CAS-ul se poate plăti anticipat

Ultima actualizare:

Georgeta Manolescu:  Mătuşa  mea  este  cetăţean român cu  domiciliul în străinătate. A lucrat  14  ani în România şi acum doreşte  să plătească  CAS, pentru  completarea  anilor  de  vechime în muncă. Unde se poate adresa?

CNPAS: În conformitate cu art.5 alin.2 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, există posibilitatea asigurării în sistemul public de pensii pe baza unui contract de asigurare, cu condiţia să faceţi dovada domiciliului sau reşdinţei în România.

Contractul de asigurare socială se încheie între persoana interesată sau, după caz, mandatarul acestuia desemnat prin procură specială şi casa teritorială de pensii din raza de domiciliu sau reşedinţă a persoanei interesate, se încheie în formă scrisă şi produce efecte de la data înregistrării acestuia.

Plata contribuţiei de asigurări sociale pe baza contractului de asigurări sociale se poate face şi anticipat, pe o perioadă de cel mult 12 luni, calculate de la data la care se face plata, iar venitul asigurat nu este plafonat. Vă îndrumăm să consultaţi site-ul CNPAS, rubrica Pensii, Anexa 9, întrucat nu ne precizaţi data naşterii.

Elena Steta: Am avut pensia 724 lei, iar în urma majorării cu 2% am primit numai 733 lei. De ce?

CNPAS: Pentru a formula un răspuns punctual, vă rugam să reveniţi pe adresa CNPAS, str. Latina nr. 8, indicându-ne nr. deciziei de pensionare si casa teritorială de pensii de care aparţineţi şi punctajul mediu anual înscris pe talonul de pensiilor.

Parteneri

image
image
image
image
image
image
perseide stele cazatoare calea lactee foto shutterstock
romanca job colaj facebook pixabay jpg
litoral jpg
Netanyahu jpg
statie metrou hongyancun jpg
4 front carburanti poza mare jpg
parfum pixabay jpg
apa marii jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net