Cum a mutilat otrava roşie copii şi bătrâni care nu au ştiut cum să se apere de viitură - FOTO

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Doctorii care au tratat persoanele arse de substanţa toxică deversată în localităţile Kolontar şi Devecser spun că unii dintre pacienţii lor vor suferi toată viaţă. Un copil de doar trei ani va rămâne orb după ce părinţii l-au spălat pe faţă, din greşeală, cu apă în care a ajuns mâlul roşu.

Autorităţile vor să evite pericolul unei noi revărsări toxice. Cei 800 de locuitori din Kolontar au fost evacuaţi de urgenţă, contactul cu apa toxică putând fi mortală. În zona este decretată starea de urgenţă, scrie Adevărul de Seară Timişoara.

Medicii din Ajka, localitate apropiată de zona dezastrului, la care au ajuns toţi cei arşi au povestit despre copiii, gravidele şi bătrânii care vor avea de suferit toată viaţa din cauza dezastrului ecologic din Ungaria. Cel mai impresionant a fost cazul unul copil de trei ani, pe care părinţii l-au spălat pe faţă cu apa deja poluată, imediat după deversare.

Ei nu au ştiut la ce îşi expun odrasla care acum, la patru zile de la tragedie, este aproape de orbire.

Oamenii încercă să-şi salveze agoniseala din mâlul roşu

simeon stalpnicul png

"Printre pacienţi am avut un copil de trei ani, a fost unul dintre cele mai grave cazuri care au venit la noi. Părinţii lui l-au spălat pe faţă cu apă în care deja exista substanţa deversată. Nu au făcut-o intenţionat. Nici nu ştiau că s-ar putea întâmpla ceva grav. După ce au aflat ce pericol i-a cuprins pe toţi au venit la spital. Copilul fusese expus de câteva ore şi au apărut primele simptome. L-am trimis la Budapesta pentru că aici nu aveam aparatura necesară. Din păcate are puţine şanse să mai vadă vreodată", a spus doctoriţa Ildiko Niary.

Tot ea a povestit că părinţii băiatului sunt şi ei internaţi la spital pentru că au stat mai multe ore în apă până la brâu. Ei au acum arsuri grave pe jumătate de corp. Încă nu se ştie cât timp vor fi nevoiţi să stea la spital pentru a se trata. Ei ar putea fi transferaţi la Budapesta după ce vor da semne de însănătoşire pentru a fi mai aproape de copilul lor.

La spital au ajuns şi femei însărcinate care, de asemenea, au stat mult timp în apa poluată. Medicii încă nu ştiu dacă bebeluşii pe care-i vor naşte aceste femei vor fi sau nu afectaţi de dezastrul ecologic.

Vezi aici GALERIE FOTO

Citeşte şi:

Dezastrul din Ungaria, provocat de persoane necunoscute - VIDEO

În mijlocul Apocalipsei roşii

Apocalipsa a lovit Ungaria! Otrava roşie ucide şi arde orice vietate

4 morţi şi zeci de răniţi în Ungaria din cauza unui dezastru ecologic

Ajunge în scaunul cu rotile

Un alt caz grav este cel al unui bărbat care a fost prins de viitură. A reuşit să scape de valul puternic, dar pentru că a avut şi mâl pe el şi nu s-a curăţat imediat picioarele sale îi vor fi amputate. El este unul dintre pacienţii transferaţi cu elicopterul la un spital din Budapesta.

Din cauza contactului prelungit cu apa vor avea de suferit şi animalele

simeon stalpnicul png

Toţi câini, pisicile, vacile sau alte animale care au stat multe ore în contact cu apa poluată vor năpârli. Este şi cazul lui Bruno, singurul supravieţuitor dintr-o gospodărie din Kolontar. Câinele a fost salvat din mijlocul apei toxice după trei zile. Stâpânii lui sunt pe lista victimelor, după ce din cauza viiturii care i-a surprins şi-a pierdut viaţa.

Câinele Bruno a supravieţuit, stăpânii lui nu  (Foto: Remus Runcan)

simeon stalpnicul png

Alte animale care au fost surprinse de viitură, dar au supravieţuit, au fost luate de echipele de salvare din care fac parte voluntari şi au fost spălate. Cu toate acestea, sunt multe patrupede care au ochii tulburi după ce în zona capului le-a ajuns apa toxică. Medicii veterinari spun că nu vor mai vedea, indiferent de tratamentul pe care-l vor primi.

"Eu nu mai vreau să stau aici. Mâlul o să se transforme în praf şi copiii se vor îmbolnăvi. Nu vreau să mai moară nimeni. Dacă reuşim să vindem cuiva casa pe bani puţini ar fi bine, dar eu oricum intenţionez să mă mut la copiii mei în Budapesta", a spus Laszlo Irene, de 45 de ani, unul dintre sinistraţi.

Agoniseala de o viaţă a bărbatului e sub mâlul gros de 30 de centimetri. Avea două maşini care acum sunt stricate, iar curtea mare e sub mâl. Spune că nu mai are forţa fizică să facă ordine de unul singur.

Localnicii şi-au părăsit  casele, luând doar strictul necesar

simeon stalpnicul png

Şi Zoltan Martun, de 65 de ani, e pe picior de plecare. Bătrânul era unul dintre cei mai avuţi oameni din Kolontar.

„Am primit ceva bănuţi de la Guvern, dar i-am dat pe mâncare. Sunt deja la o vârstă care nu îmi mai permite să îmi reclădesc de la zero viaţa. Substanţa asta roşie a intrat în pereţi. Ar trebui să îmi dărâm casa şi să fac una nouă", a spus Zoltan Martun. Sinistratul maghiar are rude în comunele învecinate şi va înnopta acolo până când autorităţile vor redeschide accesul în comuna Kolontar.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
telefon ecran getty jpg
casa de marcat supermarket pexels jpg
gratii 1 jpeg
Sebastian Olariu si tatal lui FOTO Antena 3 Facebook jpg
istanbul pexels jpg
urangutan pixabay jpg
harta razboi ucraina steag drapel rusia europa shutterstock 2114384846 jpg
Nervos
image
actualitate.net
image
actualitate.net