Am fiert cafeaua direct în nisipul de pe plajă!
Plaja "Tataia" din Constanţa, ora 16.00, 38 de grade la umbră. Nisipul încins te arde la tălpi. Motiv pentru care, reporterii Click! şi-au preparat o cafea la ibric, direct pe nisipul plajei, spre amuzamentul turiştilor inconştienţi care se prăjeau fără nici o grijă.
«Termometrul s-a blocat la 50 de grade C!»
Nu mai staţi la soare! Faceţi cancer!
La ora prânzului, când temperaturile au ajuns de nesuportat, iar indicele de confort termic a depăşit pragul critic de 80 de unităţi, am făcut un experiment: am preparat cafea la nisip.
Vor avea apă încălzită de la soare
Şi cum cea mai bună cafea la nisip se prepară în vasele de cupru, ne-am conformat. Am aşezat ibricul în nisipul fierbinte, de peste 70 de grade, am amestecat cafeaua cu zahărul şi am aşteptat ca aceasta să dea în clocot.
2010 este supranumit anul fenomenelor extreme!
După trei sferturi de oră, cafeaua era numai bună de băut. Totul s-a petrecut sub privirile întrebătoare ale turiştilor de pe plaja Tataia din Constanţa.
„Cafeaua la nisip e cea mai bună. Trebuie să recunosc că n-am băut până acum cafea preparată pe nisipul de pe plajă, dar e la fel de savuroasă", a declarat Claudia Chivu (31 de ani).
Zilele în şir cu arşiţă mai durează. Meteorologii spun că mai avem de îndurat până la 23 august când „vara ia sfârşit"!
Exploziile solare ne prelungesc canicula
Aurora Bell, specialist ANM, spune că pericolul care ne pândeşte e tocmai faptul că sunt zile în şir cu temperaturi de peste 30 de grade, iar organismul nu apucă să se odihnească.
„Vestea bună e că vara se termină la 23 august. Chiar dacă până atunci este posibil să îndurăm temperaturi mai ridicate, după această dată soarele nu va mai avea putere", a declarat Aurora Bell.
15 idei de supravieţuire pe caniculă
Iată 8 trucuri anticaniculă!
Crezi că ai pierdut lupta cu zăpuşeala de afară? Iată ce-ţi recomandă specialiştii germani citaţi de cotidianul Bild.
Pune legume congelate în pat
7 sfaturi ca să păstrezi corect mâncarea pe caniculă
Înveleşte o pungă de legume congelate într-un şervet de bucătărie şi pune-o sub aşternuturi. A
vantaj: garnitura pentru masa de prânz va fi gata decongelată dimineaţă.
Vizionează filme de groază
Filmele horror precum "Saw - Puzzle mortal", "Drum interzis" sau "Cubul" pot face să-ţi îngheţe sângele în vene chiar şi la 40 de grade Celsius.
Baie rece la picioare
Scufundă-ţi picioarele într-un lighean cu apă rece. Atenţie: nu prelungi baia, dacă nu vrei să te alegi cu o răceală în miez de vară.
Terapia cuburilor de gheaţă
Pune cuburi de gheaţă pe frunte şi la încheieturile mâinilor şi aşteaptă până când acestea capătă consistenţa unui ambalaj de plastic - apoi pune-le pur şi simplu înapoi în congelator.
Modelul «cu chelie»
Pentru bărbaţi: rade-te în cap. Lasă aerul să-ţi mângâie pielea capului.
Dacă îţi lipseşte curajul, să ştii că poţi arăta sexy şi dacă fixezi maşina de tuns la 2 mm.
Prospeţime de gheaţă
Cere-le comercianţilor să te lase să verifici sala unde se procesează carnea sau peştele şi inspectează timp de 10 minute marfa din congelator.
Şi adulţii se pot juca
Adu pistolul cu apă la serviciu şi surprinde-ţi colegii în pauză. Alege un model cu rezervor mai mare şi cu o bătaie de cel puţin 10 metri.
În felul acesta nu va scăpa nici o cămaşă uscată. Răcoreşte şi destinde atmosfera la birou!
Pauza de răcoare
Petrece pauza de prânz la metrou. 5 minute petrecute în aerul răcoros din subteran te vor elibera de tensiune şi îţi vor reda puterea de concentrare.
Ne «atacă» şi ultravioletele
De parcă nu ne ofileam destul, nivelul ultravioletelor a ajuns la 7 pe Litoral şi în sudul ţării, nivel extrem de periculos, spun specialiştii.
Energia radiaţiilor ultraviolete (UV) poate distruge viaţa până la un metru adâncime în sol şi sunt responsabile pentru grave afecţiuni ale pielii, inclusiv cancer, spun experţii în domeniu.
Dumitru Baltă, meteorolog la ANM, ne descrie scala de pericol al acestor radiaţii solare extrem de periculoase.
Indice UV 6-7, risc crescut. Pe lângă ochelari de soare şi pălărie, expunerea trebuie redusă în intervalul 10.00-16.00, iar cremele aplicate trebuie să aibă factor de protecţie ridicat;
Indice UV 8-10, risc foarte crescut. În acest caz se va evita expunerea la soare între orele 10.00-16.00. Trebuie să avem pălărie, ochelari de soare, să folosim cremă SPF 50+ şi să căutăm locuri cu umbră;
Indice UV 11+, risc extrem de crescut. În aceste condiţii, medicii recomandă să evităm complet soarele în intervalul 10.00-16:00. O piele neprotejată se poate arde în doar câteva minute.
Nu staţi afară vineri, în jurul orei 15.00
Vineri, la ora 15.00, România va arata ca o plită încinsă. Temperaturile vor ajunge la 39 de grade la umbră în multe localităţi din ţară.
Valul de căldură vine dinspre Asia Mică.