Ard porcul pe uliţă să se laude cu el - FOTO
Localnicii din comuna ieşeană Balş îşi scot grăsunii pe uliţa satului ca să le facă felul de Ignat.
Vezi o galerie foto cu tăierea porcului în Cluj, Dolj şi Iaşi
Oamenii spun că aşa e tradiţia la ei de când se ştiu, acesta fiind un semn al bunăstării. Porcii au fost tăiaţi ieri dimineaţă, fără a fi adormiţi înainte cum cer normele Uniunii Europene, ci aşa cum a rămas de la moşi şi strămoşi: cu cuţitu-n jugulară.
Oamenii spun că în fiecare an respectă tradiţia şi că de Ignat taie cel mai frumos grăsun din bătătură.
Tradiţie de Ignat
La tăierea porcului se obişnuieşte ca bărbaţii să se cinstească cu ţuică fiartă
Pârlirea şi curăţarea
Odată sacrificat, animalul este trecut prin para focului până când şoriciul devine arămiu. Apoi, se freacă cu mălai pentru a deveni mai fraged. Porcului i se face o tăietură în formă de cruce în frunte, după care începe tranşarea.
Tranşarea şi prepararea
Şi la Dolj, bucăţile aburinde încă de carne proaspătă au primit ieri un tratament special cu mirodenii şi baiţ pentru ca în final să fie transformate în preparate dintre cele mai gustoase. Oltenii vor pregăti cârnaţi, jumări, tobă şi alte bunătăţi pentru mesele pe care le vor întinde cu neamurile în zilele de Crăciun.