Țăndărică, amintiri la 69 de ani!: “Ai mei nu mai aveau nici cruci la morminte!”

Ultima actualizare:

Ovidiu Lipan Țăndărică, toboșarul de legendă al trupei Phoenix împlinește astăzi, 31 ianuarie 2022, 69 de ani! Se simte mai tânăr ca niciodată și spune că nu ar fi putut să trăiască în altă țară decât în România. A trăit clipe dramatice atunci când a fugit în Germania în timpul regimului comunist, însă Revoluția l-adus, din nou, acasă, unde nu a mai găsit nici cruci pe mormintele părinților!

Ovidiu Lipan Țândărică, plin de viață la 69 de ani Sursa: Facebook
Ovidiu Lipan Țândărică, plin de viață la 69 de ani Sursa: Facebook

Stabilit definitiv din 2000 în România, Ovidiu Lipan Țăndărică nu va uita niciodată celebra fugă din 1977 a unei părți a trupei Phoenix peste hotare sub regimul lui Ceaușescu, regim care le-a interzis cântările la acea vreme.

"Dacă băgau baioneta în boxe acolo rămâneam!"

La 69 de ani, împliniți astăzi, 31 ianuarie, Țăndărică a rememorat, pas cu pas, fuga sa în Germania, ascuns într-o boxă. A fost momentul când artistul s-a temut cel mai tare pentru viața lui!

Am fost ținut în colivia de aur! Era ca și o amputare a personalității! Nu ni s-a dat viza, așa că a trebuit să ne riscăm viața. Am scos difuzoarele și ne-am băgat în boxe! Nicu Covaci ne închidea cu 40 de șuruburi și respiram printr-o frunză.

Am părăsit România pe vremea când nu pleca nici frunza din țară. Aveam blăni de lup cu noi.Boxa mea era prima și țin minte cum un băiat, grănicer, bătea cu piciorul în ea! A fost o vibrație atunci care ne-a condus. Dacă băgau baioneta în boxe acolo rămâneam”, a povestit artistul la Digi 24.

Percuționistul a stat în Germania până la Revoluția din 1989. La începutul lui 2000 era deja întors acasă!

Primul an în Germania, s-au epuizat banii cu care am venit. Acolo mi s-a dat azil politic la început. Am dat examen muzical și-mi dădeau 7000 de mărci.

Eu nu am fugit de comunism, am trăit bine atunci. Nu am fugit de foame. Eram în culmea gloriei. Acolo e foarte greu! Am trăit într-o închisoare acolo! Nu trebuie să luăm mizeria occidentală de la ei!

La Revoluție, eram în Germania aveam concert într-un mare club, am început sa plângem pe scenă. În ianuarie 2000, eram la Iași. Mi-era foarte frică de situații! M-am dus la Iași la casa unde m-am născut. 13 ani am crezut că nu o să mai văd pe-ai mei niciodată. Nu i-am mai găsit, nu mai aveau nici cruci la morminte ai mei!”, a mai spus artistul.

„E important să ai un om lângă o iubită-prietenă”

Pe pandemie, artistul a avut de suferit. Abia așteaptă să meargă să-și vadă fiul, stabilit în Germania.

Abia aștept să merg să-l văd pe fiul meu Alexander in Germania. Maică-sa era mare ziaristă în Germania. Nu prea știe el română, o șchiopătează. Numele ăsta Țăndărică asta mi-a dat un impuls o stare bună, e o papușă de fapt! Așa mă strigă lumea pe stradă!

Mi-am trăit viața din plin, în extreme, am riscat mult! E important să ai un om lângă tine, iubită-prietenă, să dai un telefon dimineața, să te intrebe ce mai faci. Singurătatea e foarte grea. Sunt prea cu capul în nori și cu picioarele pe pământ! Sunt un zburător care nu poate fi îngenunchiat niciodată!”, a mai spus percuționistul.

Ovidiu Lipan a fost căsătorit cu o nemţoaică superbă, pe nume Sabina, de profesie ziarist, care i-a dăruit un fiu, pe nume Alexander, dar mariajul lor nu a ţinut. Au divorţat şi s-au înţeles de dragul băiatului, care de aproape doi ani i-a făcut şi bunici. De 18 ani, artistul trăiește o poveste de dragoste la secret cu o avocată, în vârstă de 50 de ani, pe care a cunoscut-o în 2004.

    Puteţi urmări ştirile Click! şi pe Google News!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
image png
image
image
image
image
image
image
Mihaela Borcea 7 jpg
image png
2 pepe si raluca pastrama divort 2 jpg jpeg
image png
banner ilinca vandici png
Andreea Marin și Adrian Brâncoveanu jpeg
celine dion jpg
oana roman jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net