
Banner Claudia Ghitulescu
rummer willis costum baie jpg
banner irina fodor png
Ela Crăciun l-a dus pe Nicholas la Disneyland de ziua lui Foto: Arhiva personală
7 yasmine bleeth in baywatch 3 jpg jpeg
Vasile Muraru  si Nae Lazarescu Youtuve jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net