Actorii din «Suleyman», blestemaţi de premierul turc

image
Kanal D difuzează în fiecare luni şi marţi, începând cu ora 20.00, serialul „Suleyman Magnificul - Sub domnia iubirii”

La aproape doi ani de la lansarea în Turcia, serialul „Suleyman Magnificul - Sub domnia iubirii" continuă să creeze controverse. Producţia, care vorbeşte despre latura necunoscută a celui mai îndrăgit domnitor turc, a fost dur atacată şi duminică, chiar de către premierul de la Istanbul. „Îi blestem şi îi condamn pe realizatorii serialului", a spus oficialul Recep Erdogan.

Povestea romanţată a sultanului Suleyman are mare succes în România. La două luni de la lansare, nu e zi în care serialul să nu fie lider de audienţă pe tronsonul orar pe care este difuzat, la Kanal D. Marţi seară, spre exemplu, a strâns în faţa televizoarelor peste 2.000.000 de telespectatori. Pe cât e de iubit în ţara noastră şi în alte peste 40 de state unde mai este difuzat, pe atât de controversat este în ţara de origine, Turcia.

Filmările serialului au început în 2010, dar pregătirile au durat aproximativ un an. Numai realizarea unei replici a celebrului Palat TopKapî, unde se desfăşoară mare parte din acţiune, a ţinut aproximativ şase luni. „Suleyman" s-a lansat în Turcia în ianuarie 2011 şi, timp de câteva săpătămâni, poporul a protestat, susţinut chiar de premierul turc Erdogan. Oamenii nu erau de acord ca eroul lor naţional să fie arătat mai mult alături de femeile din harem, decât pe câmpul de luptă. Totuşi, şi în Turcia, cifrele de audienţă contraziceau ieşirile în stradă, serialul fiind lider incontestabil de audienţă, cu peste 30% cotă de piaţă.

Chiar dacă primele tensiuni s-au calmat într-un timp relativ scurt, după difuzarea primelor zece episoade, scandalul a revenit în Turcia, unde serialul este acum la al treilea sezon. Duminică, într-o conferinţă de presă, în timpul unui discurs la adresa celor care-i critică politica dusă pe plan extern, premierul turc Recep Erdogan a criticat dur ecranizarea vieţii celui mai faimos sultan turc, supranumit Suleyman Magnificul.

Ei întreabă de ce ne ocupăm de ceea ce se întâmplă în Irak, în Siria şi în Gaza. Însă noi suntem interesaţi de tot ceea ce are legătură cu strămoşii noştri. Ei nu-i cunosc pe taţii şi pe strămoşii noştri decât prin intermediul serialului «Suleyman Magnificul», însă acel Suleyman din serial nu este Suleyman pe care noi îl cunoaştem", a spus şeful guvernului turc, potrivit AFP.

Tot acesta a mai spus că adevăratul Suleyman „şi-a petrecut 30 de ani din viaţă în şaua calului, nu în palate, aşa cum ne este arătat la televizor. Îi blestem şi îi condamn pe realizatorii acestui serial şi pe proprietarii acestui post de televiziune, care se joacă cu valorile poporului. Ei trebuie să primească o lecţie".

A învăţat un an şi jumătate pentru rol

În momentul în care au pus la cale realizarea acestui serial, producătorul şi scenarisul au fost de comun acord că actorul turc Halit Ergenc este singurul de pe planetă în măsură să-l interpreteze pe vestitul sultan.

Timp de un an şi jumătate, Halit a refuzat toate proiectele ce i-au fost propuse, pentru a putea intra în pielea personajului. Mai mult, Halit Ergenc a început să citească foarte multe cărţi istorice, a mai parcurs o dată istoria, ca să înţeleagă şi mai bine tot ce s-a petrecut în anii de domnie ai lui Suleyman. A citit cărţi care ofereau detalii despre războaie, dar şi despre viaţa sultanilor.

A luat lecţii de călărie şi a învăţat un sport pe care-l practicau soldaţii turci: matrak. Şi actriţa rolului principal a fost aleasă pe sprânceană. Producătorii au căzut de acord ca ea să nu fie turcoaică, pentru a oferi astfel credibilitate personajului, care era o tânără sclavă adusă sultanului din Ucraina.

Au căutat în ţările balcanice şi nu numai, ba chiar au ajuns şi în România cu un casting în acest sens. În cele din urmă, pe interpreta lui Hurrem au găsit-o în Germania, cu numai o săptămână înainte de a începe filmările.

FotoJet jpg
Anamaria Prodan jpg
 Foto   Facebook Ile du Levant  (4) jpg
Reghe, botez Liam jpg
ferentz iohannis  jpg
Cea mai importantă persoană din viața mea mp4 thumbnail png
Foto   FacebookTelegondola si Partia Olimpica Borsa (10) jpg
palatul patriarhiei foto basilica (5) jpg
Vladimir ZelenskI FOTO SHUTTERSTOCK
FOS
image
image
image
image
Foto   FacebookTelegondola si Partia Olimpica Borsa (10) jpg
calendar ortodox 2021 26 septembrie sf neagoie basarab png
 Foto   Facebook Ile du Levant  (4) jpg
foto1 jpeg
1231 jpg
palatul patriarhiei foto basilica (5) jpg