10 sfaturi pentru zborul cu avionul al animalelor de companie 

Ultima actualizare:

Mergeţi la veterinar, înainte chiar de a cumpăra biletele de avion, ca să fiţi sigur că animăluţul este perfect sănătos şi poate suporta o astfel de călătorie.

Asiguraţi-vă că animalul a fost urcat în acelaşi avion pentru care aveţi bilet şi întrebaţi linia aeriană dacă puteţi vedea cum este încărcată cuşca.

Timpul de călătorie trebuie să fie cât mai mic posibil. Utilizaţi zboruri directe pentru a evita problemele la transferul cuştii dintr-un zbor într-altul.

Microciparea este obligatorie pentru câini şi pisici. Animalul trebuie să aibă un paşaport european care include o certificare a vaccinarii împotriva rabiei. Zgarda şi cuşca ar trebui să conţină informaţii de identificare: adresa şi numărul dumneavoastră de telefon, precum şi destinaţia.

În timpul verii, cele mai recomandate sunt zborurile de dimineaţă sau de seară pentru a vă feri de caniculă.

Animalele nu trebuie hrănite cu minim 6 ore înainte de zbor. Li se pot da mici cantităţi de apă. Puneţi cuburi de gheaţă în apă, ca să rămână rece mai mult timp.

Obişnuiţi animalul cu cuşca, cel puţin cu 4 săptămâni înainte de plecare, pentru a se învăţa cu stresul spaţiului îngust.

Nu-i daţi animalului de companie nici o pastilă de dormit sau sedativă. Acestea pot crea complicatii.

Când ajungeţi la destinaţie, deschideţi cuşca şi examinaţi animalul. Dacă aveţi suspiciuni, mergeţi urgent la un veterinar.

Anumite rase de câini şi pisici au probleme cu respiraţia. Rasele care au nările înguste sunt vulnerabile. Dacă animalul are astfel de probleme, reevaluaţi decizia de a-l lua în călătorie.

Cu maşina, călătoria e mai lungă, dar suportabilă

Este mai uşor pentru un animăluţ să meargă cu maşina, decât cu avionul. Nu se pune problema să plecaţi la drum prin Europa, dacă nu are microcip. Sunt reguli stricte, fără excepţie. Carnetul de sănătate trebuie să fie la „la zi", cu toate vaccinurile efectuate, inclusiv pentru rabie (cu minimum 30 de zile înaintea plecării). Cipul trebuie să fie standard ISO 11784 sau anexa la standard ISO 11785.

În statele UE, legislaţia în domeniu este în cea mai mare parte aceeaşi, excepţie o fac Marea Britanie, Irlanda, Suedia, Norvegia unde se impun analize suplimentare. Documentul necesar transportului animalelor e Paşaportul European, eliberat de Direcţia Sanitar Veterinară din judeţ.

Ponturi pentru drum

Chiar dacă nu este bolnăvicos sau sensibil, nu îi daţi animalului de mâncare în dimineaţa şi seara înaintea plecării. Ar putea să i se facă rău. Faceţi mai multe popasuri pe drum, să îl lăsaţi să iasă din maşină să îşi facă nevoile şi să bea apă. Nu aşezaţi animalul lângă lunetă, în soare.

În afara UE

În afara Comunităţii Europene aveţi nevoie de următoarele documente: Carnet de sănătate al animalului în care să se regăsească: seria microcipului, data şi tipul vaccinului antirabic, data deparazitărilor efectuate;Certificat Internaţional de Sănătate emis de Direcţia Sanitar Veterinară din judeţ. Valabilitatea acestui certificat este de 10 zile. Condiţii deosebite în Africa de Sud, Australia, Noua Zeelandă.

Eliberarea unui paşaport

Paşapoartele pot fi eliberate numai după ce un animal de companie a fost microcipat şi apoi vaccinat împotriva rabiei. Un paşaport poate fi eliberat numai dacă toate cerinţele următoare sunt îndeplinite: nu prezintă semne clinice de rabie; microcipul  poate fi citit şi acelaşi număr este afişat pe carnetul de vaccinare şi pe rezultatul testului de sânge; animalul are vaccinările antirabice la zi.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
image
image
image
image
image
sorina pintea jpeg
ion iliescu 0 jpeg
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
pinguin chinstrap istock jpg
Joe Biden in timpul discursului din 7 martie 2024 Foto EPA EFE jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net