Ciolacu despre vizele în America: „Sunt convins că în octombrie nu o să mai avem”. Ambasador: „SUA decid în ianuarie 2025”

Premierul Marcel Ciolacu a înaintat un termen pentru ridicarea vizelor de intrare în SUA a românilor, spunând că este convins că acesta va fi octombrie. Ciolacu a făcut declarația duminică, la Antena 3, la doar câteva zile de la startul oficial al campaniei electorale. Ambasadorul României la Washington, Andrei Muraru, spune altceva.

Ce spune Marcel Ciolacu despre ridicarea vizelor pentru America

Când vor putea călătorii românii fără viză în Ameroca. Foto: Shutterstock
Când vor putea călătorii românii fără viză în Ameroca. Foto: Shutterstock

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, duminică, că este ferm convins că în octombie, cel târziu, nu o să mai avem vize cu SUA.

„Vă mai dau o veste, anul fiscal în SUA se termina în septembrie. Eu sunt ferm convins că în octombie, cel târziu, nu o să mai avem vize cu SUA. E adevărat că trebuie o mobilizare în continuare din partea românilor, să meargă să îşi reînnoiască vizele care mai au o perioadă scurtă până expiră”, a declarat premierul Ciolacu la Antena 3, citat de News.ro.

”Ne trebuie o mobilizare a românilor şi să înţelegem că acum este un moment istoric, în care trebuie să ne implicăm”, a subliniat premierul.

Ce spune ambasadorul României în SUA

Românii ar putea călători fără vize în Statele Unite cel mai devreme la sfârşitul anului viitor. Declarația a fost făcută de ambasadorul României la Washington, Andrei Muraru, pentru TVR Info.

„Mai întâi trebuie redusă semnificativ rata de refuz a vizelor şi trebuie încheiate mai multe acorduri (printre care cel pentru combaterea terorismului)”, a explicat diplomatul pentru postul public de televiziune.

„Pe de o parte, aceste măsuri de securitate se vor încheia cu partea americană până la sfârșitul lunii septembrie și rata de refuz va fi sub 3%. Vom afla acest lucru, în mod oficial, de la partea americană în ianuarie 2025, cel mai probabil”, a declarat ambasadorul României la Washington, Andrei Muraru.

În ultimii trei ani, rata de refuz a vizelor a scăzut de la 17% în 2021, la 8 procente anul trecut.

Ca să intrăm în programul Visa Waiver, rata de refuz trebuie să fie mai mică de 3%.

La începutul anului 2023, senatorii americani Richard Durbin, numărul doi în eșalonul conducerii democrate din Senat și Jeanne Shaheen, preşedintele Subcomitetului pentru Europa din cadrul Comitetului pentru Relaţii Externe al Senatului Statelor Unite, au introdus un proiect de lege care recomandă includerea României în programul Visa Waiver. Inițiativa legislativă venea în continuarea unei vizite pe care cei doi senatori au efectuat-o în România.

Programul Visa Waiver (VWP) le permite cetăţenilor din ţările incluse în program să călătorească în Statele Unite fără viză pe o perioadă de până la 90 de zile.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
vasile banescu purtator de cuvant patriarhia romana jpeg
image
image
image
image
image
image
6 front Dacia 1 jpg
mangalia criminala jpg
lacey cea mai desteapta gaina jpg
bratari 7 chakre (1) jpg
vara caldura record 2024 jpg
Pod Giurgiu lucrari la carosabil 800x600 jpg
admitere liceu jpeg
slabire pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net