150 de lei ca să aibă câinele tău liber la sex

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Gata, este oficial! Toţi bucureştenii care deţin câini sunt obligaţi să treacă pe la cabinetul veterinar ca să-i microcipeze. Dacă nu doresc, totuşi, să-i şi castreze, trebuie să plătească 150 de lei pe an. Iubitorii de animale trebuie să se supună noilor reglementări până în decembrie, altfel plătesc o amendă de 3.000 de lei.

Fericirea câinilor dv. depinde de cât de generos sunteţi. Plătiţi şi patrupedul poate face sex în voie. Nu plătiţi? Sunteţi obligaţi să-l duceţi la castrat. Potrivit unei hotârări de consiliu, taxa pentru liber la montă este de 150 de lei. Se plăteşte an de an la Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), instituţia subordonată Primărie Capitalei, care a gândit această măsură.

Legea votată de consilierii generali a intrat în vigoare pe 8 iulie şi prevede, pe lângă sterilizarea facultativă, şi microciparea. Aceasta este obligatorie şi se face la cabinetele veterinare. Operaţiunea constă în introducerea unui cip sub piele, care poate fi citit cu ajutorul unui aparat special sub forma unui cod de bare format din mai multe cifre. În felul acesta, fiecărui căţel îi este atribuit propriul „CNP".

Microciparea costă 100 de lei, iar dacă îl şi sterilizaţi, mai daţi între 200 şi 700 de lei, în funcţie de sex şi metoda de anesteziere.

Datele dv. şi ale animalului trebuie să le treceţi într-un formular, pe care îl găsiţi pe www.aspa.ro şi la cabinetele veterinare. Îl trimiteţi prin mail, fax sau prin poştă, până la 31 decembrie. Altfel, primiţi o amendă de 3.000 de lei. ASPA, care se află în ograda primarului general Sorin Oprescu, vrea ca în felul acesta să înregistreze toţi câinii cu stăpân şi să creeze o bază de date cu aceştia.

"Dorim ca stăpânii să-i şi sterlizeze ca să nu se mai înmulţească. Mulţi pui ajung pe stradă. În ultimele patru luni, 4.000 de bucureşteni au fost muşcaţi de maidanezi. În două zile au fost înregistraţi 51 de câini", ne-a precizat Răzvan Bănescu, şeful ASPA.De la acestă prevedere sunt excluşi câinii poliţişti, cei ai Ministerului Apărării şi cei care au mai puţin de 4 luni.

«Nu am ştiut de această decizie» Daniel Lescai, medic veterinar la Clinica Ilioara

Înregistrarea câinilor a început să se facă încă de luni, însă, medicii veterinari nu au fost informaţi. Deşi procedurile sunt făcute ei. „Ştiam de prevedere, dar nu ni s-a spus că a intrat în vigoare. Nici DSV şi nici Primăria Capitalei nu au trimis vreo circulară în acest sens. Oricum, măsura este bună. Şi în străinătate există o evidenţă a câinilor cu stăpân", ne-a declarat medicul Daniel Lescai, şeful Clinicii Ilioara, din Bucureşti.

simeon stalpnicul png

Aici trimiteţi formularul de înregistrare a patrupedelor!

Formularul pentru înregistrare îl trimiteţi pe mail, la adresa inregistrare@aspa.ro, prin fax la numărul 031/ 814. 93.34 sau prin poştă la adresa Calea Călăraşi nr. 179, sector 3.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
coada imigrari IGI jpeg
image
image
image
image
image
image
Locul în care a fost înmormântat Platon, dezvălui de papirusuri descoperite la Herculaneum (© Facebook / Università di Pisa)
rugaciune biblie tatal nostru freepick jpg
soare plaja pixabay jpg
schelete craniu freepik jpg
oua vopsite de paste jpeg
familie targu jiu1 jpg
aron pumnul colaj captura video jpg
sarpe thailanda jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net