Aşa alegi vasele în care găteşti mâncare sănătoasă
Prin preparare, ingredientele bogate în vitamine, proteine şi minerale îşi pierd din valoarea nutritivă. Click! te învaţă cum să alegi vasele de gătit pentru a păstra întregi proprietăţile alimentelor.
Prăjirea alimentelor este cel mai discutat subiect de către nutriţionişti când vine vorba de mâncare sănătoasă. Şi nu este vinovat doar uleiul, ci şi vasul în care gătim. Unele tigăi conţin substanţe nocive care pot altera mâncarea.
Din ce e făcută o tigaie sănătoasă
Trebuie să fie fabricată din aluminiu, care repartizează căldura integral, să aibă un înveliş antiadeziv, fără substanţe nocive, şi să indice temperatura optimă de gătire.
Tigăile din teflon de generaţie nouă au înlocuit substanţele nocive, PFOA (e extrem de nocivă, scade fertilitatea şi afectează fetuşii), cadmiu şi plumb, utilizate în mod curent pentru realizarea învelişurilor antiadezive cu un polimer cunoscut sub denumirea de politetrafluoretilenă (PTFE).
De ce e important materialul
Pentru că vasele se zgârie, se crapă şi pot interacţiona cu mâncarea. Însă chiar dacă învelişul non-adeziv din PTFE este crăpat, nu există riscuri din punct de vedere al sănătăţii.
Această substanţă nu reacţionează cu mâncarea. În cazul în care sunt ingerate particule din inveliş din cauza zgârieturilor, nu există riscuri: particulele sunt total inofensive în corp.
Gătitul fără ulei, marele avantaj al tigăilor din teflon
Învelişul non-adeziv permite gătitul fără grăsimi, reducând riscul bolilor cardio-vasculare şi al cancerului.
Astfel, mâncarea nu se arde, nu se afumă (fumul este cancerigen), îşi păstrează proprietăţile nutritive şi este slabă caloric.
Vasul jena, bun pentru cuptor
Vasele de tip jena sunt făcute dintr-o sticlă tratată astfel încât să reziste la temperaturi mari şi să nu se spargă uşor.
Ele distribuie uniform căldura şi se folosesc în special pentru gătitul la cuptor, pentru prepararea fripturilor, legumelor sau a deserturilor.
«Vasele de bună calitate păstrează vitaminele din legume» Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi
„Pentru a găti sănătos şi pentru a păstra cât mai mult din valoarea biologică a ingredientelor trebuie să folosim instrumente de gătit potrivite şi performante, compatibile cu alimentele. Vasele de bună calitate permit prepararea hranei fără folosirea grăsimilor deoarece acestea se încălzesc rapid, repartizând căldura pe toată suprafaţa de gătire.", declară prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.