Aparatul care te fereşte de accidente

Ultima actualizare:

    Invenţia profesorului Constantin Antohi are mărimea unui pachet de ţigări şi se conectează la  bricheta maşinii
Invenţia profesorului Constantin Antohi are mărimea unui pachet de ţigări şi se conectează la bricheta maşinii

Impresionat de tragedia feroviară din localitatea ieşeană Scânteia, din luna august 2009, profesorul Constantin Antohi susţine că a găsit soluţia care va reduce simţitor numărul accidentelor rutiere.

Dispozitivul conceput de Constantin Antohi, profesor la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi" din Iaşi, are mărimea unui pachet de ţigări şi conectează la bricheta autoturismului.

Misiunea acestuia este de „înger păzitor" al şoferului. Aparatul poate fi programat să emită sunete aleatorii care să-l împiedice pe şofer să adoarmă la volan.

Totodată, acesta avertizează şoferul dacă forţează comenzile maşinii, spre exemplu dacă trage prea brusc de volan. Aparatul poate face diferenţa între viaţă şi moarte la trecerile de cale ferată, loc unde, de cele mai multe ori, se produc accidente catastrofale cauzate de oboseala şi neatenţia şoferilor.

„Sistemul este simplu. Pe locomotivă este aplicat un microemiţător cât vârful degetului. Semnalele emise de acesta sunt receptate de dispozitivul din maşină care îl atenţionează printr-un semnal acustic continuu pe şofer. Acesta ar avea la dispoziţie aproximativ 50 de metri pentru a frâna", a explicat Antohi.

Acelaşi principiu, spune profesorul, poate fi aplicat şi la trecerile pietonale. O dată pus în funcţiune sistemul, şoferul va şti din timp că se apropie o trecere de pietoni.

Invenţia sa a fost premiată, anul trecut, la un salon de specialitate din Sevastopol, Ucraina, cu medalia de aur. Tot în această ţară, profesorul intenţionează să-şi breveteze invenţia.

image
image
image
image
image
image
ovidiu pirsan jpg
calendar ortodox 2021 24 februarie capul sfantului ioan botezatorul icoana de  sorin vintzeanu jpeg
pizza politie pixabay jpg
Dorin Cioaba regele romilor FOTO www turnulsfatului ro jpeg
durere cap ochi jpg
extrageri loto
4 front 1 jpg
turnul eiffel shutterstock 1391056664 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net