A scos 10.000 de pietre din rinichii pacienţilor

Ultima actualizare:

    Piatra de 10  centimetri  seamănă  foarte bine  cu florile  de mină
Piatra de 10 centimetri seamănă foarte bine cu florile de mină

În copilărie, nici prin vis nu credea că va ajunge medic, deşi locuia în apropierea spitalului.Se juca în curtea acestuia, de unde aduna pietricele cu forme deosebite pe care îi plăcea să le colecţioneze.

În clasa a X-a, însă, a devenit pasionat de anatomie, apoi a făcut medicina, iar de aproape 20 de ani practică urologia.

Acum, medicul Nicolae Grigore, şeful Clinicii de Urologie a Spitalului Judeţean Sibiu, nu mai colecţionează orice pietre, ci cele pe care care le scoate de la pacienţii pe care îi operează.

„Am o colecţie de 150 de calculi renali. I-am strâns pe cei care mi s-au părut că au forme mai interesante", spune medicul Nicolae Grigore.

Se mândreşte cu un „palmares" de aproape 10.000 de pietre scoase de la rinichii bolnavi şi are la cabinet o colecţie impresionantă, de 150 de calculi, care servesc drept material didactic pentru studenţi şi rezindenţi.

„Le-am păstrat pe cele mai deosebite, dintre cele care nu au fost revendicate de pacienţi. Mulţi spun că vor să le păstreze ca amintire", povesteşte amuzat urologul.

Cea mai mare piatră pe care a scos-o de la un pacient, în vârstă de 38 de ani, avea 10 centimetri diametru şi s-a format în circa patru ani.

„Pacientul fusese imobilizat la pat aproape cinci ani, pentru că suferea de un traumatism la coloana vertebrală. Piatra a crescut zece centimetri, pe parcursul a patru ani, chiar în vezică", spune Nicolae Grigore.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate și William în 2022 la Royal Charity Polo Cup, Profimedia (3) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Euro dolari lei bancnote bani FOTO Shutterstock jpg
avioane parcate aeroport aterizare avion frankfurt shutterstock 1702941451 jpg
foto1 examen bac jpg
luca italianul 2 k6fi jpg
tigaie depositphotos1 jpeg
maia sandu1 jpg
Stefan cel Mare png
ceai freepik jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net