Anchetă uriașă. Un profesor, membru UDMR, acuzat că a abuzat sexual mai multe eleve, timp de 20 de ani

Ultima actualizare:

Anchetă uriașă la Miercurea Ciuc, după apariția în presa locală a unor mărturisiri de o gravitate extremă. Un profesor de istorie de la Liceul Márton Áron este acuzat de foste eleve că le-ar fi abuzat sexual. Acuzațiile se întind pe o perioadă de aproximativ 20 de ani, de la începutul anilor 2000. Timp de 15 ani acesta a fost și consilier local din paretea UDMR. Scandalul a izbucnit în urma unei anchete publicată de portalul de investigații Átlátszó Erdély, relatează Ziar Harghita. Zsolt Orbán a demisionat din funcția de consilier municipal pe data de 10 noiembrie „din motive personale”, relatează presa locală, iar din luna august 2023, profesorul s-a retras și din activitatea didactică cerând concediu fără plată pentru un an.

Foto cu caracter ilustrativ
Foto cu caracter ilustrativ

Fostele eleve au mărturisit

Serviciul de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Harghita a început o anchetă, după apariția informațiilor în spațiul public. O anchetă internă a fost deschisă şi la nivelul instituţiei de învăţământ, relatează Agerpres.

În urma apariţiei în spaţiul public a unor informaţii conform cărora un bărbat, cadru didactic al unui liceu din Miercurea-Ciuc, ar fi agresat sexual, în trecut, mai multe persoane, respectiv eleve ale unităţii de învăţământ în cauză, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Harghita face următoarele precizări: poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale efectuează cercetări, sub coordonarea procurorului de caz, pentru stabilirea întregii situaţii de fapt în acest caz, urmând ca la finalul acestora să fie dată o soluţie prin Parchet", a transmis, marţi, Biroul de Presă al IPJ Harghita.

În două articole publicate de un site de investigaţie de limba maghiară sunt prezentate mărturiile unor foste eleve ale profesorului de istorie, luate sub protecţia anonimatului.

La liceu, nimeni nu știe nimic

Directorul adjunct al Colegiului Naţional "Márton Áron" din Miercurea-Ciuc, György Géza Árpád, a declarat presei, marţi, că din 2018, de când se află în această funcţie, nu a avut cunoştinţă despre cazurile semnalate în presă, nefiind depuse niciun fel de sesizări.

„Sunt numit director adjunct începând cu aprilie 2018, m-am transferat la această şcoală în 2017. De atunci până acum, nici în calitate de cadru didactic, nici în calitate de director adjunct n-am avut cunoştinţă de asemenea cazuri sau de cazurile semnalate în presă. Nu s-a depus nicio sesizare scrisă şi nici verbal nu ni s-a semnalat existenţa unor asemenea cazuri", a declarat György Géza Árpád.

Acesta a arătat că la nivelul instituţiei a fost deschisă o anchetă internă, fiind analizate toate informaţiile apărute în presă.

El a mai arătat că a fost surprins de acuzaţiile apărute, "atât personal, cât şi ca director adjunct şi în calitate de coleg", iar dacă sunt adevărate, "atunci într-adevăr sunt grave".

Întrebat cum era ca şi profesor, acesta a precizat că era un cadru didactic apreciat de elevi.

Directorul adjunct al liceului a mai spus că, în luna august, profesorul a depus o cerere de suspendare a contractului său cu Colegiul Naţional "Márton Áron", invocând motive personale, fără a semnala că ar fi subiectul unei investigaţii de presă.

„Începând cu 1 septembrie nu mai lucrează, nu mai predă la colegiul nostru", a mai spus György Géza Árpád.

Timp de 15 ani consilier local UDMR

Profesorul de istorie vizat de acuzații a fost, timp de 15 ani, şi consilier local UDMR, dar la începutul lunii noiembrie şi-a dat demisia din această funcţie şi a renunţat şi la calitatea de membru al Uniunii.

Primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, a declarat presei, că în decizia luată, acesta a argumentat că vrea să nu includă aspectele vieţii personale în activitatea Primăriei.

Şi-a dat demisia acum două săptămâni, Consiliul Local a luat notă de demisia dumnealui. A fost o decizie în care argumentează că nu vrea să includă viaţa personală şi aspectele vieţii personale în activitatea Primăriei şi este bine că a făcut lucrul acesta.

A renunţat şi la statutul de membru UDMR. (...) Dar bine a făcut lucrul acesta, pentru că este o situaţie foarte gravă şi aici instituţiile trebuie să-şi facă treaba", a declarat, marţi, Korodi Attila.

Primarul a mai arătat că nu era la curent cu acuzaţiile respective, că a fost şocat de ceea ce a citit în presă şi că este nevoie să se facă o anchetă instituţională.

„Şi eu am fost şocat de ceea ce am citit în presă. Prima dată, un semnal puternic a venit când acum două-trei săptămâni publicaţia care a făcut ancheta (...) a pus primele întrebări şi am rămas şocat să văd de situaţia ce se întâmplă”, a conchis Korodi Attila.

În presa de limba maghiară se precizează că fostul profesor de istorie lucrează acum ca director de studii la Academia de Fotbal din Miercurea-Ciuc. De asemenea, în urmă cu trei zile, un site de limbă maghiară a publicat o scrisoare în care profesorul respinge acuzaţiile aduse.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
crocodil australian shutterstock 105185141 jpg
image
image
image
image
image
image
plata impozit 2020 2 jpeg
GORGHIU jpg
doctorul mircea beuran jpeg
cladiri  jpg
limitator viteza jpg
bloc pexels jpg
test bețe de chibrit jpeg
stema Romaniei  jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net