Aparatul care te fereşte de accidente


    Invenţia profesorului Constantin Antohi are mărimea unui pachet de ţigări şi se conectează la  bricheta maşinii
Invenţia profesorului Constantin Antohi are mărimea unui pachet de ţigări şi se conectează la bricheta maşinii

Impresionat de tragedia feroviară din localitatea ieşeană Scânteia, din luna august 2009, profesorul Constantin Antohi susţine că a găsit soluţia care va reduce simţitor numărul accidentelor rutiere.

Dispozitivul conceput de Constantin Antohi, profesor la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi" din Iaşi, are mărimea unui pachet de ţigări şi conectează la bricheta autoturismului.

Misiunea acestuia este de „înger păzitor" al şoferului. Aparatul poate fi programat să emită sunete aleatorii care să-l împiedice pe şofer să adoarmă la volan.

Totodată, acesta avertizează şoferul dacă forţează comenzile maşinii, spre exemplu dacă trage prea brusc de volan. Aparatul poate face diferenţa între viaţă şi moarte la trecerile de cale ferată, loc unde, de cele mai multe ori, se produc accidente catastrofale cauzate de oboseala şi neatenţia şoferilor.

„Sistemul este simplu. Pe locomotivă este aplicat un microemiţător cât vârful degetului. Semnalele emise de acesta sunt receptate de dispozitivul din maşină care îl atenţionează printr-un semnal acustic continuu pe şofer. Acesta ar avea la dispoziţie aproximativ 50 de metri pentru a frâna", a explicat Antohi.

Acelaşi principiu, spune profesorul, poate fi aplicat şi la trecerile pietonale. O dată pus în funcţiune sistemul, şoferul va şti din timp că se apropie o trecere de pietoni.

Invenţia sa a fost premiată, anul trecut, la un salon de specialitate din Sevastopol, Ucraina, cu medalia de aur. Tot în această ţară, profesorul intenţionează să-şi breveteze invenţia.

8 boca arsenie  jpeg
Mihaela Borcea 9 jpg
FotoJet jpg
eticheta alimente jpg
Irene Cara FOTO Profimedia jpg
transylvania 3902156 1920 jpg
somn shutterstock 398208937 jpg
beneficiile colagenului pentru piele jpg
andreea tonciu 43 jpg
cristiano ronaldo campionatul mondial 2022 jpg
image
image
image
image
transylvania 3902156 1920 jpg
8 boca arsenie  jpeg
calendar ortodox 2021 27 noiembrie sfantul mare mucenic iacob persul jpeg
FotoJet (3) jpg
dog 1168663 1920 jpg
business 816491 1920 jpg